Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Hamilton stále ve hře, v USA dojel první před Rosbergem

Austin (USA) - Velkou cenu USA vozů formule 1 vyhrál Brit Lewis Hamilton před vedoucím mužem šampionátu a týmovým kolegou z Mercedesu Nicem Rosbergem a udržel tak šanci na titul mistra světa. Hamilton snížil tři závody před koncem seriálu náskok německého jezdce na 26 bodů. Třetí dojel v Austinu Daniel Ricciardo z týmu Red Bull a pořadí v cíli tak bylo nakonec stejné jako na startu.

Lewis Hamilton ve Velké ceně USA
zdroj: ČTK/AP

Hamilton si připsal padesátý triumf v kariéře a čtvrté vítězství v Grand Prix USA, která se dosud konala pouze pětkrát. Vyhrál na trati, kde si loni triumfem zajistil třetí celkové prvenství v šampionátu.

"Tady se mi daří, cítím se tu jako doma. Konečně jsem se dočkal 50. výhry," řekl Hamilton. "Nico jezdí fantasticky, ale bitva pokračuje. Dám do toho všechno," ujistil obhájce titulu.

Je nám líto, video expirovalo.
V Austinu vyhrál Hamilton a stále má šanci na titul

Tři druhá místa a Rosberg má titul

Rosberg k zisku premiérového titulu nepotřebuje už ani jednou vyhrát. Při třech Hamiltonových vítězstvích mu stačí tři druhá místa.

Po startu se před Rosberga na druhé místo prosmýkl Ricciardo a několik kol se na trati v čele nic neměnilo. V osmém kole začal Hamilton ostatním ujíždět, proto Brazilec z druhého místa zajel do boxů pro nové obutí. Rosberg byl u mechaniků o dvě kola později, Brit ho následoval vzápětí, oba ale nasadili jinak tvrdé obutí.

Verstappenovi selhal motor

Rychle po prvních výměnách pneumatik jezdil Nizozemec Max Verstappen, jehož Red Bull dojel třetího Rosberga, ale ze čtvrtého místa se posunout nedokázal. Verstappen se vydal ve 27. okruhu do boxů, aniž by ho vedení týmu zavolalo, a překvapil tím mechaniky. Musel tak zhruba deset sekund čekat, než se tým připravil na výměnu a ztratil čas v boji o pódium. K jeho smůle mu o chvíli později selhal motor a musel své auto odstavit u kraje.

Virtuálního bezpečnostního vozu využili oba piloti Mercedesu k návštěvě garáže a další výměně kol. Z toho profitoval Rosberg a dostal se na druhé místo za svého týmového kolegu, ale dvacet kol před koncem na něj měl manko více než 10 sekund. I když byl o něco rychlejší v časech na jedno kolo než Brit, neměl šanci ztrátu do cíle stáhnout.

"Závod nebyl moc vzrušující. Start nám vyšel téměř podle plánu, ale poté, co byl zaveden virtuální safety car, se Nico dokázal vrátit přede mne, což je frustrující," prohlásil zklamaně Ricciardo.

Závod v 41. okruhu skončil pro Kimiho Räikönena, jemuž mechanici stáje Ferrari špatně upevnili pravé zadní kolo a Fin tak musel ještě v boxech auto naštvaně odstavit.

Velká cena USA, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Austinu:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:38:12,618 (prům. rychlost: 188,415 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -4,520, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -19,692, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -43,134, 5. Alonso (Šp./McLaren) -1:33,953, 6. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1:36,124, 7. Massa (Braz./Williams), 8. Pérez (Mex./Force India), 9. Button (Brit./McLaren), 10. Grosjean (Fr./Haas) všichni -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 18 z 21 závodů): 1. Rosberg 331 b., 2. Hamilton 305, 3. Ricciardo 227, 4. Vettel 177, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) 170, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) 165, 7. Pérez 84, 8. Bottas (Fin./Williams) 81, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) 54, 10. Alonso 52. Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 636, 2. Red Bull 400, 3. Ferrari 347, 4. Force India 138, 5. Williams 130, 6. McLaren 74, 7. Toro Rosso 55, 8. Haas 29, 9. Renault 8, 10. Manor 1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články