Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kornfeil zvládl závěrečné šachy a ovládl kvalifikaci. Abraham dojel na 23. místě

Do domácí Grand Prix se odpíchne Jakub Kornfeil z prvního místa na roštu Masarykova okruhu. Po nadějných trénincích, kdy skončil třikrát do desátého místa, v posledním kole kvalifikace předčil všechny soupeře v kubatuře Moto3. Postaral se o první pole position pro českého jezdce od Lukáše Peška v roce 2007. Karel Abraham v kubatuře MotoGP skončil na 23. místě.

Jakub Kornfeil po vítězné kvalifikaci v Brně
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Pětadvacetiletý rodák z Kyjova Kornfeil pokračuje v Brně v dobrých výkonech z průběhu sezony a dařilo se mu i v ranním třetím tréninku, v němž byl druhý. "Neuvěřitelné se stalo skutečným. 154. Velká cena a poprvé v životě na pole position. Ještě k tomu doma, před zraky tisíců, nebo desetisíců, nebo statisíců fanoušků. Je to nepopsatelné," rozplýval se jezdec stáje Prüstel GP.

Kornfeil dokonale zvládl závěrečné šachy jezdců v posledních minutách kvalifikace. Několik jezdců čekalo až do závěru, což se jim stalo osudným a nestihli poslední rychlé kolo v limitu absolvovat. Naopak český jezdec se vyvezl za Johnem McPheem, před cílem jej předjel a mohl slavit. Druhý český účastník ve třídě Moto3 Filip Salač dojel v kvalifikaci poslední, na 26. místě.

Druhý nakonec skončil Brit McPhee. "Musím poděkovat Johnovi, že se rozhodl v posledním stoupáku před cílem nasadit a do závěrečného kola jsme odstartovali asi osm vteřin před limitem. Bylo to o nervy. Na posledním sektoru, poslední výjezd před esíčkem, před cílem, stájový kolega McPheeho Nepa (Stefano) nasadil. John mu ukázal a Nepa nás táhl až na stadion oba dva. Měli jsme tři motorky za sebou, takže dobrá spolupráce a pak už jsem si to jen pohlídal. Bylo důležité neudělat v posledním kole chybu. Poslední kolo bylo téměř dokonalé," dodal Kornfeil, který letos dojel už druhý v kvalifikaci v Le Mans.

Je nám líto, video expirovalo.
Kornfeil k výhře v kvalifikaci: Strašně jsem si to užíval

Abraham v nejprestižnější třídě MotoGP vypadl v první části kvalifikace. S časem 1:57,217 obsadil 23. místo. "V ranním tréninku se nám podařilo zajet lepší čas, zhruba 1:56,9. Ale podmínky byly jiné, nicméně podle mě jedeme na úplném limitu. Máme problémy se jakkoliv posouvat a zrychlovat," pokrčil rameny Abraham.

Kvůli tomu, že se snaží z motorky vyždímat maximum, zažil v kvalifikaci i lehký pád. "Byl to částečně následek toho, že jedeme na úplné hraně. Motorka není nevyzpytatelná, ale jsme na limitu. Vždycky to jezdec může ovlivnit a jde to posunout dál, ale už nevím jak," prohlásil osmadvacetiletý závodník, který dodal, že je po pádu naprosto v pořádku.

Z prvního místa odstartuje do nedělního závodu MotoGP Andrea Dovizioso, který předčil Valentina Rossiho, a třetí byl lídr šampionátu Marc Márquez. Abrahamův cíl před víkendem byl bodovat, nyní by musel předjet osm jezdců.

"Povést se to může úplně kdykoliv. Může se padat v závodě nebo můžeme zázračně najít skvělé nastavení. Okolností je spousta. Pochopitelně kdyby se s tímto nastavením a v těchto podmínkách okamžitě jel závod, bude to těžké, ale udělám všechno pro to, aby se nám podařilo o body bojovat," dodal brněnský závodník.

Ve třídě Moto2 si premiérovou pole position v kariéře zajistil italský jezdec Luca Marini. Vedoucí muž MS Francesco Bagnaia rovněž z Itálie odstartuje ze druhé řady jako šestý.

Kvalifikace na Velkou cenu ČR:

Moto3: 1. Kornfeil (KTM) 2:07,981, 2. McPhee (Brit./KTM) -0,419, 3. Ramírez (Šp./KTM) -0,445, ...26. Salač (KTM) -3,138.

MotoGP: 1. Dovizioso (It./Ducati) 1:54,689, 2. Rossi (It./Yamaha) -0,267, 3. M. Márquez (Šp./Honda) -0,272, ...23. Abraham (Ducati) nepostoupil do 2. části kvalifikace.

Moto2: 1. Marini (It./Kalex) 2:02,244, 2. Á. Márquez (Šp./Kalex) -0,115, 3. Pasini (It./Kalex) -0,173.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články