Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

V Söldenu startuje SP v alpském lyžování s Odermattem, Shiffrinovou i dvojicí Čechů

V rakouském Söldenu začíná Světový pohár v alpském lyžování. Na startu obřích slalomů nebudou chybět obhájci celkového triumfu v seriálu Marco Odermatt a Mikaela Shiffrinová. Z Čechů budou usilovat o co nejlepší výsledek Adriana Jelínková a Jan Skořepa. Mnohem více se ale očekává v dalších závodech od Martiny Dubovské a především od Ester Ledecké. Přímý přenos 1. kola obřího slalomu žen sledujte od 9:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

Švýcar Odermatt nasbíral v minulé sezoně 2042 bodů, čímž překonal mužský rekord v celkovém hodnocení SP. Vedle velkého křišťálového glóbu získal také malé glóby za obří slalom a super-G.

I proto si uvědomuje, že si laťku nasadil vysoko. "Každý závod takřka fungoval tak, jak jsem chtěl, takže to bude téměř nemožné překonat. Ale udělám maximum, aby to bylo tak dobré jako loni," prohlásil rodák z Buochsu.

Shiffrinové motivace neschází

Američanka Shiffrinová se v minulém ročníku dostala na rekordních 88 výher ve Světovém poháru, ale ani po překonání historického maxima legendárního Ingemara Stenmarka jí chuť pokračovat neschází.

"Neřekla bych, že se něco změnilo, pokud jde o motivaci. Já jsem o ten rekord neusilovala. Pak se to loni stalo, a každý byl zvědavý, jestli ztratím motivaci. Ale říkala jsem: 'Proč bych měla ztratit motivaci po dosažení něčeho, co jsem si nikdy nestanovila jako cíl?'" přemítala.

Shiffrinová je pětinásobnou vítězkou celkového hodnocení SP, a pokud by zvítězila i v sezoně 2023/24, vyrovnala by rekord Rakušanky Annemarie Moserové-Pröllové. "Ona je absolutní legendou ve sjezdovém lyžování a řekla bych, že pokud to dokážu vyrovnat, bude to pravděpodobně největší počin v mé kariéře," poznamenala Shiffrinová.

V sezoně bez vrcholu typu mistrovství světa nebo olympijských her chce častěji než v minulém ročníku závodit v rychlostních disciplínách.

Mikaela Shiffrinová během obřího slalomu SP v Soldeu
zdroj: REUTERS

První českou reprezentantkou, která se v novém ročníku postaví na start závodu SP, bude osmadvacetiletá Jelínková. V Söldenu ještě v nizozemských barvách závodila šestkrát, ale ani jednou se nedostala do druhého kola. Při posledním startu v roce 2020 skončila jednatřicátá.

"Sjezdovka se mi docela líbí. Je to prudké, těžké, ale těším se. Doufám, že pojedu v klidu a že pojedu uvolněně. Druhé kolo by v tom případě určitě bylo reálné," nastínila Jelínková. 

V sobotu ji v rakouském středisku čeká první závod za Česko, které reprezentuje od minulé sezony. "Cíl do nové sezony je určitě postupovat do druhých kol v obřáku a dostat se do formy ve slalomu. Důležité bude i to, abych si to užívala. Pak to bude dobré," dodala Jelínková, jež v minulé sezoně nebodovala ani jednou. Celkově je jejím maximem v obřím slalomu 11. příčka z Kranjské Gory v lednu 2021.

V sobotu i v neděli je v Söldenu naplánovaný stejný závodní program. Nejdříve přijdou na řadu ženy, o den později muži.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články