Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Dobeš se rozhodl odebrat motocyklovou autoritu Autoklubu ČR

Praha – Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš se rozhodl odebrat Autoklubu České republiky (AČR) takzvanou národní autoritu a přidělil ji nově vzniklému Českému svazu motocyklového sportu (ČSMS). Jeho rozhodnutí ještě musí na začátku prosince schválit Mezinárodní federace motocyklového sportu (FIM) na zasedání v Portugalsku. "Jako ministr sportu jsem uznal za národní autoritu pro motocyklový sport Český svaz motocyklového sportu, jehož prezidentem je Karel Abraham. Toto rozhodnutí jsem poslal FIM do Ženevy začátkem října," uvedl Dobeš.

Josef Dobeš
zdroj: ČT24

Důvodů, proč se ministr rozhodl odebrat Autoklubu oprávnění zastupovat český motocyklový sport na mezinárodním poli, je několik. Na Dobeše se prý po jeho nástupu do funkce obraceli zástupci řady motocyklových disciplín, že je potřeba "něco dělat". "Také jsem zažil na vlastní kůži ohrožení některých předních akcí, které nám může celý svět závidět," poukázal Dobeš zejména na problémy s pořádáním Velké ceny České republiky silničních motocyklů. Nelíbí se mu ani skutečnost, že řada závodů v Česku není zařazena do oficiálních kalendářů disciplín. V neposlední řadě jde i o ekonomiku. "Musím se zaměřit i na některá upozornění, která mi říkají: u nás je tu neprůhledné hospodaření s dotacemi," řekl Dobeš.

Do Autoklubu ČR se proto rozhodl poslat veřejnosprávní kontrolu, která má prověřit nakládání s prostředky MŠMT, a zadal podmínky pro vypsání výběrového řízení na forenzní audit. Prezident AČR Roman Ječmínek s Dobešovým rozhodnutím nesouhlasí a tvrdí, že na to ministr nemá právo. "Je zcela zřejmé, že se tímto krokem pan ministr dopustil protiprávního jednání a možného trestného činu. Autoklub ČR považuje počínání pana ministra za výrazné porušení demokratických principů v naší zemi a mimořádné ohrožení autonomnosti sportu, a to jak na domácí, tak mezinárodní scéně," uvedl Ječmínek.

Konkrétně se však k celé problematice chtějí zástupci Autoklubu vyjádřit až ve středu 2. listopadu. "Autoklub ČR do současnosti nezaznamenal ze strany MŠMT ČR jedinou kritiku nebo negativní hodnocení jeho činnosti v oblasti motocyklového sportu. Pan ministr ve skutečnosti vyloučil Autoklub ČR z členství ve FIM," dodal Ječmínek. Dobeš si ale je jistý, že mu tento krok zákony dovolují. "Zákony a pravidla platí, když je to v můj prospěch i neprospěch. V červnu 2000 ministr školství Eduard Zeman učinil tento krok v neprospěch České motocyklové federace a ve prospěch pana Ječmínka," poukázal Dobeš na dění v minulosti.

Zároveň prohlásil, že Ječmínek je plně zodpovědný za kolaps Sazky, kvůli kterému má český sport v současnosti velké ekonomické problémy. Autoklub ČR zastupuje Českou republiku ve FIM od roku 2001, kdy nahradil Českou motocyklovou federaci. Převodu autority předcházelo několik let sporů obou domácích organizací. Na stranu Autoklubu se tehdy postavil i vrcholný představitel MŠMT. Handicapem ČSMS je fakt, že byl založen až 7. října a jedinou známou osobou, která za svazem stojí, je předseda dozorčí rady Autodromu Brno Abraham. "Na jeho vzniku jsme ale pracovali hodně dlouho a stojí za ním spousta lidí, kteří v minulosti pracovali jak v České motocyklové federaci, tak v Autoklubu ČR. Jsou to činovníci, kteří se pohybují v motocyklovém sportu dlouhá léta," uvedl Abraham.

Otec současného jezdce MotoGP Karla Abrahama mladšího zároveň prozradil, že vznik svazu i organizační strukturu konzultoval se zástupci FIM. "A řekli nám, že když dostanou dopis z ministerstva, budou se tím na zasedání 3. nebo 4. prosince zabývat," uvedl Abraham. Dobeš zároveň konstatoval, že nemá problém s tím, aby Autoklub i nadále mezinárodně zastupoval český automobilový sport. Je prý připraven i na možnost, že FIM českého zástupce ve svém orgánu nezmění a bude nadále preferovat Autoklub.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články