Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Svaz vyhodnotí olympiádu. Změna v českém hokeji musí přijít, ale ne z úleku, říká Zábranský

Po výsledkovém neúspěchu na olympijském turnaji vyhodnotí ve čtvrtek výkonný výbor Českého hokeje vystoupení hokejové reprezentace, která v Pekingu vypadla v kvalifikačním utkání play-off a poprvé v historii chyběla ve čtvrtfinále vrcholné akce. Jedním z projednávaných bodů by mělo být i setrvání dosavadního realizačního týmu v čele s generálním manažerem Petrem Nedvědem a hlavním trenérem Filipem Pešánem, jehož asistenty jsou Martin Straka s Jaroslavem Špačkem a trenérem gólmanů je Zdeněk Orct.

Trenér Filip Pešán na lavičce hokejové reprezentace
zdroj: REUTERS

Vystoupení pod pěti kruhy v Číně skončilo fiaskem místo útoku na medaili, na niž Češi dosáhli na velkých akcích naposledy na mistrovství světa v roce 2012. Dosluhující prezident svazu Tomáš Král také záhy připustil, že Pešánovo odvolání je ve hře a že se jím bude jedenáctičlenný výkonný výbor zabývat.

"Je to zklamání. Co k tomu říct? Dopadlo to, jak to dopadlo, čekali jsme víc," uvedl Král. Naznačil také, jaký lze očekávat výsledek. "Nějaká jména jsou. Je namístě se podívat do zahraničí. Je jasné, že se to musí řešit," řekl Král.

Je vhodné měnit trenéra před mistrovstvím světa? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Přestože mají za sebou čeští hokejisté mimořádně špatné období, které začalo sedmým místem na posledním MS v Rize a před olympiádou pokračovalo sérií šesti porážek na dvou dosavadních akcích sezony ze seriálu Euro Hockey Tour, Pešán, který je zároveň i šéftrenérem svazu, sám od sebe nerezignoval. Od začátku sezony ale nese hlavní zodpovědnost až jako druhý za generálním manažerem Petrem Nedvědem. I proto zůstává otázkou, jak velké změny budou a kdy nastanou, pokud k nim opravdu dojde.

"Nechtěl bych utíkat. Jde o to, že to rozhodnutí by bylo takové lakomé, kdybych ho vystřelil někde a pod nějakými emocemi nad ním více nepřemýšlel. Musím respektovat lidi, kteří mě do té pozice vybrali. S Tomášem Králem a Petrem Nedvědem budeme tu situaci probírat. Ale jestli to bude pomáhat věci a náš názor se sjednotí v tom, že bych měl skončit, tak skončím," prohlásil čtyřiačtyřicetiletý Pešán ve čtvrtek večer po návratu reprezentačního mužstva z Pekingu.

"Sedneme si s trenéry a určitě z toho bude nějaký výstup. Budeme se bavit o všem, ale neznamená to, že hned 24. února uděláme nějaké rozhodnutí, co se tohoto tématu týká. Dejte nám nějaký prostor," žádal Nedvěd.

Ve hře by mohl být i zahraniční trenér

S Králem souhlasil vedle řady expertů i další z nejvýše postavených mužů tuzemského hokeje Libor Zábranský. "Razantní změna v českém hokeji musí jednoznačně přijít. Ale chci si nejprve vyslechnout názory lidí, kteří v Pekingu byli," uvedl v rozhovoru pro deník Sport viceprezident hokejového svazu a člen výkonného výboru Libor Zábranský, který je zároveň majitelem extraligové Komety Brno.

Neočekává ale, že skončí kompletně celý stávající realizační tým. "Nemyslím si to. Mluvil jsem s Petrem Nedvědem po telefonu, před výkonným výborem se s ním chci ještě potkat. Nezastávám názor, že bychom měli činit rozhodnutí z úleku. Jasně, reprezentace je důležitá věc, je třeba ji důkladně probrat. Právě proto vnímám jako důležité vyslechnout si názory lidí, kteří byli v Pekingu přímo u toho," vysvětlil Zábranský.

V tuzemských sázkových kancelářích se za poslední dny vystřídali v rolích hlavních aspirantů na pozici hlavního kouče, jenž by měl vést tým na MS ve Finsku, jeden z trenérů Sparty Miloslav Hořava a finský kouč Kari Jalonen, jenž v roce 2014 dovedl Lva Praha až do finále KHL. Do role největšího favorita ale nakonec vyšplhal podle stanovených kurzů sám Pešán, jenž má uzavřenou smlouvu až do světového šampionátu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články