Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Slováci uhráli s Rusy jen bod. Čtvrtfinále jim přinese pouze shoda okolností

Ostrava – Cíl měli jasný, vyhrát proti silnému Rusku. Hokejisté Slovenska však náročný úkol nedokázali splnit. S favorizovaným celkem sice vedli, ale utkání nakonec rozhodlo prodloužení, v němž výhru 3:2 pro sbornou vystřelil Arťom Panarin. Šance Slováků na čtvrtfinále mistrovství světa jsou již mizivé. To Rusové díky triumfu mají play-off jisté.

Rus Sergej Širokov se snaží překonal Júliuse Hudáčka ze Slovenska
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Valery Sharifulin

Šance Slovenska záleží na jejich výsledku proti USA a úspěších Běloruska. Pokud by Američany porazilo v základní hrací době, Bělorusové musí uhrát ve zbylých dvou duelech maximálně bod. Pokud by proti Americe vyhrálo v prodloužení, musí Bělorusové oba zbylé zápasy prohrát.

Slováci do utkání s Ruskem šli opět s celou řadou změn. Trenér Vladimír Vůjtek se totiž rozhodl týmu dát nový impuls. Úplně překopal formace a do branky se postavil místo Jána Laca, který doposud chytal výborně, Júliuse Hudáčka.

Nová tvář v bráně Slovenska se od úvodu musela pořádně činit. Rusko do zápasu vstoupilo s velkou chutí a jeho soupeř měl problémy dostat se vůbec z vlastního obranného pásma. Z úvodního tlaku rezultovaly i nadějné pozice Vladimira Tarasenka a Nikolaje Kuljomina, proti kterým musel dobrý zákrok vytáhnout právě Hudáček.

Slováci se snažili těžit zejména z rychlých brejků a v páté minutě z ničeho nic udeřili. U mantinelu se dostal k puku kapitán Tomáš Kopecký, jenž ho nahodil na branku a jeho pokus k překvapení všech skončil za zaskočeným Sergejem Bobrovskijm.

Rusko se snažilo odpovědět a znovu si vytvořilo velkou převahu. Během ní nebezpečně pálil hned dvakrát Panarin a zejména jeho druhá šance volala po gólu. Rusové se totiž po propadnutí Marka Ďalogy dostali do přečíslení 3 na 1, jenže střelu ruského útočníka lapil Hudáček. Avšak i Slováci dokázali zahrozit. Zejména ráně Mariána Gáboríka příliš nechybělo.

Lepším týmem ale byla i nadále sborná, což se potvrzovalo i v druhé části. Slováci měli obrovské problémy při vyhazování puku ze třetiny, a Hudáček se tak musel i za cenu vlastního zdraví, kdy ho trefil kotouč tvrdě do masky, pořadně otáčet. V osmadvacáté minutě ovšem ani on již nedokázal zasáhnout, když při přesilové hře napřáhl Sergej Mozjakin a propálil vše, co mu stálo v cestě.

O pár chvil později mohl přijít obrat. Po pěkné kombinační akci se dostal do střelecké pozice Jevgenij Dadonov, proti němuž ale včasným přesunem zasáhl Hudáček. Slovensko poté chvíli otupilo tlak soupeře a naopak samo začalo hrozit. Jenže právě při obléhání ruské branky si sborná vytvořila obrovskou šanci, když po chybě v rozehrávce se dostal do úniku Ilja Kovalčuk a nastřelil tyč. V závěru druhé části dramatického, ve vysokém tempu hraného a pohledného utkání zase zahrozili Slováci. Gáborík se zjevil při přesilovce před Bobrovským, ale ten betonem jeho pokus vyrazil.

Do závěrečné části vstoupili aktivně svěřenci trenéra Vůjtka a Gáborík a Tomáš Surový během jedné minuty dvakrát orazítkovali tyč. Ovšem následně udeřilo Rusko. V dvaačtyřicáté minutě si od mantinelu vybruslil Tarasenko a dokonal obrat.

Dvojbrankový náskok mohl Rusům vystřelit Malkin, ale lapačkou ho fantasticky vychytal Hudáček. A v padesáté minutě se tak potvrdilo pravidlo "nedáš, dostaneš" i na druhé straně. Po rychlém kontru vypálil tvrdě Gáborík a vyrovnal.

Slováky vstřelená branka hodně namlsala a v závěru třetí třetiny začali mít navrch. Nechybělo mnoho, aby dokonce strhli vedení opět na svoji stranu. V sedmapadesáté minutě dostal přesný pas před branku Tomáš Tatar, jenže v jasné gólové příležitosti trefil pouze připraveného gólmana.

O duelu tak muselo rozhodnout prodloužení, které skončilo po třech minutách. Panarin projel přes celé hřiště a jeho rána rozhodla o bodu navíc.

Slovensko - Rusko 2:3 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Kopecký (Pánik, Dravecký), 50. Gáborík (L. Hudáček) - 28. Mozjakin (Čudinov, Kuljomin), 42. Tarasenko (Antipin), 63. Panarin. Rozhodčí: Hodek, Šindler (oba ČR) - Fluri (Švýc.), Lederer (ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Slovensko: J. Hudáček - Meszároš, Graňák, Ďaloga, Mikuš, Jurčina, Sersen, Jánošík - L. Hudáček, Surový, Gáborík - Miklík, Viedenský, Tatar - Jurčo, Bližňák, Bartovič - Pánik, Kopecký, Dravecký. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Medveděv, Čudinov, Mironov - Dadonov, Šipačov, Panarin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Kovalčuk, Tarasenko - Širokov, Plotnikov, Tichonov. Trenér: Oleg Znarok.

 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy