Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
ČEZ Extraliga muži 2024/2025

Šlégr o touze vyhrávat, plánech s hráči a nové funkci. Nevěřil jsem, že mě někdo osloví, řekl

Manažerské pozice mu nejsou cizí, ta reprezentační je však pro něj nová. Jiří Šlégr, jenž se stal generálním manažerem národního týmu, se chystá na další kapitolu ve svém hokejovém životě. V rozhovoru Sportovních zpráv na ČT sport prozradil okolnosti nabídky i to, co ho v nové funkci čeká.

Radost české lavičky po postupu do finále MS
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

K týmu přichází Šlégr v nejlepším období za poslední dekádu. Po letech strádání získala reprezentace v roce 2022 bronz a letos na jaře vybojovala na domácím šampionátu zlato.

"Je to období, kdy se to bude dělat příjemněji. Ale vždycky je to o tom výsledku. Musíte poskládat takový tým, aby pokaždé hrál minimálně dobrý hokej. To neznamená, že budeme všude vyhrávat a vozit medaile, ale je to naším cílem. Každý, když vyrůstá v hokejovém prostředí, tak chce vyhrávat, nechce prohrávat, takže i já chci vyhrávat," řekl Šlégr.

"Vyhrát je jedna věc a obhajovat druhá – to je vždycky daleko těžší. Jsem rád, že kluci si vyzkoušeli, jaké to je, jaká je cesta k vítězství, takže ji znají. A jen se na to musí připravit. O to těžší to budou mít to obhajovat. Já jim v tom podám pomocnou ruku a doufejme, že si zase uděláme radost," uvedl.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Generální manažer hokejové reprezentace Šlégr o nové funkci, plánech i cílech

Nad nabídkou dlouho nepřemýšlel

Šlégr nahradil Petra Nedvěda, který se počátkem září rozhodl z pozice generálního manažera rezignovat z osobních důvodů. "Měli jsme Petra Nedvěda, který roli plnil velice dobře. Získali jsme titul mistra světa. Celý realizační tým musel hráče dostatečně připravit, aby se jim to povedlo. Chemie byla fantastická. Takže mě by ani ve snu nenapadlo, že budu v takové pozici. Ale samozřejmě pro mě je to čest," dodal Šlégr k nové funkci.

Ani po Nedvědově rezignaci však Šlégr na funkci nepomýšlel. "Prvotně mě to nenapadlo, abych se přiznal. Nevěřil jsem, že mě někdo osloví, a ono to přišlo. Měl jsem sezení s prezidentem Českého hokeje Aloisem Hadamczikem a on se mě zeptal, jestli by mě taková pozice nezajímala. Odpověděl jsem mu, že taková pozice se neodmítá, a pokud to má být nabídka, tak že ji rád přijmu," prohlásil.

Volbu Šlégra hodnotil Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Nabídku prakticky ihned přijal. "S reprezentací jsem to měl vždycky na první dobrou. Vždycky jsem strašně rád reprezentoval. Byl jsem a jsem hrdý na to, že jsem Čech. Takže jsem na to odpověděl ano. Samozřejmě jsem si dal čas na rozmyšlenou, musel jsem si sobě říct, jestli to budu časově zvládat a podobně, doma s manželkou to probrat. Protože to jsou důležité věci, které vám vážně zasáhnou i do rodinného života. Takže to rozhodnutí bylo poměrně rychlé," prozradil.

S Nedvědem přesto konzultoval agendu spojenou s novou funkcí. "S Petrem jsem se spojil už dvakrát. Myslím, že to je logické. Petr o tom ví strašně moc, má s tím obrovské zkušenosti. Pro mě byly ty otázky v takovém duchu, co to vlastně obnáší, jak často jezdit do zámoří, jak správně vstoupit do týmu, aby to všechno zapadlo, aby byla v týmu chemie. To je to, co mě vlastně přesvědčilo k tomu, že jsem se rozhodl nabídku přijmout, a čekal jsem, jak rozhodne výkonný výbor," dodal.

Plány a vyhlídky? Dvacítka i olympiáda

A výkonný výbor Šlégra schválil. Vyřešil se tak poslední otazník před začátkem nové reprezentační sezony, která odstartuje úvodním Turnajem Karjaly v listopadu v Karlových Varech duelem se Švédskem. Před Šlégrem se totiž vyjasnilo setrvání posledního člena realizačního týmu: asistent hlavního trenéra Radima Rulíka Marek Židlický, jenž se jako bývalý vynikající bek staral o obránce, prodloužil smlouvu o rok.

"Jsem rád, že zůstali všichni. Kdyby někdo odešel, tak to nabourá chemii v týmu. Proto jsem byl rád, že Marek Židlický zůstal. Je to kluk, který má obrovské zkušenosti, jeden z našich nejlepších obránců, co jsme kdy měli. Takže k tomu má určitě co říct. A já jako bývalý obránce budu mít s kým konzultovat otázku obránců," uvedl.

Proč se táhla Židlického smlouva? Poslechněte si Hokej bez červené:

Primární úlohou Šlégra bude komunikovat s hráči ze zámoří. "Máme tam třicet hráčů. Mým úkolem by mělo být všech třicet hráčů nakontaktovat, minimálně se jim představit, že jsem novým generálním manažerem týmu, zajet za nimi a podat jim ruku. A nasát atmosféru, jak oni cítí reprezentovat Česko," popsal.

"S trenéry si řekneme nějaký 'fahrplan' – co, kdy, kam, kdo pojede," řekl k plánům. "Myslím si, že nejrozumnější, kdy tam jet, je třeba až v březnu. Protože to bude už po uzávěrce přestupů a budeme přesně vědět, kde jací hráči budou. A můžeme konkrétně jet za těmi hráči, s kterými třeba chceme počítat pro nadcházející mistrovství světa. Ale pokud se s trenéry domluvíme, že by to mělo být dřív, tak se tomu nebráním, klidně tam pojedu dřív," řekl.

V zámoří hodlá sledovat také hráče z takzvaných farem klubů NHL, tedy z nižší AHL. "Ve farmářských týmech jsou většinou mladí hráči, kterým potřebujeme podat pomocnou ruku. Když jsem koukal na to, že máme čtyři obránce v NHL, tak vidím další obránce, jako je mladý Špaček, Svozil, Jiříček. Takže to jsou hráči, s kterými bychom se měli vážně bavit. Já věřím, že všichni už tak učinili, ale já na to jen navážu. Protože to je naše budoucnost a na farmách je spousta dobrých hráčů, které můžeme využít," doplnil k situaci.

Kromě dospělých reprezentantů se Šlégr zaměří také na kooperaci s juniorskou reprezentací. "Bude mě zajímat spolupráce s trenéry dvacítky, jak oni to vidí. Oni měli v sestavě zmiňované hráče. Budou mě zajímat povahové rysy hráčů, jestli jsou připraveni jít do seniorského národního mužstva. Spolupráce s dvacítkou je důležitá," dodal.

Pomalu, ale jistě se také blíží zimní olympijské hry 2026 v Miláně, kde se po dvanácti letech představí také hráči z NHL. "Prožil jsem si to v Naganu, jaké to je hrát tak kvalitní turnaj. Tohle je možná moje výhoda, ta vidina kluků, že se olympiáda blíží. Že by bylo dobré už teď se na ni připravovat, protože si můžou vyzkoušet něco jiného, na jiné úrovni, protože tam budou hrát ti nejlepší," uvedl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články