Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

BLOG: Milé (ruské) děti, končíme. Připravíme další

Na jedné straně chování burana, hrdého na svoji malost, na straně druhé lítostivé vzlyky nad reakcí zbytku světa. To je přístup made in Russia, na který narazíte často. Země zmrzačená propagandou si plete sport s politikou, politiku s MMA a i děti s prostředky propagandy.

Anna Ščerbakovová
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Alessandro di Marco

Praktiky KGB, které vyvrcholily odhalením řízeného dopingu na olympiádě v Soči, fungují stále. Ruští fanoušci nedávno vítali patnáctiletou krasobruslařkou hvězdičku Kamilu Valijevovou, vracející se z olympijského Pekingu po potvrzeném dopingu, jako vítězku, přestože skončila čtvrtá. Vše podle vzorce "Celý svět nám hází klacky pod nohy, ale my jsme nejlepší, ať se děje, co se děje," to ale bylo správně.

Rusové kvůli tomuhle případu stále mohou přijít také o olympijské zlato ze soutěže družstev a choreograf Alexej Železňjakov si už veřejně poplakal. "Myslím si, že nás připraví o zlato jakýmikoliv prostředky. Současná politická situace v tom bude hrát velkou roli. Dát nám zlato by znamenalo uznat Rusy jako vítěze. To Západ nedovolí," tvrdí muž, který dost správně odhaduje, že ruská vojenská invaze na Ukrajinu může světu pomoci upřesnit si názor.

Sama krasobruslařka prý podle choreografa kvůli tomu zestárla. A to si přece jen vzala omylem léky svého dědy. Fakt pech. Její trenérka Eteri Tutberidzeová v tom tak určitě vůbec nejede... "Příliš brzy nechali dítě zjistit, jak krutý a nefér je tenhle svět. Myslím, že mentálně po tak strašlivé životní škole zestárla o dvacet let," dodal choreograf.

Ale nakonec si člověk řekne, že zestárla o dvacet let? No, sláva, konečně ženská. Protože v tomhle sportu, v němž je i pětadvacetiletá Eliška Březinová téměř přestárlá, je nejspíš něco špatně. Děti předbíhají čas a pak další ruská krasobruslařka – olympijská šampionka z Pekingu – Anna Ščerbakovová v sedmnácti letech myslí na konec kariéry.

A co na to Želzňjakov? "Pokud by se rozhodla ukončit sportovní kariéru, tak si myslím, že by to všichni akceptovali. Ve sportu dosáhla všeho," uvedl s tím, že by byl rád, kdyby bruslila dál.

Ve věku, kdy se člověk začíná dostávat na vrchol svých sil, se tady končí. Je to dětský svět, ovládaný dospělými, toužícími po úspěchu za každou cenu (a tu platí právě ty nadané děti), takhle časné konce už asi nikoho významně nepřekvapí. Využít a tradá, vychováme další.

A že z toho sportu přestávají mít ty děti tak brzy radost, zajímá nanejvýš vrátného na stadionu v Lužnikách. Protože tady jde přece o něco úplně jiného, bohužel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články