Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bizarní scéna plná plačících krasobruslařek. Nenávidím tenhle sport, křičela Trusovová

Emoce by se daly ždímat. Zklamání a frustrace. Stříbrná krasobruslařka Alexandra Trusovová před květinovým ceremoniálem neudržela své pocity na uzdě. Kamery ji zastihly v momentě, kdy se prala se zlostí. Neunesla, že nevyhrála. Zlato brala její krajanka Anna Ščerbakovová. Další favoritka Kamila Valijevová, u které se potvrdil doping, zase smutnila poté, co nezvládla tlak a obsadila čtvrté místo.

Alexandra Trusovová se svou trenérkou Eteri Tutberidzeovou
zdroj: Reuters

"Nemám z toho výsledku radost. Udělala jsem všechno. A nakonec jsem to už neměla ve svých rukou," rozčilovala se.

Dvojnásobná juniorská mistryně světa z let 2018 a 2019 na velký seniorský titul stále čeká.

"Každý má zlatou medaili, každý, ale ne já. Nenávidím bruslení, nenávidím tenhle sport. Už nikdy nebudu bruslit, nikdy. Tři roky nevyhrávám velké závody. Vždycky se toho snažím dosáhnout, přidávám čtverné skoky," chrlila ze sebe v bezprostředních emocích bronzová medailistka z loňského MS, která má i dva bronzy z ME.

Dlouho trvalo, než se připravila na ceremoniál. Ukrývala svou tvář před objektivy kamer, nadávala a plakala, odstrkovala členy realizačního týmu včetně trenérky Eteri Tutberidzeové. "Chtěla jsem plakat, tak jsem plakala. Jsem tady dva týdny, sama bez mámy a bez psů, tak jsem prostě brečela," vykládala sedmnáctiletá Ruska. S rozmazaným make-upem a bez náznaku nadšení nakonec na stupínek pro druhé místo vystoupila.

"Všechny vypadají zničeně"

Ještě při týmové soutěži by bylo považováno za obrovské překvapení, kdyby na nejvyšším stupni nestála Valijevová. Pak vyšel najevo její prosincový pozitivní test na doping, a i když dostala šanci závodit, odchází s prázdnýma rukama.

"Velmi traumatizující olympijská zkušenost pro Kamilu Valijevovou. Neměli jí dovolit závodit. Je devastující, že se dostala do takové situace, ze všech pohledů," litovala ji bývalá americká krasobruslařka Polina Edmundsová.

Někdejší vicemistryně světa Ashley Wagnerová měla podobný názor. "Nemohu to sledovat. Všechny vypadají zničeně. Ukazuje to, že tyhle děti jsou tlačeny do pozice, která je pro ně nezdravá a zhoubná. Je mi špatně od žaludku. Je to chvíle, kdy si musíte říct - chudák dítě. Nikdy ji neměli dostat do této pozice," uvedla po podivném závěru ženské soutěže.

Za čtyři roky při hrách v Miláně a Cortině d'Ampezzo bude Valijevové devatenáct let. V ruském krasobruslení jsou ale čtyři roky dlouhá doba, během níž se může objevit řada nových mimořádně skokansky disponovaných dívek. Alině Zagitovové bylo při olympijském triumfu v Pchjongčchangu také patnáct let a už dva roky nezávodí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články