Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Teď už do toho šlapeme naplno, říká Samková před startem sezony a cílí na další MS

Eva Samková má před sebou poslední týdny do Světového poháru. Koronavirus ale snowboardcrossařce pozměnil přípravu a ani start elitní soutěže není zatím stoprocentní. Jisté je tak hlavně to, že úřadující mistryni světa drží zdraví a s tím, co má zatím ze soustředění za sebou, je veskrze spokojená.

Eva Samková slaví titul mistryně světa
zdroj: ČTK/AP

Samková měla trénovat tento týden v Alpách, z Rakouska ale nakonec musela předčasně s týmem odcestovat. Kvůli koronavirovým opatřením tak přišla nejméně o tři dny přípravy.

Návrat domů ale olympijskou vítězku ze Soči příliš netrápil, i proto, že vyhlížela závěrečnou část přípravy ve Finsku. 

Jenže i ta možná nakonec nevyjde, a tak je zatím nadcházející kemp s otazníkem. Ve hře je i návrat zpátky do Rakouska. Samková má každopádně v plánu dvakrát denně dva týdny zdokonalovat svou výjimečnou techniku na sněhu.

A aby bylo jasno - on i návrat do civilizace má něco do sebe, říká Samková. "Pořád trénuju. Je dobré na týden vypadnout z hor a soustředit se na těžkou posilovnu, atletiku. Snažím se dohnat fyzickou část. Ale sníh je potřeba," přiznává.

Přípravu v Rakousku si nemůže vynachválit. "Bylo to skvělé. Všichni poprvé zažíváme to, že najednou je ledovec jen pro profesionální sportovce, i když s limitovaným časem. Trať byla trochu ledovější, trochu to potálo, ale byla skvěle připravená. Užívali jsme si, že jsme mohli intenzivně trénovat," vypráví Samková.

"Zdraví drží, musím zaťukat, vše je podle plánu. Na začátku září se člověk rozjíždí, teď do toho šlapeme naplno. Už do toho člověk opravdu dupe a poslední tréninky obzvlášť v Rakousku byly docela příjemný, nejezdila jsem až tak špatně. Byla tam i dost velká rychlost, takže si člověk vyzkouší to maximální ježdění na svěťák," líčí spokojeně.

Velké změny v plánu nemá, proč taky? Spíš cizelování, vylepšování. "Ale tahle sezona bude asi zvláštní, hlavně začátek. Ze dne na den se to mění. Nevíme, zda Světové poháry budou, či ne.

Všichni se snaží, aby byly. Uvidíme, zda se něco bude rušit," přemýšlí Samková s tím, že už dopředu zavřeli krám na SP v Kanadě a ve Španělsku. "Snad nebudou následovat další," dodává.

Eva Samková
zdroj: ČTK/AP

Sezona je kvalifikační, navíc je v ní i mistrovství světa. "A to je velký cíl," ví sedmadvacetiletá závodnice. "Mistrovství bude v Číně (na přelomu ledna a února 2021, pozn. red.), kde bude olympiáda, takže to bude testovací závod a možnost si to vyzkoušet."

Minulá sezona jí ukázala hlavně cestu, kterou se vydat dál. "Na čem pracovat a makat. Nevím, jestli mě dokážou naučit, abych nepadala," směje se na adresu kouče Marka Jelínka. 

Poslední ročník ukončila čtvrtým místem a čtvrtá byla i v celkové klasifikaci Světového poháru. "Soustředím se na to, abych věci dělala co nejdetailněji a nejperfektněji. Fyzička je k tomu důležitá. Snad jsem si to tu minulou sezonu už na pár let odpadala."

Eva Samková
zdroj: DPA autor: Patrick Seeger

I Samkové se týká fakt, že zákaz fluorovaných vosků bude platit až od sezony 2021/2022.

"Takže je tento rok ještě používáme. Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel. Spolupracujeme i s libereckou univerzitou, ale je těžký na něco přijít. Do budoucna tyhle vosky nebudou, tak uvidíme, jak moc to sporty ovlivní," přemýšlí.

Fluor by tak už podle nových pravidel neměl figurovat na zimních Hrách v Pekingu. I po něm se chce Samková postavit na prkno, a jak říká, jezdit tak dlouho, dokud ji to bude bavit. "Ještě nějakou dobu zvládnu," vtipkuje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články