Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Lyžaři pojedou SP v Novém Městě na zkráceném okruhu

Světový pohár lyžařů v Novém Městě na Moravě se uskuteční na zkrácených okruzích. Původně plánovanou pětikilometrovou trať nejde připravit kvůli nedostatku sněhu a závodníci tak budou lyžovat na okruhu měřícím necelé čtyři kilometry. Příští víkend se v Novém Městě představí světová i česká špička.

Je nám líto, video expirovalo.
Přípravy SP ve Vysočina aréně komplikovalo počasí

Kvůli teplu je omezený provoz sněhových děl. "Kritickou situaci zachránil obří zásobník se sněhem z uplynulé sezony. V rámci současných možností jsme udělali maximum pro zdárné uspořádání závodů. Důležité je, že se Světový pohár ve Vysočina Areně uskuteční," uvedl generální sekretář novoměstského závodu SP Jan Skřička.

Na kompletní pokrytí plánovaného okruhu zásoby nestačily. "K vytvoření pětikilometrové tratě bychom potřebovali ještě dalších osm až deset tisíc kubíků technického sněhu. Což v současných podmínkách nelze vyrobit," upřesnil Skřička.

Pořadatelé situaci řeší s vedením běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace (FIS). Koncem týdne po schůzce s organizátory vedení FIS rozhodne, zda se sobotní závody klasickou technikou na 10 kilometrů žen a 15 kilometrů mužů pojedou podle plánu intervalově, nebo s hromadným startem. V neděli 19. ledna jsou na programu stejně dlouhé stíhačky volnou technikou.

"Počasí nám opravdu nepomohlo, jako asi letos nikomu v Evropě. Jsme malinko ve skluzu. Půlku jsme měli hotovou, ale kvůli vánoční oblevě jsme museli na chvilku přestat," přiblížil technický ředitel Vysočina arény Vlastimil Jakeš.

Klání začnou za deset dní, ale někteří závodníci si budou zkoušet tratě už od víkendu. Vítěz Tour de Ski Alexandr Bolšunov má přijet už v pátek, ale i na to jsou organizátoři připraveni. "Do konce týdne bude všechno hotovo, aby mohli závodníci trénovat," uvedl Jakeš.

Na Vysočinu se vrací Světový pohár po čtyřleté přestávce. Měla by se na něm představit kompletní česká i světová špička včetně Kateřiny Razýmové a sourozenců Petry a Michala Novákových, kteří ze zdravotních důvodů odstoupili z Tour de Ski.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články