Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

BLOG: Duhová trička až po odsouhlasení? FIA se pod pláštěm neutrality vydává do slepé uličky

Svobodně vyjádřit vlastní názor bez strachu z možného postihu. O toto privilegium mají od nového roku přijít všichni, kteří se účastní závodů spadajících pod FIA (Mezinárodní automobilová federace). Schovávat se za neutralitu na závodních okruzích je však chybou.

Logo FIA
zdroj: PA Images / Profimedia autor: Rui Vieira

Pomineme-li covidové období, málokterý rok v novodobé historii otřásl (nejenom) světem sportu tolik jako právě ten letošní. V reakci na ruskou vojenskou agresi na Ukrajině byli ze světových soutěží vyloučeni ruští sportovci, konání sportovních událostí bylo přesunuto do jiných, náhradních lokalit. A to zcela oprávněně.  

Nespočet sportovců se rovněž pokusilo, alespoň na dálku, vyjádřit podporu okupované zemi různými gesty – nápisem na triku, barvou na dresu, veřejným vystoupením či podporou nově vznikajících organizací pomáhajících lidem zasaženým válkou.

Sport
zdroj: ČT4

Změny se samozřejmě dotkly i královny motosportu. V reakci na vypuknutí invaze ruské armády byla z kalendáře vyškrtnuta VC v Soči. Tým Haas, ve kterém jezdil jediný Rus ve startovním poli Nikita Mazepin, od smlouvy s ním i se svým hlavním sponzorem společností Uralkali (vlastněné Mazepinovým otcem Dmitrijem, jež má blízké vazby na prezidenta Putina) v reakci na válku na Ukrajině odstoupil.

V průběhu sezony podporu vyjadřovali Ukrajině i samotní jezdci – zejména Sebastian Vettel, který patřil (co se upozorňování na společenská témata týče) mezi nejaktivnější piloty F1. Společně s Lewisem Hamiltonem, sedminásobným šampionem F1, upozorňovali na otázky rasismu, globálního oteplování či práv LGBTQ komunity. Na výše zmíněném by nemělo být nic neobvyklého. O to více alarmující je pro následující rok nově zavedené pravidlo FIA.

Nikita Mazepin
zdroj: PA Images / Profimedia autor: Bradley Collyer

Cokoliv politického bude trestáno

Dle nového pravidla federace FIA (mj. se týká všech sportů, které FIA zaštiťuje – tedy nejen formule 1, ale např. i rallye a dalších) musí mít jezdci od federace podepsaný souhlas, pokud chtějí vystoupit s "politickým, náboženským nebo osobním vyjádřením". Co všechno se skrývá pod formulací "osobní vyjádření", se samozřejmě můžeme pouze domnívat.

Nejedná se zdaleka o první, přinejmenším kontroverzní, rozhodnutí FIA či vedení F1. Již zmiňovaný Sebastian Vettel musel před komisí FIA vysvětlovat, proč si nechal před startem VC Maďarska v roce 2021 triko vyjadřující podporu LGBTQ komunitě i na slavnostní ceremoniál. Loni pak přišlo vedení seriálu se zákazem pokleku při zahajovacím ceremoniálu před startem závodů. Ředitel F1 Stefano Domenicali to tehdy zdůvodňoval mimo jiné tím, že se chce soustředit na podporu diverzifikace uvnitř sportu.

FIA se tu, podobně jako to dělají i jiné sportovní organizace jako Mezinárodní olympijský výbor nebo fotbalová FIFA, zaštiťuje politickou neutralitou na sportovních kolbištích. Ta je ale sama o sobě iluzí – tím spíš, když se i řada závodů v seriálu F1 koná v zemích, které sport používají k legitimizaci vlastních, mnohdy problematických režimů.

Pravidelně se také objevují komentáře, že sport a politika k sobě nepatří. Patří. Tečka. Ať se nám to líbí, nebo ne, ať chceme, nebo ne. A pokud se rozhodneme nahlas říci, že menšiny mají v naší společnosti místo, neměli bychom na to potřebovat písemný souhlas jako školáci ve škole.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články