Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Podmol se už postavil na nohy. Chce stihnout Gladiator Games a stále věří v Dakar

Radost z maličkostí, optimismus a krok za krokem vpřed. To je recept člena nejužší světové špičky ve freestyle motokrosu Libora Podmola na uzdravení po těžkém karambolu. Koncem dubna při závodech seriálu mistrovství světa v Mnichově spadl z mnohametrové výšky, zpřelámal si obě nohy, následovaly dvě operace, po nichž mu v nohách zůstalo jednačtyřicet šroubů a čtyři kovové destičky. Na svůj profil na Facebooku už ale dal fotku, kde konečně stojí.

Libor Podmol
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Už čůrám ve stoje jako chlap," konstatoval s úsměvem exmistr světa a vítěz slavných X-Games fakt, že dělá pokroky. "Zlepšuje se to, nohy už poslední dva týdny při cvičení zatěžuju, už si na ně stoupám," vysvětluje závodník, který obtížně hledá na těle místo, které by si během kariéry nezranil.

Tenhle pád byl ale přece jen hodně tvrdý. "Chodím o berlích, ale ještě hrozně pomalu, dávám si pozor," popisuje situaci a doplňuje, že když zkouší chodit delší dobu, nohy mu otečou. "Teď jsem ještě na vozíčku."

První zprávy dokonce naznačovaly, že nohy jsou v ohrožení. Podmol si však podobné myšlenky vůbec nepřipouštěl, na sociálních sítích kolem sebe šířil samé pozitivní myšlenky a zdá se, že se to vyplatilo.

"Koncem července jdu na rentgen, abychom zjitili, jak vypadají kosti uvnitř. Pracuji skoro každý týden s fyzioterapeutem. Myslím, že když se to bude vyvíjet dobře, tak za dva týdny bych mohl začít chodit a dál už se to bude odvíjet od mojí síly," vysvětluje, jak vidí nejbližší budoucnost. "Měl jsem dlouho problém s pravou nohou, na níž mě trápil nerv a pořád mě bolela, ale už i to ustupuje a noha je zatím jen málo citlivá u paty a na prstech."

Po závodech a motorce se mu už stýská. "Chtěl bych se dát dohromady před pražskýma gladiátorama (Gladiator Games, konají se 2. listopadu v O2 areně) a ty odjezdit. Chci se dát do pořádku - motorka je mojí součástí," vysvětluje Podmol.

Věří, že v září či říjnu už znovu sedne na motorku. I jeho plány na start v Rallye Dakar zůstávají. "S tím to myslím vážně. A s freestylem uvidím, jak to půjde," dodal. Energii mu dodávají i soupeři ve freestylovém šampionátu, s nimiž je stále v kontaktu.

Od prvního června pětatřicetiletý závodník tvrdí, že podle přísloví "co tě nazabije, to tě posílí" si samozřejmě i z tohohle karambolu hodně vzal. "Hodně poučení, ale teď je ještě brzo říkat něco konkrétního. Uvidím, kam až to povede," přemýšlel nahlas.

Pozitivní myšlení jej neopustilo, ani když na tom po úrazu nebyl moc dobře. Jeho optimistické vzkazy, podporované vybranými citáty, pomáhaly jemu i jeho příznivcům, kterých má na sítích desetitisíce.

Například: "Mohu přijmout neúspěch, ale nemohu přijmout, že bych to nezkusil" – Michael Jordan. Nebo: "Tma je jen nedostatek světla, jako nenávist nedostatek lásky... Tak sviťme, lidičky."

Takže to vypadá, že Libor Podmol si na svoji budoucnost i po téhle poslední komplikaci bude umět posvítit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články