Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Sen o medaili pokračuje. Češi jsou po výhře nad Finy v semifinále

Praha – Čeští hokejisté si na domácím mistrovství světa zahrají o medaile. Zatímco před jedenácti lety pro ně bylo právě čtvrtfinále konečnou, tentokrát Češi v gólové přestřelce porazili Finsko 5:3 a v semifinálovém duelu narazí na favorizovanou Kanadu. Na výhře svěřenců Vladimíra Růžičky se dvěma góly podíleli Jaromír Jágr a Jan Kovář.

Jaromír Jágr (uprostřed) slaví vstřelenou branku
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Se sirénou se sjeli kolem brankáře Pavelce a začali slavit. Zatímco před jedenácti lety na domácím šampionátu dobře rozjeté čtvrtfinále s Američany ztratili, tentokrát těžký krok zvládli a postoupili mezi nejlepší čtyři.

To, že Češi nechtějí rok 2004 zopakovat, bylo patrné hned od úvodu a do utkání vstoupili hodně aktivně. První šanci si ale připravili Finové. V druhé minutě se z ničeho nic zjevil ve výborné pozici Kemppainen, jenže jeho pokus zamířil vedle.

Česká převaha se projevila na šancích až v osmé minutě, kdy se uvolnil Jágr a Rinne musel poprvé vážněji zasahovat. Finská hvězda, která na turnaji zlomila rekord v neprůstřelnosti, ale nulu udržela jen o pár desítek vteřin déle. V deváté minutě se s pukem otočil Erat, nahrál mezi kruhy Kovářovi a ten švihem zamířil mezi betony.

Češi po vstřeleném gólu ještě zvýšili svůj tlak, k čemuž pomohla i přesilová hra. Při té si vytvořili hned několik příležitostí. Zejména pak ta Sobotkova volala po gólu, jenže Rinne dobře zasáhl lapačkou, kterou puk vytěsnil mimo.

Finové poprvé vystřelili na Pavelce skoro až po čtvrt hodině hry a celkově za první část vypálili pouze třikrát. Avšak o to větší měli produktivitu. V osmnácté minutě při mírném tlaku Seveřanů vypálil od modré Kontiola, jeho pokus se dostal na hokejku Ruutua a finský útočník již neměl problém trefit odkrytou klec.

V druhé části se začal hrát o poznání otevřenější hokej a po pár chvílích neměl Červenka daleko, aby do branky zasunul pas Jágra. Češi měli opět navrch, ale v čtyřiadvacáté minutě znovu udeřilo Finsko. Lepistöho rána po několika tečích a zásahu Pavelce doputovala k Jokinenovi, který s velkým štěstím dopravil puk za čáru.

Vzápětí mohl vrátit na kostku nad ledem nerozhodný stav výborně hrající Jágr, který šikovně objel branku. Na Rinneho ovšem nevyzrál. A neuspěl ani Novotný, který tečoval přihrávku české "osmašedesátky".

Finové opět zahrozili ve dvaatřicáté minutě, a to hned několikrát. Nejprve Komarov přečíslení 3 na 1 vyřešil střelou do Pavelce a český brankář musel zasahovat i proti dvěma nebezpečným pokusům Aaltonena.

Jinak dobře hrající Češi situace přežili a v čtyřiatřicáté minutě udeřili. V přesilové hře se odražený puk dostal k Jágrovi, jenž z bezprostřední blízkosti bekhendem překonal ležícího Rinneho. O pár chvil později Finové sice skórovali, ale gól nebyl uznán kvůli faulu Kontioly a Češi početní výhodu znovu dokázali využít. Další vyražená střela se od Jágra dostala ke Kovářovi, který z bezprostřední blízkosti neměl problém trefit odkrytou branku.

Do závěrečné části lépe opět vstoupili hráči v červeném a nechybělo moc, aby Sobotka zvýšil české vedení při samostatném úniku, ale Rinne zasáhl dobře. V pětačtyřicáté minutě ovšem Finové vyrovnali. Jokinen našel před brankou Barkova, který zamířil přesně pod břevno.

Finové následně ožili a duel se vyrovnal. Na další větší příležitost si však diváci nějaký čas počkali. A hned z ní byla branka. V šestapadesáté minutě se Jágr skvěle obtočil kolem branky a trefil se přesně.

Seveřané ještě utkání zkusili vyrovnat a při hře bez brankáře si vytvořili nebezpečný závar před Pavelcem. Jejich šance pak však ukončil gólem téměř přes celé hřiště Sobotka, jenž zároveň rozhodl o českém vítězství.

ČR - Finsko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Jan Kovář (Erat, Klepiš), 34. Jágr (Voráček, Jan Kovář), 36. Jan Kovář (Jágr, Voráček), 55. Jágr, 60. Sobotka - 18. T. Ruutu (Kontiola, Lepistö), 24. J. Jokinen (Lepistö, Donskoi), 45. Barkov (J. Jokinen). Rozhodčí: Olenin, Gofman - Lazarev (všichni Rus.), McIntyre (USA). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 17 383 (vyprodáno).

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Klepiš - Jágr, Novotný, Červenka - Erat, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Louhivaara, Kontiola, T. Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Pihlström, Immonen, Komarov - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.

Vladimír Růžička (trenér ČR): "První třetina byla z naší strany hodně dobrá. Hráli jsme dobře, forčekovali a nepustili jsme Finy prakticky k ničemu. Bohužel, přestože jsme mohli dát tři branky a soupeře jsme přehrávali, tak to bylo 1:1. Ve druhé se nám povedly přesilovky a otočili jsme na 3:2, což nám pomohlo. Začátek třetí nebyl z naší strany moc dobrý a soupeř vyrovnal. Velice dobře bránil. Pak to rozhodl Jarda Jágr, který vyjel zpoza brány a dal gól. Pak už jsme si to pohlídali."
Kari Jalonen (trenér Finska): "Jsem opravdu hrdý na své hráče. Do zápasu dali všechno. Rozhodčí však ve druhé třetině udělali tři velké chyby a já nemůžu věřit, že je to na takové úrovni možné. Před gólem na 2:2 pan Erat vytrhl hokejku Kemppainenovi, za to měl být vyloučen. Pak jsme dali gól, ale rozhodčí jej neuznali a ještě vyloučili Kontiolu. Gólu na 3:2 předcházelo sekání Jágra. Není to nic o českých hráčích, ty nechci obviňovat. Je to o rozhodčích. Mělo by to být fair play, byli jsme poškozeni třikrát za sebou. S Běloruskem, s Ruskem a teď. To je pro naše hráče už moc." 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články