Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Gulaš měl pozitivní test na covid-19, kontrolní test byl ale negativní a ve hře je šance na návrat

Nastane obrat? Milan Gulaš nejprve po pozitivním testu na koronavirus opustil reprezentační kemp v přípravě na Channel One Cup, nyní se však situace opět zamotala. Útočníkovi Českých Budějovic totiž druhý kontrolní test vykázal negativní výsledek. Zkušený hráč se nechal během úterý na jihu Čech otestovat ještě dvakrát, a pokud výsledky vyvrátí původní test, který byl u zkušeného hráče jako u jediného z celého výběru pozitivní, mohl by si přece jen zahrát na nadcházejícím turnaji Euro Hockey Tour. Ve středu se rozhodne, zda se připojí zpět k národnímu týmu. Přímý přenos utkání Česko – Finsko sledujte ve čtvrtek od 17:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.

"Druhý vzorek mu vyšel skutečně negativní. Oba tyto původní vzorky jsou nyní v laboratoři k přetestování," řekl tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund. Pětatřicetiletý Gulaš, jemuž v minulosti kvůli zdravotním potížím uteklo několik velkých akcí, navíc nelenil a v Českých Budějovicích byl ještě na dvou dalších, na sobě nezávislých testech.

"Shromažďujeme výsledky a podle nich se bude odvíjet i konečné rozhodnutí, zda by se mohl vrátit opět k týmu. Rozhodne se během středy, samozřejmě i podle toho, kdy budeme mít všechny výsledky k dispozici. Pokud by vše bylo v pořádku a připojil se zpátky, čekaly by ho další dva testy s týmem ještě před odletem do Moskvy," uvedl Zikmund.

Národní tým se snaží minimalizovat riziko nákazy a jejího případného rozšíření na minimum. "Takže další test nás čeká ve středu a i ve čtvrtek mužstvo podstoupí další PCR test, tak abychom měli výsledky ještě před odletem. To proto, aby riziko, že někdo bude mít pozitivní test v Moskvě, bylo co možná nejmenší," uvedl Zikmund.

Gulašův případ rozebíral nový Hokej fokus podcast:

Gulaš v pondělí s týmem na začátku srazu trénoval. V úterý už na ledě nebyl. Po pozitivním výsledku prvního testu podstoupil konfirmační test, který měl potvrdit správnost toho původního. "Přesto jsme sáhli k tomu, že jsme Milana z preventivních důvodů okamžitě izolovali od týmu a odcestoval domů," řekl hlavní kouč reprezentace Filip Pešán.

"Zbytek týmu měl PCR testy negativní a přistoupili jsme k tomu, že jsme hráče dali na jednolůžkové pokoje. Vše se snažíme dělat v souladu s hlavní hygieničkou města Prahy, aby nám potvrdila správnost našeho postupu. Konzultujeme s ní další kroky, co všechno bychom měli udělat podle pravidel," uvedl Pešán. Národní tým ale jinak pokračoval v přípravě podle naplánovaného programu.

"Hráči mají pokyny, aby se zbytečně neshlukovali a trávili čas na svých pokojích. Trávíme dál čas v naší bublině, aby případně nedošlo k dalším problémům," řekl Pešán. "Další testy proběhnou ve středu a ve čtvrtek a také v pátek v Rusku. Uděláme všechno, aby tam nebyl nikdo pozitivně testován na covid a aby se případně pozitivní hráč nebo člen realizačního týmu vůbec nedostal do letadla," doplnil kouč. Národní tým odletí do Moskvy ve čtvrtek večer po úvodním utkání s Finy.

Gulaš měl pozitivní test navzdory prevenci nastavené před srazem národního týmu. "Okamžitě po příjezdu jsme testovali hráče PCR testem a hráči měli povinnost s negativním PCR testem přicestovat už do Prahy, přesto nám včera ve večerních hodinách oznámili, že je jeden pozitivně testovaný," uvedl Pešán. "Výsledek jsme znali až po tréninku. Všechny postupy byly zpětně odsouhlasené, že se nedalo nic jiného dělat. Uvidíme na středečních, respektive čtvrtečních PCR testech, jestli k něčemu došlo, nebo nedošlo," dodal Pešán.

Podle dalšího vývoje vyhodnotí i případné doplnění týmu. "Nabrífovali jsme útočníky, kteří jsou náhradníky, aby prošli PCR testem ve svém bydlišti, ale nechceme je v současné situaci nějak brzy zvát k týmu. Počkáme, jak se situace vyvine. Budou případně připraveni nastoupit až do letadla nebo se s týmem ve čtvrtek potkat a odcestovat, kdyby došlo k nějakým dalším zjištěním."

Gulaš v minulosti přišel z různých důvodů o start na pěti světových šampionátech a zranil se také těsně před olympijskými hrami v Pchjongčchangu v závěrečné generálce proti Finsku, hrané v Soulu. V letech 2010 a 2014 byl v širším kádru již v dějišti MS, ale nakonec se nedostal na soupisku a odjel. Z velkých akcí se představil jen na MS v roce 2019 v Bratislavě, kam jej kouč Miloš Říha dodatečně nominoval v průběhu turnaje.

Řepík se Sobotkou už se připojili

K národnímu týmu se naopak připojila šestice hráčů včetně Michala Řepíka a Vladimíra Sobotky ze Sparty, o jejichž účasti se ještě v pondělí jednalo po stížnosti pražského klubu kvůli jejich plánovanému nasazení na všechna tři utkání. Oba útočníci tak s týmem neodcestovali k odvetnému zápasu čtvrtfinále Ligy mistrů proti švédskému Rögle.

S reprezentací už trénovali také centr David Krejčí z Olomouce a obránci Lukáš Klok z Nižněkamsku, Libor Šulák z Vladivostoku a Filip Pyrochta z Lappeenranty. Útočník Michael Špaček z Frölundy, kterého čeká ještě zápas LM proti Leksandu, se připojí až ve středu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články