Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Sobotka si zahraje s Krejčím a přiznává: Byla to dlouhá pauza, reprezentaci jsem měl v hlavě

Vladimír Sobotka se po více než čtyřech letech vrátil do hokejové reprezentace a má tak šanci zabojovat o nominaci na olympijské hry v Pekingu. Čtyřiatřicetiletá ofenzivní opora pražské Sparty se také těší na spolupráci s Davidem Krejčím, s nímž strávil tři roky v Bostonu. Oba totiž zahajovali svou zámořskou kariéru v podobný čas a trenér Filip Pešán je plánuje ve čtvrtečním zápase proti Finsku postavit do jednoho útoku. Duel s Finskem v Praze nabídne ČT sport a web ctsport.cz živě zítra od 17:30.

"S Davidem jsem si zahrál naposledy v Bostonu a určitě se těším. Je to výborný hráč, má velký přehled, dokáže podržet puk," řekl Sobotka. S Krejčím si mohl promluvit již v neděli, kdy se Sparta utkala v Praze s Olomoucí. "Během zápasu jsme se moc nebavili, protože on je vždy zapálený a na ledě toho moc neprohodí. Po zápase jsme ale pokecali a i teď se bavíme. Hlavně o tom, jak se mají rodiny a podobně," uvedl.

Sobotkův návrat do reprezentace přitom provázela "přestřelka" mezi Spartou a vedením národního týmu. Pražané totiž v úterý bojovali o postup do semifinále Ligy mistrů ve Švédsku a chtěli Sobotku a Michala Řepíka, který je také v kádru reprezentace, využít. Nakonec je ale oba uvolnili. "Osobně jsem to vůbec neřešil. Něco se řeklo z každé strany, ale jde to mimo mě," řekl Sobotka. "Připojili jsme se k nároďáku a více bych to nechtěl rozebírat," uvedl.

I díky tomu může zabojovat o start na blížící se olympiádě. Kouč Pešán totiž chce všechny adepty vidět v národním týmu před prvním vrcholem sezony. "Určitě je to lákavé. Jsem tady, chci odvést stoprocentní výkon a snažit se pomoct týmu vyhrát. Moc se na to ale nesoustředím, jdu den po dnu," podotkl Sobotka.

Jeho šance na start pod pěti kruhy reálně souvisí i s účastí hráčů z NHL. Pokud by hokejisté z elitní ligy světa do Pekingu neodcestovali, šance je pro Sobotku vyšší. "Trošku to sleduju, ale jaké jsou poslední zprávy, nevím. Buď pojedou, nebo ne a pojedou jiní. Bohužel situace je taková a já to neovlivním," uvedl realisticky. Jedním z hlavních problémů může být až pětitýdenní karanténa při nákaze koronavirem. "Osobně nad tím nepřemýšlím, jestli se můžu nakazit, nebo ne. Nechávám to plynout a na něco okolo se nesoustředím," řekl Sobotka.

Odchovanec Třebíče hrál za reprezentaci naposledy na mistrovství světa v roce 2017, kdy se k týmu připojil v průběhu turnaje po vyřazení St. Louis v play-off NHL. "Je to dlouhá pauza, ale reprezentaci jsem měl v hlavě. Bohužel vždy se stalo, že jsem z nějakých důvodů nemohl jet. Buď jsem byl zraněný, nebo se stalo něco jiného. Rozhodně jsem ale nikde nevyhlásil, že už bych na národní tým nemyslel," uvedl Sobotka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články