Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Více lyží než snowboardu. Ledecká představila plány na sezonu, kterou začne sjezdem v Zermattu

Zimní období se blíží a s ní i návrat Ester Ledecké. Trojnásobná olympijská vítězka zahájí sezonu v listopadu, kdy se zúčastní nového sjezdu ve švýcarském Zermattu. Závodit chce více na lyžích než na snowboardu. Dvakrát operovaná klíční kost už ji neomezuje. Ledecká byla hostem Sportovních zpráv na ČT sport.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Ester Ledecká a její plány

Sezona 2022/2023, ta pro Ester Ledeckou znamenala hlavně rehabilitaci a přípravu v posilovně. Po operaci klíční kosti musela mnoho závodů vynechat – přišla tím o světový šampionát, a to jak ten lyžařský, tak na snowboadu. Zatímco na prkně se představila alespoň na sklonku sezony v Rogle a Berchtesgadenu, na lyžích nezávodila vůbec.

"Na sníh jsem se těšila úplně šíleně," přiznala v rozhovoru pro ČT. V následujících měsících dá přednost lyžím. "Chtěla bych útočit na celkové hodnocení Světového poháru, takže se budu snažit odjet co nejvíce závodů na lyžích a v pauzách budu doplňovat snowboard," dodala.

Prknu ale sbohem rozhodně nedává. I když se to třeba jednotlivým trenérů tolik nelíbí. "Neumím si ale představit, že bych dělala jen jedno. Možná to tolik není vidět, ale na snowboardu pořád hodně trénuji. Potřebuji vědět, že jsem schopná podat ten nejlepší výkon," vysvětlila osmadvacetiletá reprezentantka.

První start si připíše nikoliv během začátku SP, který pořádá příští víkend rakouský Sölden, ale až o tři týdny později ve Švýcarsku. V Zermattu jsou na 18. a 19. listopadu naplánovány dva sjezdy. Poté by Ledecká chtěla zvládnout ještě rychlostní závody ve Svatém Mořici a Val d'Isere, pak se chystá na snowboardový Světový pohár do Davosu.

Ester Ledecká
zdroj: REUTERS

Posilovna a v ní miliarda cviků

Jaký to rozdíl oproti minulé sezoně, která pro ni znamenala hlavně "opatrnou" posilovnu. "Vymýšleli jsme miliardu cviků, které dělat, abych to místo nezatěžovala," popisuje Ledecká, která se při návratu na lyže potýkala se špatnými starty. "Opadly mi ruce, měla jsem takové špejličky místo rukou. To u mě není zvykem, většinou je mám nařachlé," řekla.

Bolavé místo už je ale nyní úplně fit, při tréninku na něj nemusí brát ohledy. "Zapojila jsem do své přípravy v gymu i nějaké shyby, kliky. Doháním ty svoje bicáky," dodala Ledecká, která letní kondiční soustředění absolvovala tradičně v Řecku. Rychlostní disciplíny poté trénovala spolu s Janem Zabystřanem v Chile.

A další plány? Ledeckou nyní čeká další z tréninkových bloků, tentokrát ve Švýcarsku. "Mám nové lyže, nový manažerský tým, nové sponzory a fyzioterapeuty. Potřebujeme to natrénovat i na další sezony. Sama po zranění nevím, co od sebe očekávat. Ale pojedu nejlépe, co budu umět," slibuje svým fanouškům.

Světový pohár v alpském lyžování začne v sobotu 28. října na ledovci Rettenbach nad rakouským Söldenem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články