Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Doufám, že už nebudu padat jako hruška, říká Samková a k ZOH dodává: Bude to improvizace

Koronavirus, omezení, rušení. To v současné době ovlivňuje život všech, jinak na tom není ani olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková, které pandemie také do značné míry změnila program. "Teď už bych byla na cestě na první závod Světového poháru do Montafonu, místo toho dneska odjíždíme na soustředění do Rakouska," říká v rozhovoru pro Českou televizi.

Eva Samková
zdroj: DPA autor: Patrick Seeger

Úvodní závod se jí posunul na příští rok. "V Montafonu se pojede až 15. ledna a doufáme, že to tak zůstane," dodala snowboardistka s tím, že přes Vánoce se bude připravovat v Čechách. Na úvodní závod Světového poháru se tak Samková chystá vyrazit až 10. ledna. A minulý týden se také dozvěděla o zrušení mistrovství světa v Číně, které se mělo jet na olympijských tratích.

Změny, které přicházejí nyní více než pravidelně, bere věcně v klidu a s úsměvem. "Jak velká je to komplikace směrem k olympiádě, se teprve ukáže, protože to ještě nikdo nezažil. Vždycky jsme minimálně rok nebo dva před olympiádou nějaký testovací závod na té trati měli. Pro všechny týmy je to komplikace, protože si nevyzkoušejí sněhové podmínky, zázemí a tak dále a my si nevyzkoušíme trať, která je pak na Hrách z devadesáti procent stejná, což je velká pomoc," vysvětluje reprezentantka a dodává: "Nikdy jsme na tom místě nebyli ani ten kopec neznáme, klimatické podmínky taky ne. Bude to improvizace."

Vzpomíná na olympijské hry v Koreji, před nimiž byly zveřejněny plány startovní sekce. "Pak jsme si mohli v Čechách měsíc před olympiádou postavit aspoň start, uvidíme, jestli to nyní bude taky tak," doufá a dodává, že nejdůležitější je ale být hodně na snowboardu. "Aby člověk neztratil pocit sněhu. A pak to bude o tom, kdo se nejrychleji adaptuje na podmínky přímo na olympiádě."

Je nám líto, video expirovalo.
Samková se připravuje na start sezony

Proto je ráda, že trénimk na sněhu nakonec nemusela omezit tolik, jak by se mohlo v téhle okleštěné době zdát. "Naštěstí Evropa - Rakousko a Itálie - mají areály pro profi sportovce otevřené. Takže kromě dvou závodů, které nám zrušili, to není až tak velký zásah. Mám možná o týden na sněhu méně, než bylo v plánu," popisuje situaci.

V jejím týmu se také za celou dobu neobjevila nákaza koronavirem. "Testujeme se vždycky den před odjezdem a teď nově podle vládních nařízení i po návratu ze soustředění. Snažíme se držet pohromadě, a když jsme doma, tak na nás apelují, abychom se nevídali moc s cizími lidmi a byli hlavně v rodinném kruhu," vysvětluje, jak se vyhýbá nákaze. "A při našem sportu jsem hodně venku, na čerstvém vzduchu a to nejspíš taky pomáhá," dodává.

V minulé sezoně měla dost pádů. "Padala jsem jako hruška," konstatovala tehdy. Toho se chce nyní vyvarovat a věří, že se jí to podaří. "Na začátku minulé sezony jsem se necítila úplně dobře a na konci to pak byla taková shoda náhod, kdy jsem ve Španělsku spadla do díry a ve Veyssonaz to pak byla moje chyba. Doufám, že už se těch chyb vyvaruji. Vím o nich, vím, co bylo špatně, a doufám, že tenhle rok už budu na nohách jistější a budu padat méně," dodala.

Co olympijskou vítězku v nejasné sezoně vlastně čeká, přesně netuší, ale cíle má. "Kvalifikovat se na olympiádu by neměl být problém, ale chtěla jsem se soustředit na mistrovství světa, kde bych měla obhajovat titul - ale stále se hledá náhradní pořadatel šampionátu, takže uvidíme, jak to dopadne. Chci jezdit na svěťácích i na mistrovství světa do top tři. Pak budu spokojená," dodala na závěr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články