Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Bylo to, jako by mi tam někdo hodil petardu, říká Podmol a začíná rehabilitovat

Po karambolu, který odnesl mnohačetnými zlomeninami obou nohou, se freestyle motokrosař Libor Podmol už zotavuje doma. "Dneska je to devatenáct dnů po poslední operaci. Nohy jsou splasklé, všechno vypadá dobře, ale bude to ještě nějakou dobu trvat," vysvětluje bývalý mistr světa, který spadl při jednom z triků v Mnichově z velké výšky na obě nohy a skončil v tamní nemocnici, kde jej třikrát operovali.

Podmol nyní tráví hodně času na sociálních sítích, kde má jen na Facebooku přes osmdesát tisíc fanoušků. "Tam se teď taky snažím motivovat lidi, kteří jsou podobně zranění jako já a kontaktují mě. Těm se snažím pomáhat a to je momentální smysl mého konání," vysvětluje.

"Ještě dobře, že se mi to stalo tady v západní Evropě, třeba v Číně bych ležet v nemocnici moc nechtěl," dokáže si i na tomto najít něco pozitivního.

Kolik zlomenin nohou vlastně po tom hodně nepříjemném pádu měl? "Bylo to spíš jako kdyby mi tam někdo hodil petardu – takže se mi to tam rozprsklo všude. Těch kousíčků tam bylo nepočítaně. A víceméně poskládali zpátky ty kousky, co se daly, a použili 41 šroubů a těmi to přišroubovali k takovým větším železným plátům," popsal závodník, co s ním lékaři v Německu prováděli. "Levá noha je celkem v pohodě, už týden mě nebolí, ale pravačku jsem měl trochu horší a ta mě ještě pořád trápí. Tam mám bolesti pořád. Ale jinak v pohodě – potřebuji jen čas," vysvětluje.

Podle původního oznámení německých lékařů nemá na nohy šest až osm týdnů šlapat. "Ale vzhledem k tomu, že využívám takové speciální vodičky na rychlejší uzdravení, k tomu jím spoustu bylinek, takže se určitě léčím lépe než většina lidí," věří Podmol. "Zítra jdu poprvé na rehabilitaci a v úterý mi doktor Kutáček v Boleslavi udělá první rentgeny v Čechách, abychom věděli, jak dál pokračovat."

Doufá, že všechno půjde dobře a šrouby z nohou mu tak po dvou letech vyndají. "Mám zkušenosti, že každé želízko, které v těle je, tam je trochu cítit."

Podmol je zvyklý se neustále pohybovat, teď však musí být v klidu. Ale zdá se, že i tohle zvládá v pohodě. "Včera bylo krásně, tak jsem si vyjel na terasu. Mám tu dvě ratolesti, ty jsou rády, že jsem doma. Začal jsem pracovat na třetí knížce, taky se snažím dál vzdělávat. Takže se nenudím," říká muž, který se hodně věnuje sociálním sítím.

A jak vidí své další působení v mistrovství světa ve freestyle motokrosu? "Kdybych se stačil dát do pořádku ještě letos, tak bych to třeba ještě dojel, ale plán je naplno se věnovat přípravě na Rallye Dakar v roce 2021, aby se nestalo něco podobného jako teď, a odjet ho v plné formě."

S týmem je na startu ve slavné dálkové rallye domluvený, ale vzhledem k tomu, že start musel odsunout o rok... "Tím jsem dostal na přípravu o rok navíc, tak se snažím poohlédnout po více partnerech a pracuji i s myšlenkou, že bych vytvořil svůj vlastní tým. To by se mělo rozhodnout do konce roku," uzavřel zraněný freestyle motokrosař debatu, z níž je jasné, že na odchod do sportovního důchodu ani zdaleka nemyslí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články