Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Právníci: Dobeš překročil pravomoci

Praha – Souboj o český motocyklový sport přerostl v právní bitvu s ministrem školství Josefem Dobešem. Ústav státu a práva Akademie věd označil za protiprávní ministrův krok, když se rozhodl sebrat vůdčí postavení Autoklubu České republiky (AČR) a upřednostnil konkurenční Český svaz motocyklového sportu (ČSMS). Podle akademiků totiž ministr školství nemůže říkat, kdo bude zastupovat Česko v mezinárodních organizacích. Josef Dobeš ale na svém postoji trvá. Prezident autoklubu Roman Ječmínek již krátce poté, co ministr oznámil, že takzvanou národní autoritu odebírá autoklubu, tvrdil, že ministr se tímto rozhodnutím dopustil protiprávního jednání a možného trestného činu.

Ministr Dobeš na konci října oznámil, že se rozhodl odebrat Autoklubu České republiky (AČR) takzvanou národní autoritu, a přidělil ji nově vzniklému Českému svazu motocyklového sportu (ČSMS). Jeho rozhodnutí ještě musí na začátku prosince schválit Mezinárodní federace motocyklového sportu (FIM) na zasedání v Portugalsku. "Jako ministr sportu jsem uznal za národní autoritu pro motocyklový sport Český svaz motocyklového sportu. Toto rozhodnutí jsem poslal FIMu do Ženevy začátkem října," uvedl tehdy Dobeš. 

Dopis ve prospěch ČSMS odešel v den, kdy svaz vzniknul

Do ženevského sídla FIMu ministr dopis odeslal 7. října. V listu se píše, že "MŠMT je jedinou oprávněnou institucí, které přísluší pravomoc jmenovat nejvyšší sportovní autoritu v České republice v rámci sportu a jeho jednotlivých odvětví."

Roman Ječmínek, prezident AČR:

"Za 20 let jsem ze strany MŠMT, ani z naší strany (od ostatních motoristických organizací) neslyšel zásadní výhrady k tomu, jakým způsobem pečujeme o mládež a jakým způsobem hospodaříme."

"Pokud se pořádal závod, ve kterém byl zainteresovaný Autoklub, třeba prostřednictvím syna pana Ječmínka, tak dotace samozřejmě šly. Když to ale pořádal někdo jiný, tak najednou dotace nebyly."

Právě 7. října také oficiálně vznikl Dobešem preferovaný ČSMS, jehož prezidentem je Karel Abraham – většinový vlastník brněnského okruhu, kde se jezdí Moto GP. Ministr tvrdí, že jde o náhodu. "Já jsem to nijak nepropojoval, tato dvě data, já jsem v tuto dobu toto odeslal." Abraham ovšem v Událostech, komentářích přiznal, že přesun autority na ČSMS s Dobešem dopředu domlouval. "Po určité době se rozhodlo, že bude lepší změna autority. To se rozhodovalo dlouho dopředu," uvedl Abraham v pořadu ČT.

Ústav práva: Ministr nemá pravomoc říkat, kdo bude zastupovat Česko

O přístupu ministerstva školství však pochybují právníci. Mezinárodní federace totiž pravidelně rozhoduje o vůdčích členech jednotlivých států sama. Klíčového partnera si vybere podle podmínek, které musí národní svazy splnit. Podle Ústavu státu a práva Akademie věd ČR se ale v tomto případě ministerstvo školství dopustilo přímého určení. "Český ministr školství, mládeže a tělovýchovy nemá pravomoc říkat, kdo bude zastupovat Českou republiku v mezinárodních organizacích," uvedl ředitel Ústavu státu a práva AV ČR Jan Bárta.

Prezident AČR Roman Ječmínek:

"Žádný orgán veřejné moci v ČR, natož jeden ministr, nemá právo určovat, kdo tady bude držet sportovní autoritu."

Prezident ČSMS Karel Abraham:

"Já nejsem právník. Spousta advokátních kanceláří se na to dívala, že na to (Dobeš) nárok má."

Ve vyjádření pro Českou televizi Dobeš tento názor odmítl: "Mám stanoviska našich právníků, která potvrzují, že tuto pravomoc mám." Argumentoval také tím, že dopisy federaci posílali do Ženevy v minulosti i další politici. Listy zaslané do sídla FIMu například Václavem Klausem nebo exministrem školství Eduardem Zemanem ale vhodného kandidáta neurčily, spíše doporučily.

Před odvysíláním reportáže ČT24, která o případu informuje (viz video), Dobeš zaslal opačné vyjádření: "Nemohu a ani jsem nikdy nenařídil FIMu, že musí tento subjekt přijmout za člena. Postupuji stejně jako někdejší ministr školství Eduard Zeman, který v roce 2000 uznal za nejvyšší autoritu Ječmínkův Autoklub."

Ječmínek: Dobeš jednal protiprávně

Vůdčí pozice je v každém sportu zásadní. Organizace s autoritou získává od ministerstva školství dotace a přerozděluje peníze do klubů, mládeži i reprezentantům. Ročně tak rozdělí na provoz a soutěže desítky milionů korun; jenom na stěžejní závod, Moto GP na Abrahamově okruhu, to naposledy bylo dvacet milionů.

Prezident AČR Roman Ječmínek již krátce po oznámení Dobešova rozhodnutí o odebrání autority řekl, že s ministrem nesouhlasí. "Je zcela zřejmé, že se tímto krokem pan ministr dopustil protiprávního jednání a možného trestného činu. Autoklub ČR považuje počínání pana ministra za výrazné porušení demokratických principů v naší zemi a mimořádné ohrožení autonomnosti sportu, a to jak na domácí, tak mezinárodní scéně," uvedl tehdy Ječmínek. "To není namířeno proti nějakému Jelínkovi, to je namířeno proti Autoklubu, proti jeho 700 klubů a proti jeho stovkám činovníků," dodal pro ČT.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Karlem Abrahamem a Romanem Ječmínkem

Autoklub ČR zastupuje Českou republiku ve FIMu od roku 2001, kdy nahradil Českou motocyklovou federaci. Převodu autority předcházelo několik let sporů obou domácích organizací. Na stranu Autoklubu se tehdy postavil i vrcholný představitel MŠMT. Handicapem ČSMS je fakt, že byl založen až 7. října a jedinou známou osobou, která za svazem stojí, je právě předseda dozorčí rady Autodromu Brno Abraham.

 

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články