Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Bělorusko přehrálo Nory a postupuje, Slováci na šampionátu končí

Ostrava - Přestože se Norsko od začátku prezentovalo sympatickým výkonem, rozhodovala větší technická vyspělost hráčů Běloruska. Což potvrdilo využití všech prvních třech přesilovek, které dostali k dispozici. Norsko bezprostředně poté snížilo a trefilo se i ve třetí třetině, to však bylo vše. Bělorusko díky výhře 3:2 postupuje do čtvrtfinále, svůj souboj na dálku naopak prohrálo Slovensko, které nezávisle na souboji s Američany na mistrovství končí už v základní skupině - stejně jako Norsko.

Norsko - Bělorusko
zdroj: ČTK

Utkání nezačalo pro Norsko a vlastně ani pro Slovensko dobře. Bělorusové začali aktivně a využili hned svou první přesilovku v utkání. V 8. minutě uzavřeli přesilovkovou formaci kolem norské obrany, dlouho kombinovali před brankou, až dostal ideální křižnou přihrávku kapitán Kaljužnyj, který od pravého kruhu prostřelil Haugena, Bělorusko vedlo 1:0. 

Norové ale vůbec nevypadali, že hrají utkání, ve kterém jim o nic nejde. I přes inkasovaný gól byli Bělorusku rovnocennými soupeři a často se jim dařilo vytvořit solidní závar před brankou, avšak na běloruského brankáře Lalanda prošlo minimum střel. Také k jeho protějšku se nedostávalo mnoho puků, které střelci plánovali směřovat do branky.

Další problémy se na Norsko začaly valit před polovinou zápasu. Klidnou část druhé třetiny ukončil faul Bonsaksena, za vysokou hůl šel na čtyři minuty mimo hru a Bělorusové druhou přesilovku využili. Kosticyn si na modré obhodil spoluhráče a nahrál Korobovi, který se nemýlil. Což nebylo vše. Minutu poté, přesně při konci předchozí přesilovky, šli Norové opět ven a Kosticyn využil i třetí přesilovku – 3:0 pro Bělorusko.

Gólostroj pokračoval téměř neprodleně i na druhé straně. Lehkou naději pro Norsko vybojoval ve 33. minutě, 17 vteřin po předchozí trefě Běloruska, Thoresen, který využil přesné přihrávky Olimba. Aby toho nebylo málo, prakticky bezprostředně mohl skórovat z mezikruží Šinkevič, ale Haugen střelu vyrazil. Po hektické pětiminutovce se utkání opět zklidnilo a dokráčelo ke druhé přestávce.

Třetí třetina zpočátku vypadala poměrně vlažně, nový náboj však přišel s dalším norským snížením stavu. Ve 45. minutě nejdříve slušně pálil Roest, za minutu už Lalande podruhé padl poté, co Nørstebø od modré napálil přesně do pravého horního růžku běloruské branky. A rázem to bylo o jedinou branku - 2:3.

Jejich tlak navíc pokračoval, Lalande hubený náskok držel zuby, nehty, zákroky. Čas se jim a na dálku i Slovensku ale rychle krátil. Bělorusové dobře bránili střední pásmo a snažili se eliminovat soupeřův závěrečný nápor. Dvě minuty před koncem pak Norsko odvolalo brankáře a pálilo jeden puk za druhým, avšak Bělorusové dobře utěsnili prostor před Lalandem a výsledek už uhlídali. Bělorusové tedy postupují do čtvrtfinále, Slováci prohráli boj na dálku a na šampionátu končí.

Norsko - Bělorusko 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 33. Thoresen (M. Olimb, Høløs), 46. Nørstebø (M. Olimb, Thoresen) - 8. Kaljužnyj (S. Kosticyn, A. Kosticyn), 30. Korobov (S. Kosticyn, Kaljužnyj), 33. A. Kosticyn (Kaljužnyj, Stěpanov). Rozhodčí: Hodek (ČR), Vinneborg (Švéd.) - Carnathan (USA), Mills (Kan.). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:3. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Norsko: Haugen - Høllos, Tollefsen, Nørstebø, Trygg, Sørvik, Bonsaksen - M. Olimb, Ask, Thoresen - Rosseli Olsen, K. Olimb, Bastiansen - Forsberg, Martinsen, Dahlstrøm (41. Trettenes) - Røymark, Stene, Roest. Trenér: Roy Johansen.

Bělorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Goroško, Lisovec - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Gavrus - Stěpanov, Kovyršin, Kulakov - Děmkov, Volkov, Kitarov - Jefimenko. Trenér: Dave Lewis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články