Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Český motocyklový sport i nadále zastupuje Autoklub

Estoril (Portugalsko) - Český motocyklový sport bude na mezinárodním poli i nadále zastupovat Autoklub České republiky (AČR). Kongres Mezinárodní motocyklové federace (FIM) totiž na svém dnešním jednání v Estorilu nakonec vůbec neřešil žádost nově vzniklého Českého svazu motocyklového sportu (ČSMS), který chtěl AČR ve federaci nahradit a měl i podporu ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše.

Prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek
zdroj: ČT24

"Byla ustanovena permanentní skupina, která má v příštím roce ověřovat možné problémy v jednotlivých zemích. Nejedná se jen o Českou republiku, ale například i o Kanadu nebo Egypt," řekl prezident AČR Roman Ječmínek.

Vrcholný představitel ČSMS Karel Abraham starší ale nesouhlasí s jeho výkladem, že FIM situaci neřešila a tudíž ponechala národní autoritu Autoklubu. "FIM se rozhodla, že sem pošle skupinu, která vše prověří a následně rozhodne," řekl Abraham.

Autoklub je tak nadále držitelem takzvané národní autority. Ve vztahu k FIM je například zodpovědný za pořádání mezinárodních akcí na českém území nebo udělování licencí pro závodníky. Ke změně držitele autority by tak teoreticky mohlo dojít až na příštím valném shromáždění FIM, které se uskuteční příští rok na podzim v Polsku.

Prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek:

"Na kongresu nebyla jakkoliv zpochybněna role a afilace Autoklubu České republiky."

Spory o zastoupení Česka v FIM odstartoval ministr Dobeš. Vedení FIM zaslal dopis, v němž mu sdělil, že Česko bude v této organizaci nově zastupovat ČSMS, reprezentovat jej bude majoritní vlastník brněnského Masarykova okruhu Karel Abraham starší.

Představitelé AČR však s tímto krokem od samého začátku nesouhlasí a tvrdí, že Dobeš nemá pravomoc určovat držitele národní autority. Ječmínek také ČTK ve čtvrtek řekl, že se Autoklub obrátil na Ústavní soud, neboť podle jejich názoru ministr porušil ústavu i Listinu práv a svobod.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články