Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Statistický kouzelník Procházka varuje: Budeme čelit nejlepšímu oslabení

Praha – S postupujícím rozvojem technologií se významně rozšiřují možnosti přípravy týmů na soupeře. České reprezentaci například pomáhá videotrenér Jan Procházka, který má na starosti analýzu spousty dat o hře Čechů i o jejich budoucích soupeřích. "Některé chyby se dostanou na monitory v šatně už během přestávek," přibližuje rychlost informačního toku do kabiny hráčů.

Analýza hry SAP
zdroj: ČT sport

Příprava na každé utkání zabere Procházkovi a jeho týmu mnoho hodin času. "Mojí zodpovědností je analyzovat veškerá naše utkání, hledat v nich pro trenéry zajímavé okamžiky, které chtějí ukazovat hráčům – naše chyby nebo pozitivní ukázky. Zároveň jsem zodpovědný za analýzu hry našich budoucích soupeřů. Před čtvrtfinále jsme strávili s mým asistentem hodiny analyzováním záznamů finských zápasů," popisuje přípravu.

"Nejvíce nás zajímají přesilovky a oslabení soupeře. Také útočná síla soupeře, jestli realizuje nějaké nebezpečné herní vzorce. Zároveň jsme se v případě Finů zabývali tím, jak překonat jejich obranu, která je velice dobře organizovaná. Například na Finsko nás zajímalo pět zápasů, nejvíce poslední dva," prozradil. Ale pozornost zaměřovali i na první zápas Finů na šampionátu, ve kterém dostali od Ameriky pět branek.

Všiml si například i nebezpečí, kterým čtvrtfináloví soupeři hrozí během přesilovek. "Finové jsou nebezpeční už při průniku do pásma, snaží se hned zakončovat, na to si musíme dát pozor. Pak těží z kvality a souhry útočníků, jako jsou Jokinen nebo Barkov. My o tom víme a doufám, že se nám na to po přípravě podaří zareagovat správně a souhru eliminovat."

Finy sledoval jeho tým velmi pečlivě. "Měli jsme tým skautů, který sledoval potenciální soupeře v Ostravě. Finsko měl na starost Marek Malík, pomáhal Jakub Petr, Jiří Kalous a další. Setkání se skauty proběhlo už včera a bylo poměrně dlouhé. K tomu se připojí videoanalýzy, které mám na starost já, a využíváme i statistik. Dneska budeme například čelit nejlepšímu týmu na oslabení, Finové ještě nedostali ani branku. Ale věřím tomu, že cestu nalezneme," doufá Procházka.

Obrovskou výhodou je pro jeho tým 12 kamer, které v O2 areně už během zápasu automaticky generují statistiky. "Troufám si říct, že co se týče rozsahu, kvality a přesnosti, je máme momentálně nejvyspělejší. Máme například k dispozici efektivitu střelby ze všech pokusů, v tom jsme se podle mě postupně zlepšovali. Máme i statistiku vhazování jednotlivých hráčů na všech bodech na hřišti," vyjmenovává data, se kterými mohou trenéři operovat.

Množství statistik jim na jednu stranu práci zlehčilo. "Na druhou máme teď obrovské množství dat a problémem je filtrovat to skutečně podstatné, co může týmu pomoci. Protože příliš mnoho informací by mysl hráčů zaměstnávalo až moc. To by nebylo vhodné. A tak je v současnosti největším úkolem vybrat správné ve správný moment," uzavírá Procházka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články