Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Dobeš nám nic diktovat nebude, tvrdí vedení Autoklubu

Praha - Vedení Autoklubu České republiky (AČR) zvažuje, že podnikne právní kroky a bude se bránit proti plánu ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše. Ten chce, aby český motoristický sport na mezinárodním poli zastupoval místo Autoklubu nově vzniklý Česky svaz motocyklového sportu (ČSMS). Dobeš minulý týden oficiálně zveřejnil své rozhodnutí, na jehož základě sdělil zástupcům Mezinárodní motocyklové federace (FIM), že Česko bude v této organizaci nově zastupovat ČSMS. Tato společnost, založená 7. října, kterou zastupuje majoritní vlastník brněnského Masarykova okruhu Karel Abraham starší, by podle Dobešova názoru měla převzít takzvanou národní autoritu.

Prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek
zdroj: ČT24

"Autoklub České republiky dospěl k názoru, že ministerstvo školství ani ministr nemají zákonnou pravomoc jmenovat sportovní autoritu," řekl prezident AČR Roman Ječmínek na tiskové konferenci v Praze.

Dobeš již dříve uvedl, že rozhodl na základě zákona číslo 2 z roku 1969, podle Ječmínka mu však tento zákon podobnou pravomoc neuděluje. "Pan ministr ubírá právo mezinárodním organizacím, aby samy konaly a určily si na základě svých pravidel, kdo je má v dané zemi zastupovat," podotkl Ječmínek.

Autoklub zvažuje právní kroky

Autoklub je připraven se proti Dobešovu rozhodnutí bránit. "Zvažujeme právní kroky, o jejichž realizaci budeme veřejnost informovat. Než tak učiníme, musím celou kauzu příští týden předložit prezidiu AČR," uvedl Ječmínek, jehož přímo na TK podpořila řada organizátorů velkých mezinárodních motocyklových závodů konaných na území ČR i vrcholní představitelé všech šesti svazů Federace motocyklové federace AČR.

Ministr školství Josef Dobeš
zdroj: ČT24

Konkrétně popsat plánované aktivity nechtěl. Podle všeho se však AČR bude snažit dokázat, že ministr školství nemá pravomoc určovat, kdo bude který sport na mezinárodním poli zastupovat. FIM bude "českou kauzu" zřejmě řešit na začátku prosince na plánovaném jednání v Portugalsku.

Ječmínek se nebojí, že by AČR o autoritu přišel. "Neuvažuji, co se stane, když nebudeme mít autoritu. Uvažuji o tom, co budu dělat, když bude mít ministr školství pravomoc určovat mezinárodní autority. Kdy se který ministr rozhodne, koho odvolá a jmenuje do jakékoli mezinárodní sportovní federace," řekl Ječmínek. Podle něj není důvod pro odvolání AČR. Svou funkci prý plní dobře.

Zároveň se zástupci AČR se pozastavili nad organizační strukturou nově vzniklého ČSMS. V tříčlenném přípravném výboru (prezidiu) jsou totiž Pavel Hamřík a dva mechanici Karla Abrahama mladšího Martin Havlíček a Martin Nesvadba. Ti poté do svého čela jmenovali Abrahamova otce.

Ječmínkovi se také nelíbilo, že jej Dobeš o svém kroku, který učinil 7. října, neinformoval a v současnosti se s ním nechce sejít, aby mu vše vysvětlil. Zástupci AČR se o aktivitě ministra školství dozvěděli od představitelů FIM, kteří je pořádali o stanovisko. "To momentálně zpracováváme," řekl Ječmínek, podle nějž byl Dobeš zaskočen tím, že se FIM na AČR obrátila.

Ministr Dobeš minulý týden také zveřejnil své rozhodnutí, že do AČR pošle kontrolu hospodaření. S tím Ječmínek nemá problém, plánuje ale, že k ní přizve i zástupce Nejvyššího kontrolního úřadu. "Nemáme totiž jistotu, že kontrola ze strany ministerstva bude objektivní," uvedl prezident Autoklubu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyjádření autoklubu
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články