Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Renault má problémy, ale potvrdil, že ve formuli jedna zůstane

Chystá se propustit patnáct tisíc lidí, ale ve formuli 1 chce Renault svou stáj udržet. Francouzská automobilka je ve složité ekonomické situaci, ale dočasná šéfka firmy Clotilde Delbosová potvrdila setrvání ve F1. Podle ní k tomu přispělo i rozhodnutí snížit rozpočtové stropy v královské motoristické třídě.

Esteban Ocon v renaultu při testování v Barceloně
zdroj: ČTK/AP/ autor: Joan Monfort

Tohle prohlášení ukončilo spekulace o tom, zda tovární tým Renault v seriálu F1 zůstane, protože kvůli koronavirové krizi bude muset výrobce automobilů snížit v následujících třech letech náklady o dvě miliardy eur.

"Už jsme to říkali dříve a můžeme teď opět potvrdit znovu, že formuli 1 zůstaneme věrní," prohlásila Delbosová. "Zprávy o nových finančních pravidlech nás potěšily, protože jsme investovali (do formule 1) mnohem méně než někteří naši konkurenti," dodala.

V tomto týdnu Světová rada motorsportu FIA schválila snížení rozpočtového stropu, na kterém se minulý týden dohodly týmy ve F1, aby zmírnily finanční dopady koronavirové krize. Pro rok 2021 budou mít stáje k dispozici 145 milionů dolarů, o další sezonu později klesnou povolené výdaje o dalších pět milionů. Na roky 2023 až 2025 bude stanoven maximální rozpočet na 135 milionů dolarů.

Renault se vrátil do F1 s továrním týmem v roce 2016 a patří k průměru. Jeho maximem v poháru konstruktérů od té doby bylo čtvrté místo v roce 2018, ale s obrovskou ztrátou na třetí Red Bull.

Dosud také francouzská automobilka čeká na umístění na stupních vítězů v závodě. Jeho současnými jezdci jsou Daniel Ricciardo, který ale bude v příští sezoně závodit za McLaren, a Esteban Ocon. Nástupcem Ricciarda by mohl být Fernando Alonso, který se s Renaultem stal v letech 2005 a 2006 mistrem světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články