Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bauer je nadšený z příchodu Smutné a hlásí: Ve Ski Classics chceme hrát první housle

Praha – Jako závodník patřil mezi největší lyžařskou elitu a stejný cíl má Lukáš Bauer také jako ředitel týmu Pioneer Investments, s kterým brzy vstoupí do čtvrté sezony dálkových běhů Ski Classics. V té loňské český celek skončil v týmové soutěži na sedmém místě. Devětatřicetiletý trojnásobný olympijský medailista však letos míří výš a pokukuje po nejlepší trojici. Pomoci by mu k tomu měla hvězda ženské kategorie Kateřina Smutná.

Kateřina Smutná
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

V lednu letošního roku se coby ředitel týmu dočkal prvního velkého úspěchu. Jednička Pioneer Investments mužské kategorie Rus Ilja Černousov na slavném italském podniku La Diagonela dorazil do cíle jako první s náskokem necelých dvou vteřin a Lukáš Bauer tak mohl slavit. "Je to naprostá bomba," zářil tehdy.

Autor myšlenky a ředitel týmu Bauer by však v letošní sezoně chtěl podobný pocit zažít ještě mnohem častěji a vše naznačuje, že by se mu to mělo podařit. Do českého celku totiž před novým ročníkem zamířila Kateřina Smutná, jež loni v celkovém pořadí skončila druhá a celkově ovládla hned sedm závodů.

"Katka je pro nás obrovská posila a ty naše výhledy se posunuly o něco výše. Doposud bylo cílem se v týmové soutěži Ski Classics blížit nejlepší pětce. Nyní bych rád nakoukl do Top trojky. Chceme se dostat k prvním houslím. K tomu však musíme sehnat dost finančních prostředků a závodníci musí ve správný den předvést to nejlepší," řekl spokojeně Bauer. 

Je nám líto, video expirovalo.
Bauer: Ve Ski Classics chci s týmem do nejlepší trojky

Na vzájemnou spolupráci se těší i Smutná, která doposud jezdila za hvězdný norský tým Santader, který se ale po sezoně rozhodl ukončit smlouvu se všemi cizinci, a tak česká lyžařka, která dlouhá léta reprezentovala Rakousko, vyslyšela volání Bauera.

"Lukáš nás oslovoval po každé sezoně, jestli jsme volní. Řekli jsme si tak, že by bylo ideální jezdit za český tým, když už mám na hlavě tu českou vlajku. Byla to pro mě první volba," prozradila Smutna, která v dresu Santanderu v předminulé sezoně ovládla celý seriál Ski Classics a na návrat na trůn si brousí zuby i letos.

Právě Santander bude jedním z hlavních rivalů Pioneer Investments a Bauer si uvědomuje, že norského soupeře s jeho finančními možnostmi bude náročné porážet na všech frontách. "Ve financích jsou rozdíly. Naše možnosti jsou přeci jenom o poznání jiné než právě u skandinávských celků, kde je dálkové lyžování na úplně jiné úrovni. Výsledky ale ukazují, že s nimi dokážeme držet krok," myslí si.

Kromě Smutné a Černousova by naděje českého celku měla držet Slovinka Barbara Jezeršeková či mladí čeští závodníci Jan Šrail či Adam Fellner. I sám Bauer by se rád v některých podnicích představil, ale jak sám přiznává, prioritou po konci v reprezentaci je vedení celku.

"Veškerou svoji aktivitu přesouvám čistě k týmu a mojí prioritou je vytvořit špičkové podmínky pro všechny lyžaře. Mé závodění pak bude zaležet na času. Počítám s účastí v polovině závodů," přiznal Bauer, který však dodává, že je možné, že absolvuje všechny závody nebo také žádný. 

Novou pozici ředitele si však naplno užívá a přirovnává ji k vedení cyklistické stáje. "Ředitel týmu má na závodech na starost především zorganizovat samostatný výjezd. Musím tedy zajistit dopravu, ubytování, finance na fungování týmu, servismany apod.," popsal jaké veškeré úkoly musí absolvovat.

Letošní sezona bude pro Bauera každopádně velká výzva, protože očekávání míří vysoko. Nyní je musí jen potvrdit.

Sezona Ski Classics začne 26. listopadu prologem ve Švýcarsku a bude mít 11 závodů. Domácí Jizerská 50 se poběží 18. února a Vasův běh 4. března.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články