Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rosberg způsobem start-cíl vyhrál v Japonsku a přiblížil se titulu

Suzuka - Velkou cenu Japonska vozů formule 1 vyhrál Němec Nico Rosberg z týmu Mercedes a zvýšil své vedení v seriálu mistrovství světa. Jeho největší konkurent Lewis Hamilton z Velké Británie pokazil start a nakonec dojel třetí. Na stupních vítězů se před něj dostal ještě Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu. Stáj Mercedes získala potřetí za sebou Pohár konstruktérů. 

Nico Rosberg
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Rosberg v předchozích dvou letech na japonském okruhu nevyužil vítězství z kvalifikace, do třetice se mu to však povedlo. V Suzuce triumfoval poprvé, podeváté v letošní sezoně a pořadí šampionátu vede čtyři závody před koncem o 33 bodů.

"Start byl dobrý, vlastně všechno bylo dneska dobré," liboval si po závodu Rosberg. "Celý závod jsem si kontroloval odstup od Maxe (Verstappena, pozn. autora), vycházely nám zastávky v boxech, byl to zkrátka perfektní víkend na legendární trati," radoval se Němec. 

Britský pilot naopak nenavázal na dvě výhry ze země vycházejícího slunce za sebou a nabral další ztrátu na týmového kolegu v boji o titul. Daniel Ricciardo z Austrálie, třetí v hodnocení seriálu mistrovství světa, dojel šestý a ztratil i teoretickou šanci na celkové vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Rosberg se výhrou v Japonsku přiblížil titulu světového šampiona

Hamilton sice startoval vedle Rosberga z první řady, ale jeho monopost byl po rozsvícení zeleného světla hodně lenivý a úřadující mistr světa se z druhé pozice propadl až na osmou.

Německý pilot bez potíží udržel vedení, za něj se snadno dostal Verstappen a na pomyslných stupních vítězů se po chvíli ocitl skvěle jedoucí Sebastian Vettel s ferrari, který byl na startovním roštu až sedmý.

Brit měl v úvodu závodu zjevně pomalejší auto, na sedmé místo se posunul až v sedmém kole a jezdil daleko horší časy než vedoucí Rosberg.

Jezdci Red Bullu měli už po jedenácti kolech potíže s ojetými pneumatikami a zajeli do boxů. O dvě kola později byl u mechaniků i jednoznačný lídr Rosberg a chvíli po něm také Hamilton. Ten postupně zrychloval a dostal se po druhých zastávkách u mechaniků na třetí pozici.

Hamilton se v závěru dokonce přibližoval Verstappenovi a v posledních okruzích mu dýchal na záda. Bylo však jasné, že ani další pokus o padesáté vítězství v kariéře mu nevyjde. Nakonec se musel spokojit se třetím místem a Rosberg tak po japonském závodu může dosáhnout na titul, aniž by ve zbývajícím průběhu MS vyhrál.

"Byl to pro mě bláznivý závod, ale dělal jsem, co jsem mohl. Nakonec mohu být rád, že jsem se dostal zpátky a mám nějaké body," uvedl Hamilton, podle něhož špatný start způsobila vlhkost trati po nočním dešti.

Rosberg (uprostřed) vedle Verstrappena (vlevo) a Hamiltona
zdroj: REUTERS autor: Toru Hanai

"Lewis jel v závěru opravdu rychle, hodně na mě tlačil," uznal Verstappen. Britský pilot dokonce kolo před cílem po ataku vyjel z dráhy a stěžoval si na agresivní Nizozemcův obranný manévr. "Bojuje o titul, tak přece nebudeme dělat na trati nějaké bláznivé věci," řekl devatenáctiletý pilot.

Mercedes podal proti brzdnému manévru Verstappena oficiální protest. Vzhledem k tomu, že tak německý tým učinil až hodně pozdě místního času, když všichni aktéři incidentu Suzuku opustili, bude se jím Mezinárodní automobilová federace (FIA) zabývat až v rámci příští Velké ceny USA, která se pojede 23. října v Austinu.

Do té doby by byly dnešní výsledky neoficiální, na což stáj reagovala tím, že protest stáhla. "Já žádný protest nepodával. Slyšel jsem, že to tým udělal, ale říkal jsem jim, že takové věci neděláme. Jsme šampioni, jdeme dál. Konec záležitosti!" uvedl Hamilton.

Velká cena Japonska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Suzuce:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:26:43,333 (prům. rychlost 212,728 km/h), 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -4,978, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -5,776, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -20,269, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -28,370, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -33,941, 7. Pérez (Mex./Force India) -57,495, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) -59,177, 9. Massa (Braz./Williams) -1:37,763, 10. Bottas (Fin./Williams) -1:38,323.

Průběžné pořadí (po 17 z 21 závodů):

1. Rosberg 313 b., 2. Hamilton 280, 3. Ricciardo 212, 4. Räikkönen 170, 5. Verstappen 165, 6. Vettel 165, 7. Bottas 81, 8. Pérez 80, 9. Hülkenberg 54, 10. Massa 43. Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 593, 2. Red Bull 385, 3. Ferrari 335, 4. Force India 134, 5. Williams 124, 6. McLaren 62, 7. Toro Rosso 47, 8. Haas 28, 9. Renault 8, 10. Manor 1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články