Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vyjede z pole position a s novým motorem. Užívám si to, hlásí Kornfeil

Občas byl zvyklý na stíhací jízdu a na startovním roštu byl v pozadí. Nyní při domácí Velké ceně České republiky na Masarykově okruhu v Brně bude motocyklový závodník Jakub Kornfeil startovat z první pozice. Zraky fanoušků budou upřeny na něj, po vítězství v kvalifikaci se může postarat o další historický počin.

Jakub Kornfeil
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Když jsem startoval z prvních řad, býval jsem nervózní. Nevím, čím to je, ale v Brně si to prostě užívám. Cítím podporu. Když projíždím paddockem, všichni mě zastavují, plácají po ramenou. I motorka funguje už od prvního tréninku, takže nás to nechává v klidu. Nemusíme vychytávat motorku, jen musím makat já," těšilo Kornfeila.

V USA, Itálii a Německu byl na 21. místě, v nizozemském Assenu dokonce na 23. místě. Často letos útočil zezadu, třeba kvůli penalizacím, s výjimkou druhého místa v Le Mans. Nyní bude v opačné roli. "Bude to nezvyk. Spíš sleduju vždy kluky před sebou a snažím se to tahat dopředu. Teď před sebou nebudu mít nikoho, jen vzduch. Není to moje první Velká cena, takže vím, co si pohlídat na startu. Budu se snažit dojet do první zatáčky první, aby to třeba někdo nechtěl kolem mě poslat a srazit mě," plánuje závodník z Rohatce na Hodonínsku.

Vítězná kvalifikace pohledem Kornfeila

5:58 - do konce kvalifikace, čas pouze na dvě rychlá kola, Kornfeil na 12. místě

"Řekl jsem, chlapi, sundejte motorku, odmotejte gumy, připravte ji na start a nechte ji v boxu, aby nás nikdo neviděl. Jenže nikdo nevyjížděl. Manažer a šéfmechanik šli na pit line a sledovali kluky, co jedou z vrchu ze stanu, protože tam jich je mraky, asi 70 procent jezdců. Čekal jsem na signál, až budou vyjíždět, ať mě pošlou za nimi."

3:36 - Kornfeil vyjíždí z boxu

"Členové týmu mi řekli, ať vyjedu. Jenže z boxu vyjel jen jeden jezdec. Stále jsem na konci pit line stál uprostřed tratě jako jitrnica další minutu. Motorku jsem měl strašně přehřátou. Říkal jsem si, že mi praskne chladič. Motorka měla 112 stupňů, normálně má mít 73. Tak jsem si říkal, proboha, ať se nic nestane. Pět metrů přede mnou Filipu Salačovi zdechla motorka."

3:00 - jezdci vyjíždí, čas na jedno rychlé kolo

"Kluci vyjeli z boxů, jel jsem mezi nimi, za námi další skupinka. Celé vyjížděcí kolo bylo taktizování, kdo pojede první. Někdo vždy nasadil, jel dvě zatáčky a pak vypnul. Bylo to o nervy."

2:05 - lídr Di Giannantonio teprv vyjíždí, nemůže stihnout vyjížděcí kolo před vypršením limitu

"Podobné taktizování se často stává v kvalifikacích Moto3, ale toto byl vážně extrém. Čekalo tam strašně kluků, závaděcí kolo jsme jeli snad tři minuty. Já jel na jedničku, na dvojku, hodně pomalu."

0:03 - Kornfeil těsně stíhá limit, Filip Salač nikoliv

"Věřil jsem, že to stihnu. Sledoval jsem každou obrazovku, které jsou okolo tratě. Viděl jsem v jedné části, že zbývá 28 vteřin, a věděl jsem, že za tu dobu to musím stihnout do cíle."

0:00 - Kornfeil se vyvezl za McPheem a vyhrál kvalifikaci

"Věděl jsem, že získáváme, takže jsem předjel po Stefanu Nepovi i jeho kolegu i Johna McPheeho, protože mě na třetím a čtvrtém úseku brzdil. Chtěl jsem dojet co nejlépe, takže díky těmto klukům, že se domluvili, nasadili a já byl v pravý okamžik na pravém místě. Děkuju i týmu, protože bez motorky, kterou mi připravil, by to nebylo možné zajet." 

Sedmý muž celkového pořadí třídy Moto3 ví, že ani premiérové pole position mu nemusí zajistit velkou výhodu. "Tady v Brně je těžké se utrhnout kvůli dlouhým rovinkám. Závodník za vámi vás vždy sjede. Je to těžší než na Sachsenringu i těžší než v Assenu. Tady nenaženeš nic," uvědomuje si rodák z Kyjova.

Už po tak povedené kvalifikaci vytáhne Kornfeil dalšího žolíka. Nový motor. Kvalifikaci a tréninky jel na starším, před závodem si nový vyzkouší pouze chvíli. "Otestujeme ho na warm-upu. Má nula kilometrů, ten na kvalifikaci má za sebou asi 400. Podle čísel by měl být nový motor na tom lépe, ale starší motor je dobře zajetý, takže jsou na tom plus minus stejně," porovnával další Čech, který po 11 letech od doby Lukáše Peška opět zajel pole position.

Nejen přiznivé počasí, ale i výsledek Kornfeila v kvalifikaci může diváky pozvat na dnešní závodní den. Třída Moto3 startuje v 11 hodin dopoledne. "Samozřejmě je potřeba to co nejvíc prodat (smích). Bude fajn, kdyby lidi na Kornfeila přišli. To je nejvíc, co pro mě může být," dodal šťastný jezdec.

K triumfu gratuloval i krajan Karel Abraham, který dojel v třídě MotoGP na 23. místě. "Normálně se nechodím dívat na startovní rošt, ale teď se rozhodně půjdu podívat a budu fandit celému týmu. Naprostá pecka, je to historická událost pro celou Českou republiku. Kuba má úžasnou šanci nejen bojovat o bednu, ale i o to vítězství," dodal Abraham.

Je nám líto, video expirovalo.
Kornfeil k výhře v kvalifikaci: Strašně jsem si to užíval
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články