Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hokejistky budou bojovat o olympiádu, cesta vede přes domácí Švýcarsko

Praha - České hokejistky čeká ve švýcarské Arose nejdůležitější akce letošní sezony. Z čtyřčlenného kvalifikačního turnaje postoupí na olympijské hry do Pchjongčchangu pouze vítězky. Největším soupeřem svěřenkyň trenéra Jiřího Vozáka bude domácí Švýcarsko, šestý tým aktuálního světového žebříčku. Přímý přenos utkání Švýcarsko - Česko sledujte v neděli 12. února od 16:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Radost českých hokejistek
zdroj: AFLO autor: Shingo Ito

Hokejistky byly blízko kvalifikaci na zimní olympiádu už před čtyřmi lety, tehdy ale prohráli na závěrečném turnaji s Němkami a do Soči neletěly.

Během nového olympijského cyklu šel ale tým výkonnostně nahoru. Juniorské týmy získaly medaile na mistrovství světa i na mládežnické olympiádě. Seniorská reprezentace pak vybojovala loni v elitní skupině světového šampionátu šesté místo.

"Chceme samozřejmě postoupit, ale nebudeme dělat nějakou vědu z toho, když to nevyjde. Norsko a Dánsko jsou týmy z nižší skupiny, minulý rok jsme s nimi nehráli, ale měli bychom být lepším týmem. Se Švýcarkami máme v poslední době pozitivní bilanci, ale ony zase hrají doma," říká trenér Vozák.

Je nám líto, video expirovalo.
Vozák: Olympijská účast by zvedla zájem o ženský hokej

Ve prospěch domácího týmu hovoří i specifické prostředí, Arosa leží více než 1700 metrů nad mořem. "Proto jsme také vyrazili už v pátek, abychom se aklimatizovali. Volal jsem kvůli tomu o radu i Josefu Marhovi, který hrál dlouhá léta v Davosu, který leží podobně vysoko," vysvětluje vedoucí týmu David Moravec.

Cestování do švýcarského horského střediska bylo poměrně komplikované. "Jeli jsme autobusem do Churu, kde jsme přestoupili na vlak a zavazadla poslali na místo dodávkou. V zimě totiž do Arosy autobusy nemůžou," doplňuje Moravec.

Nominace samotné i soustředění před turnajem jsou u ženských výběrů ovlivněny tím, že všechny reprezentantky působí pouze jako amatérky. "Chtěli jsme udělat soustředění doma nebo někde poblíž, ale zjistili jsme, že stadiony podobně vysoko jsou jen ve Švýcarsku, tak jsme museli vyrazit rovnou tam. Jinak u děvčat je problém s nominací hlavně u těch, které působí v zámoří, odtud je týmy pouští jen na velké akce," připouští Vozák.

Skladba týmu je tak opravdu záležitostí celoroční komunikace. "Jsem stále v kontaktu s trenéry, manažery i dalšími odpovědnými lidmi na univerzitách. Musí znát náš program a stejně je to jen na jejich libovůli, jestli nám hráčky pustí. Většinou povolí jen start na MS, a to ještě jen na samotném turnaji. Holky tam mají samozřejmě i studijní povinnosti, nejen hokej. A zámořské týmy nejsou vázány oficiálními reprezentačními přestávkami IIHF," objasňuje Moravec.

Situace v ženském hokeji se za poslední roky změnila a většina týmu už působí kromě zámořských univerzit také v evropských klubech. "Opět je to o kontaktu. Samy týmy nám posílají odkazy na streamy, abychom mohli jednotlivé hráčky vidět v akci, máme k dispozici i jejich podrobné statistiky. Takže z tohoto pohledu není problém, že nemůžeme většinu holek vidět naživo," doplňuje Moravec.

Český ženský hokej sbírá úspěchy zejména v mládežnických kategoriích a pravidelně se účastní MS, olympijská zkušenost mu ale zatím chybí. "Dostat se na olympiádu je pro nás velmi důležité. Přitáhlo by to ke sportu samozřejmě mnohem víc děvčat a také bychom pronikli trochu víc do povědomí hokejové veřejnosti," uzavírá Vozák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články