Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Samková s Ledeckou přijdou o mistrovství světa v Číně, FIS hledá nového pořadatele

Kvůli koronaviru se v únoru neuskuteční mistrovství světa ve snowboardingu v Číně, na kterém měla ve snowboardcrossu obhajovat titul Eva Samková. Oznámila to Mezinárodní lyžařská federace (FIS) s tím, že konání šampionátu, který měl být generálkou před zimními olympijskými hrami v Pekingu 2022, znemožňují přetrvávající omezení v cestování. Federace proto hledá nového pořadatele.

Eva Samková slaví titul mistryně světa
zdroj: ČTK/AP

"Neděje se nic, kvůli čemu bychom měli začít zmatkovat. Tak holt pojedeme do Číny jindy," řekla Ledecká, zlatá medailistka z paralelního obřího slalomu na předloňské olympiádě v Pchjongčchangu. "Já si z toho hlavu nedělám," uvedla.

Za zrušený šampionát v Číně hledají zástupci FIS nového pořadatele. "Už jsou ve hře další resorty v Evropě, kde se dají všechny disciplíny snowboardových závodů odjet," poznamenala Ledecká, která kombinuje na světové úrovni prkno a lyže. "Tak aspoň vidíte, jak je fajn dělat víc sportů. Mám na rozdíl od ostatních snowboarďáků ještě jedno MS v záloze," poukázala Ledecká na sjezdařský šampionát v italské Cortině d'Ampezzo.

Zatímco Ledecká si areál připravovaný pro zimní olympijské hry 2022 vyzkoušela loni v únoru při závodě Světového poháru, Samková se tam zatím nedostala.

Na tiskové konferenci před sezonou olympijská šampionka ze Soči a bronzová medailistka z Pchjongčchangu zdůrazňovala, jak důležitý je závod na připravované olympijské trati nejen pro ni, ale pro celý tým. "Servisáci si vyzkouší sníh, podmínky," řekla tenkrát.

Momentálně doufá, že bude moci titul obhajovat jinde. "Věřím, že se federaci povede sehnat náhradního pořadatele. Mistrovství světa je rok před olympiádou jedním z klíčových závodů."

Za zásadní považoval předolympijský test i trenér Marek Jelínek. "Nedovedu si představit jet na nejdůležitější závod někam, kde jsme nikdy nebyli, a podat tam kvalitní výkon," prohlásil.

V sezoně 2020/21 se ale olympijská generálka v Číně neuskuteční. "Je to mrzuté, ale bereme situaci, jaká je. Uděláme maximum, abychom se na olympijské hry připravili na jiných tratích. Není to ideální, ale musíme se s tím poprat," reagoval Jelínek.

FIS hledá cesty, jak alespoň v některých disciplínách umožnit testovací závody na různých úrovních později.

Mistrovství světa ve snowboardingu se přidalo do dlouhé řady mezinárodních sportovních akcí, které byly v Číně zrušeny. Naposledy to byly lyžařské Světové poháry, které rovněž měly být testem pro ZOH v Pekingu. Sjezdaři měli závodit v únoru v Jen-čchingu, skokané, běžci i sdruženáři v Pekingu. V případě běžců mělo v březnu jít o finále seriálu.

Dvoutýdenní karanténa je problém

Čína nařizuje všem zahraničním návštěvníkům přísnou dvoutýdenní karanténu, což je neslučitelné s pořádáním velkých sportovních akcí.

Tato opatření budou pravděpodobně v následujících měsících pokračovat. "Doufali jsme, že bude možné v této sezoně uspořádat testovací závody v Číně. Ale současná druhá vlna covidu-19 vedla k velmi tvrdým restrikcím v cestování, které víceméně znemožňují konání mezinárodních soutěží," uvedl prezident FIS Gian Franco Kasper.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články