Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ženský hokej je v Česku na vzestupu a věří v olympijskou účast

Praha - Zatímco čeští hokejisté mají start na olympijských hrách jistý, jejich ženské protějšky se musí nejdříve probít z těžké kvalifikační skupiny. Ačkoliv jsou podmínky obou reprezentačních výběrů nesrovnatelné, české ženy věří, že se olympijský sen na turnaji ve švýcarské Arose splní i jim. Pomoci jim k tomu má ustálený a sehraný tým, který už spolu absolvoval řadu reprezentačních akcí včetně loňského MS.

České hokejistky
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

"Tým je víceméně tři roky pohromadě, máme samozřejmě nějaké mladé hráčky a snažíme se stále hledat třeba v osmnáctce. Většina holek je ale prověřená většími akcemi včetně mistrovství světa," trenér Jiří Vozák. Jeho výběr tvoří tradiční mix hráček z domácí ligy, evropských a zámořských soutěži.

Na nejvyšší úrovni se hraje ženský hokej na severoamerických univerzitách. "Měla jsem šanci hrát tamní nejvyšší soutěž a tam se o vás starají opravdu jako o královny. Zázemí je krásné, dostáváte pravidelně nové vybavení, brusle vám hned nabrousí, stále se vás někdo ptá, jestli něco nepotřebujete. Stejně tak regenerace, jídlo a pití. Ta vysokoškolská liga je taková dívčí NHL," líčí s nadšením útočnice Northeastern Huskies Lucie Povová.

Je nám líto, video expirovalo.
České hokejistky: Máme na to, abychom vyhrály kvalifikaci na OH

V Evropě je ženský hokej nejdál ve Skandinávii a především v Rusku. "Do Ameriky to má v Rusku ještě daleko, ale snaží se ženský hokej finančně podporovat. I když v lize je tam méně týmů, letos je to tuším sedm," říká útočnice ruského Petrohradu Alena Polenská.

V Evropě hraje Rusko prim zejména po finanční stránce. "Ve Švédsku nebo Švýcarsku je pár hráček, co mají hokej jako práci, ale Rusko je jediná země, kde jsou v týmech všechny hráčky profesionálky. Samozřejmě to neznamená, že všechny dostávají dost na to, aby nemusely mít práci bokem, ale výplatu dostává každá hráčka," dodává reprezentační kapitánka.

Česká nejvyšší soutěž za světovou špičkou bohužel stále výrazně zaostává. "Tady se to pořád to, že hrajete hokej, bere jako koníček," připouští Povová. "Problém je také to, že musíte hrát s o mnoho staršími spoluhráčkami, třeba jedenáctiletá hraje v týmu s pětatřicetiletou," přidává obránkyně brněnských Cherokees Adéla Škrdlová.

Tereza Vanišová
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Většina reprezentantek působících v Česku tak paralelně hraje i v nižších mužských soutěžích. "Upřímně, moc holek, co jsou tady, nehraje jen český ženský hokej. To by se prostě nedalo, protože ta liga je na mnohem nižší úrovni. Takže nastupují někde i za kluky," vysvětluje útočnice Tereza Vanišová.

Sama ještě před dvěma lety hrála v extralize mladšího dorostu za Písek, ačkoliv už od patnácti let působila v dlouhodobě nejlepším českém ženském klubu, pražské Slavii. "Skoro celý život jsem hrála s klukama. Musím říct, že ženský hokej je úplně něco jiného. Hlavně proto, že nemůžete hrát tělem. Je to mnohem méně agresivní, ale zas je tam o to víc sekání a hákování. Ten hlavní rozdíl je ve fyzické zdatnosti," přiznává Vanišová.

Celkově se ale úroveň českého ženského hokeje zvedá a reprezentace to chce potvrdit právě na olympijské kvalifikaci. "V posledních letech začalo hrát mnohem víc holek. Hrajou s klukama, takže jsou rychlé, výbušné a hrajou fakt hezký hokej. A starší holky zase odešly do ciziny. Pořád se tam vyvíjí a získávají nové zkušenosti. Pak se sejdeme v reprezentaci a předáváme si to navzájem," říká kapitánka Polenská.

Pro účast na olympijských hrách musí český tým přejít přes silné domácí Švýcarsko, před rozhodujícím zápasem si ale věří. "Na postup určitě máme. Každý rok se zlepšujeme a myslím, že už se začínáme blížit tomu vrcholu. Bude to pro nás ale náročné hlavně psychicky, protože máme celkově hodně mladý tým," uzavírá Polenská.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články