Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slováci se rozloučili přestřelkou. Výhru v prodloužení však slaví Američané

Ostrava – Jejich loučení se změnilo v emotivní boj s několika bitkami a devíti góly. Hokejisté Slovenska však na výhru na závěr mistrovství nedosáhli. V zápase s Američany předvedli velký obrat, když prohrávali už 0:3, ale dokázali se dostat do vedení. USA však vyrovnalo a o vítězství 5:4 nakonec rozhodl v prodloužení Jack Eichel. Zámořský tým si díky zisku dvou bodů zajistil výhru v základní skupině B a ve čtvrtfinále vyzve Švýcary.

Seth Jones z USA překonává Jána Laca ze Slovenska
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Slováci po odpolední výhře Běloruska nad Norskem již měli jisté, že mezi nejlepších osm podruhé v řadě na mistrovství nepostoupí, a tak do utkání mohli jít bez většího stresu s tím, že se s fanoušky mohou rozloučit alespoň vítězně.

Jenže začátek duelu jim hrubě nevyšel. Nejprve sice přežili velikou šanci Mosese a Heyndrickse, kdy puk skákal po brankové čáře a celou situaci musel posoudit až videorozhodčí. Ve třetí minutě však už inkasovali. Smith si najel před Laca a šikovnou tečí střely Moora poslal USA do vedení. V páté minutě pak bylo pro Slovensko ještě hůř, když v přesilové hře využil přesný křižný pas Jones.

Hellebuyck poprvé vážněji zasahoval až proti ráně Sersena z kruhu, ale lapačka amerického gólmana byla neomylná. O něco dramatičtější byla situace ze sedmnácté minuty, kdy se před brankou zjevil Pánik a jeho pokus prošel pod ležícím Hellebuyckem přes brankoviště mimo.

Na další gól čekali fanoušci v Ostravě do začátku druhé části a opět slavili Američané. Faulk vypálil od modré části a další povedenou tečí se mezi střelce zapsal tentokrát Lee. Slováci se z další inkasované branky chvíli vzpamatovávali, ovšem v sedmadvacáté minutě se jim podařilo snížit. Dravecký při početní výhodě nahodil puk, který šikovně tečoval přesně mezi tři tyče Gáborík.

Vrátit USA třígólové vedení mohl po půlhodině hry Larkin, před kterým zívala poloprázdná branka, jenže Hudáček předvedl výborný zákrok. O půl minuty nato se pak potvrdilo klasické pravidlo "nedáš, dostaneš". Gáborík totiž po individuální akci obkroužil branku, nahrál Jánošíkovi, jehož nedůrazný bekhend tečoval nešťastně Nelson, a Hellebuyck už nestihl zasáhnout.

Další vstřelený gól Slováky hodně nabudil a začali mít velkou převahu. První velkou šanci na vyrovnání měl Meszároš, jehož ještě dokázal vychytat americký brankář, ale v sedmatřicáté už mohlo Slovensko slavit. Střela od modré se odrazila k Draveckému a ten bekhendem puk dostal za čáru.

Slovensko bylo v ten moment v obrovské pohodě a minutu a půl před koncem druhé části se dostalo dokonce do vedení. Graňák krásným pasem uvolnil Bartoviče, který šel sám na branku a situaci vyřešil na jedničku s hvězdičkou. Avšak Američané ještě dokázali rychle odpovědět. Další teč znamenala další branku, kterou tentokrát zaznamenal Coyle.

Gólová přestřelka se ve třetí třetině zastavila. Hráči ale fanouškům nabídli jinou zábavu v podobě krátké bitky. Na další velkou šanci se čekalo až do pětapadesáté minuty, kdy se Američané dostali do přečíslení, které zakončil Coyle. Hudáček byl však připraven a dobře zasáhl o několik chvil později při úniku Moora, jenž na něj nevyzrál. Vědět o sobě dali i Slováci, jmenovitě Lušňák a Bližňák, jenže ani jeden z nich neuspěl.

O výsledku tak nakonec muselo rozhodnout až prodloužení. Půl minuty před sirénou se u mantinelu uvolnil Eichel a jeho krásná skrytá rána z otočky skončila pod horní tyčkou.

USA - Slovensko 5:4 v prodl. (2:0, 2:4, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Smith (Moore, Arcobello), 5. Jones (Eichel, Lewis), 21. Lee (Faulk, Bonino), 40. Coyle (Redmond, Lee), 65. Eichel - 27. Gáborík (Dravecký, Meszároš), 31. Jánošík (Gáborík, Sersen), 37. Dravecký (Ďaloga, Kopecký), 39. Bartovič (Graňák). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Wehrli (Švýc.) - Dahmen (Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, Reilly, Jones, Murphy, Moore, Redmond - Bonino, Coyle, Lee - Smith, Arcobello, Vesey - Lewis, Eichel, Nelson - Moses, Larkin, Hendricks - od 21. navíc Morin. Trenér: Todd Richards.

Slovensko: Laco (5. J. Hudáček) - Meszároš, Graňák, Mikuš, Ďaloga, Jurčina, Sersen, Jánošík, Baranka - L. Hudáček, Surový, Gáborík - Miklík, Viedenský, Tatar - Lušňák, Bližňák, Bartovič - Pánik, Kopecký, Dravecký. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články