Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Jakš: Kritické období přichází teď. Doufám, že finský trenér přinese zlepšení

Na nového finského kouče Ilkku Jarvu si momentálně v české reprezentaci běžců na lyžích zvyká Martin Jakš, který má v národním týmu nově i pozici mazáka. Zdravotní problémy se mu na rozdíl od loňska vyhýbají, kritické jsou pro něj ale v tomto ohledu současné podzimní měsíce.

Martin Jakš
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

S příchodem podzimního počasí bývá náchylnější na potíže spojené s nachlazením. "Kritické období přichází teď, podzim, plískanice, kdy se ještě stupňuje trénink, takže tělo dostává zabrat z obou stran. Bude důležité přežít tohle období. Nájezd na první sníh už bývá poklidnější," vyprávěl jednatřicetiletý závodník.

Někdejší mistr světa do 23 let na vlastní kůži zažívá změny, kterými chce české běžecké lyžování pozvednout nový finský šéftrenér Jarva. "On vidí, že se v zahraničí hodně lyžuje, hodně trénuje, je tam tréninkových hodin hodně. Takže nás nutí k tomu, abychom se k tomu přiblížili. Tréninkové hodiny, kterých je víc, jsou v nižší intenzitě, ale máme zase víc kratších tréninků v nadprůměrné intenzitě," popisoval.

Pro Jakše je Jarva také osobním trenérem. "U mě konkrétně se snaží hodně zapracovat na práci rukou. Já jsem byl vždycky dominantní jako běžec nohama, takže abych to podpořil vrškem. Já doufám, že to přinese aspoň nějaké zlepšení," uvedl bývalý svěřenec Miroslava Petráska.

Zatím má z nového systému tréninku trochu rozporuplné pocity. "Jeden je dobrý, druhý trošku bojácný. Sice tomu tréninku věřím, když se o tom bavíme, všechno sedí. Ale mám tam někdy momenty, že mi chybí tradiční tréninky, které jsme chodili, opakované maximální, kolem osmi, deseti minut. Ty tam teď nejsou. Ale je tam práce ještě ve vyšší intenzitě, ale kratší časový úsek," svěřil se.

Když se Bauer na konci uplynulé sezony rozloučil se závody Světového poháru, z Jakše se stal lídr českého týmu. "S mladými vycházíme dobře, nejsou žádné problémy. Parta funguje, tréninky jsou dobré. Trenéři to drží pevnější rukou. Děláme všichni všechno a i díky Ilkkovi jdeme stejný plán," řekl člen bronzové štafety z olympijských her ve Vancouveru.

Loni se mu vinou letního výpadku příliš nedařilo, ale pak skončil na mistrovství světa čtrnáctý na volné padesátce. "Já jsem byl za to čtrnácté místo zpětně hodně rád. Letní příprava byla vloni hodně špatná. Teď si říkám, že z dobré přípravy by bylo dobré to posunout ještě dál," doufal. Z vlastní zkušenosti ale ví, že to platit nemusí. "Měl jsem roky předtím, kdy bylo léto extrémně dobré, pak přišly zdravotní problémy, něco se nedařilo a v zimě jsem to úplně neprodal. Doufám, že teď se to nestane," dodal.

V pondělí česká reprezentace odjede na soustředění do rakouského Ramsau. Po návratu pak zamíří do finského Vuokatti, nedaleko něhož kouč Jarva bydlí. Světový pohár začne 24. listopadu ve finské Ruce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články