Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

V Rusku určitě nepojedu, řekl Vettel. Schalke už nebude mít na dresech logo Gazpromu

Invaze Ruska na Ukrajinu má odezvu i ve světě sportu. Razantně se k situaci postavil čtyřnásobný mistr světa formule 1 Sebastian Vettel, který oznámil, že pokud by se měla letos konat Velká cena Ruska, nezúčasntí se jí. Druholigový německý klub Schalke 04 se zase rozhodl odstranit z dresů logo hlavního sponzora, ruské státní společnosti Gazprom. Vedle toho rezignoval na funkci v dozorčí radě také zástupce firmy Matthias Warnig.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní svět kritizuje Rusko kvůli invazi na Ukrajinu a ve hře jsou změny konání akcí

Německý pilot stáje Aston Martin Vettel označil počínání ruských vojsk za šílené. Vedení formule 1 o osudu zářijového závodu v Soči nerozhodlo, čeká na vývoj situace.

"Ranní zprávy mě šokovaly. Je hrozné vidět, co se děje. O to víc, když se pak podíváte do kalendáře a vidíte, že máme v Rusku naplánovaný závod," řekl Vettel při testování v Barceloně. "Můj názor je, že bych tam neměl jet. Nepojedu. Je mi líto všech nevinných lidí, kteří přicházejí o život z hloupých důvodů," uvedl bývalý pilot Ferrari nebo Red Bullu.

Čtyřiatřicetiletý Vettel je ředitelem Asociace jezdců F1 (GPDA), s ostatními ale o možných krocích nemluvil. "Jsem si ale jistý, že na to řeč přijde. Já už se rozhodl," dodal Vettel.

Gazprom nahradí nápis Schalke 04

"Vzhledem k vývoji událostí se FC Schalke rozhodlo odstranit logo hlavního sponzora Gazprom z klubových dresů. Nahrazeno bude nápisem Schalke 04," uvedli zástupci týmu na Twitteru.

Ruský státní podnik Gazprom je jedním z největších dodavatelů plynu v Německu. Se Schalke 04 má smlouvu do roku 2025 a s klubem je úzce propojen patnáct let. O odstranění loga se rozhodlo na jednání s Gazprom Germania, o možném ukončení spolupráce klub ale neinformoval.

Již také rezignoval po dvou a půl letech na funkci v dozorčí radě šestašedesátiletý Warnig, jenž se stal jako jeden z vysokých činitelů Gazpromu terčem amerických sankcí. Warnig je generálním ředitelem nově postaveného, ale nikdy neprovozovaného plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa, což je mnohamiliardový projekt Gazpromu a evropských společností.

"Až budou všechny formality vyřešeny, Warnig již nebude součástí dozorčí rady (klubu)," doplnil tým v prohlášení.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články