Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hrozby pro Česko? Neprůstřelný Rinne, kompaktní finská obrana a přesilovky

Praha - Souboj s nejlepší obranou i nejlepším brankářem dosavadního průběhu šampionátu čeká ve čtvrtfinále české hokejisty. V klíčovém duelu turnaje o postup do bojů o medaile stojí v cestě Finové. V brance českého týmu bude Ondřej Pavelec, do sestavy se vrací Jaromír Jágr i Jakub Klepiš. Utkání včetně studia sledujte od cca 20:00 na ČT sport a mshokej.cz. Komentují Robert Záruba a Martin Hosták, zápas budou vést jako hlavní rozhodčí Rusové Gofman a Olenin.

Tématem číslo jedna bylo, jestli je Jaromír Jágr zdravý a schopný hrát. Z preventivních důvodů raději odstoupil z utkání se Švýcarskem už po dvou střídáních. "Nechtěli jsme riskovat s ohledem na čtvrtfinále. Byla v tom i prevence," hlásil fyzioterapeut Pavel Kolář. Nyní však už je jisté, že se jak Jaromír Jágr, tak Jakub Klepiš v klíčovém duelu proti Finsku představí.

Češi mají Finsku co vracet

Už v semifinále loňského šampionátu v Minsku nedokázali Češi najít recept na brankáře Pekku Rinneho a prohráli 0:3. Opora Nashvillu je klíčovou postavou finského týmu i letos. Kandidát na Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře základní části NHL (v posledních pěti letech byl třikrát ve finálové trojici) ve skupině B v Ostravě udržel třikrát čisté konto a neinkasoval 238 minut v řadě, což je nový rekord MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Proti Finům si zřejmě zahraje i Klepiš

Z loňského mistrovství světa má Pekka Rinne stříbro a navíc byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. "Rinne je na mistrovství suverénně nejlepší. Pokud nebudeme chodit před branku, neuspějeme. Víme, že nás Rinne vychytal už loni. Musíme dát co nejvíce hráčů před branku a dávat tam všechny puky. Chodit na dorážky a snažit se, aby střely neviděl," řekl kouč Růžička. Těší ho, že i Ondřej Pavelec chytá výborně. "Má taky formu," uvedl český trenér.

Finové ještě nedostali gól v oslabení

Český tým navíc musí strašit i další bilance. Suomi se totiž mohou pochlubit stoprocentní úspěšností ve hře v oslabení. Svěřenci trenéra Kariho Jalonena neinkasovali na turnaji zatím ani v jedné z šestnácti situací, v kterých měli na ledě méně hráčů než soupeř. Poměrně se jim daří i v přesilových hrách, v kterých je řadí úspěšnost 24 procent na třetí místo za Rusko a Kanadu.

Tahounem Finů je bezesporu kapitán týmu a spoluhráč Jaromíra Jágra z Floridy Jussi Jokinen. V rámci NHL je považován za jednoho z největších specialistů na nájezdy a dobrého hráče na vhazování. S reprezentací vyhrál čtyři medaile, ale na zlato z vrcholné akce stále čeká.

Hrozbou v ofenzivě bude pro české beky i Tuomo Ruutu, mladší bratr známějšího Jarkka Ruutu, který českým fanouškům utkvěl v paměti v roce 2006 na olympiádě v Turíně, kde ošklivě zranil právě Jágra. Tuomo se však s českou legendou potkal v New Jersey Devils. V přípravě na český šampionát ovšem tvrdě srazil Jiřího Novotného, kterého mstil Radek Smoleňák. "Jsou to blázni, mají to v krvi, tak by mě zajímalo, kde vyrůstali," řekl tehdy Smoleňák po zápase.

Všichni hrají opatrně

Podle Růžičky bude hlavní, aby se hokejisté dokázali vyrovnat s důležitostí zápasu. "Čtvrtfinále je úplně něco jiného než zápasy ve skupině. Všichni hrají opatrně. Víme, že nás čeká těžký soupeř, který výborně brání a hraje velice dobře vzadu. Musíme se na to připravit a hrát taky dobře. Hlavně nesmíme propadat, což se nám do této doby stávalo," řekl Růžička.

K úspěšnému splnění taktiky použili trenéři rozbor na videu, který se prezentoval pro každou pětku zvlášť. "Je lepší, když se to rozdělilo a nezatěžovali jsme všechny delší dobu. Prošli jsme i oslabení a přesilovky," uvedl asistent trenéra Jaroslav Špaček. Klíčem k úspěchu podle bývalého vynikajícího obránce bude využívat celé útočné pásmo. "Finové hrají zodpovědně, nikam nevyráží. Hrají z malého boxu, a jakmile je neroztáhneme nebo nedostaneme do pohybu, aby udělali chybu, tak to bude ohromně těžké," řekl Špaček.

Předpokládaná sestava ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Klepiš - Jágr, Novotný, Červenka - Erat, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič - Hertl.

Podívejte se na nejlepší momenty Jaromíra Jágra na šampionátu (//mshokej/zpravy/311387-fordovska-linka-jmenem-jagr-goly-prihravky-klicky-bitky-pripomente-si/)

Připomeňte si nejlepší utkání základní části

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články