Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 51. Rally Český Krumlov

Rulík: Cíle? Nedokážu odhadnout, ale teď budou týmy oproti srpnu rozehrané

Celkem 19 hráčů ze širší nominace české hokejové reprezentace pro juniorské mistrovství světa bylo v minulé sezoně součástí kádrů pro vrcholnou akci hráčů do 20 let. Představili se v prosinci na turnaji předčasně ukončeném kvůli covidu nebo v srpnu na náhradní akci. Podle trenéra Radima Rulíka to sice může být výhoda, z vlastní zkušenosti ale ví, že to může být i velká komplikace.

Je nám líto, video expirovalo.
Rulík nominoval na MS juniorů. Počítá s Jiříčkem a Kulichem

"Je to zrádné. V sezoně 1999/2000 jsem přišel poprvé ke dvacítce s (trenérem) Holíkem a jeli jsme na mistrovství světa do Švédska. A první zápas jsme hráli proti Slovensku, za které hrál mimo jiné Gáborík. A Slováci měli deset hráčů, kteří byli rok předtím třetí a mysleli si, že mají na třetí a možná ještě lepší výsledek. A nakonec se zachraňovali, protože šampionát nezvládli a byli hlavama v oblacích," řekl Rulík. Podobné problémy později řešili i Finové. "Je to mladá kategorie, kde hraje hlava obrovskou roli," podotkl.

Český tým pod jeho vedením v srpnu postoupil do semifinále a skončil čtvrtý. Podle sedmapadesátiletého kouče bude důležité, aby hráči byli i nadále hladoví po úspěchu. "My uděláme vše pro to, abychom je drželi při zemi. Aby podali co nejlepší výkon a abychom z nich vyždímali to lepší," řekl Rulík. Zároveň ale přiznal, že na listopadovém přípravném turnaji v Porubě u některých reprezentantů viděl, že jejich nasazení není ideální. "Nebude to jednoduché," připustil.

Na juniorských šampionátech je podle Rulíka klíčová obětavost. "Jestli kluci skočí po hlavě do střely, nebo ne. Jestli udělají krok navíc. Rozhodují detaily a to, jak to mají nastavené v hlavě. Jak se mužstvo semkne k sobě. Pak jsou ochotní nechat na ledě vše," řekl Rulík.

Drtivá většina hráčů v kádru má sice s juniorským MS zkušenosti, na turnaji ale bude chybět minulý kapitán a lídr týmu Jan Myšák. "Byl to hráč, který táhl mužstvo a byl gólový. Teď tam nebude, ale bude tam dost zkušených. I když v srpnu byl turnaj jiný, hráči byli nerozehraní," uvedl Rulík s tím, že se s asistenty Markem Židlickým a Jiřím Kalousem pokusí složit konkurenceschopný tým. "Nedokážu říct, kdo ho nahradí. Typologicky tam máme hráče, kteří by mohli být bodoví. Uvidíme, v jaké formě a rozpoložení přijdou," uvedl Rulík, podle něhož reprezentace bude opět spoléhat na týmové pojetí.

Celkem 17 hráčů aktuálně působí v zámoří, kde se šampionát bude konat. "Může to být výhoda. Jsou zvyklí hrát na menším hřišti, což není jednoduché. Vždy je horší přecházet z většího rozměru na menší než opačně. Věřím, že když to nebude výhoda, tak to nebude komplikace," přál si Rulík.

Česko získalo na juniorském MS medaili naposledy v roce 2005. Po srpnovém čtvrtém místě Rulík nechce ambice moc konkretizovat. Základním cílem je ale postup do čtvrtfinále.

"Nebudu dělat žádné prohlášení. Minule jsem ho udělal a potom si hráči mysleli, že jim třeba nevěřím. To v žádném případě. Uvidíme. Nedokážu to odhadnout. Teď budou všichni rozehraní. Určitě uděláme všichni maximum pro nejlepší výkon a výsledek," řekl Rulík, jenž v roce 2000 společně s Jaroslavem Holíkem dovedl reprezentaci ke zlatu na dvacítkách. "Kdybychom měli v týmu 15 hráčů draftovaných v prvním kole, tak bych se odvážil. To ale nemáme."

Stejně jako na posledním šampionátu bude součástí realizačního týmu i kouč seniorské reprezentace Kari Jalonen. "Byla to výborná zkušenost a jsem rád, že nám to opět nabídl," řekl Rulík. Finský trenér tentokrát bude své postřehy k zápasům předávat již po třetinách. "Je velice otevřený a chce nám pomoct. Pokusíme se využít maximum z toho," uvedl.

Rulík v současnosti působí i jako kouč extraligových Pardubic, Dynamo teď ale na měsíc opustí. "Jsme tam tři trenéři, kvalitní realizační tým. Ríša Král s Márou Zadinou to teď převezmou a stejně jsme vše dělali ve třech. Teď budou jen dva. Nevidím v tom problém. Není to obvyklé, ale věřím, že to může být i plus. Kluci si ode mě odpočinou a z hlediska celé sezony by to mohlo mít pozitivní dopad," řekl. S Králem a Zadinou budou ale neustále v kontaktu. "V určitý čas budu připraven s nimi vše konzultovat, a když to půjde, tak naše zápasy uvidím," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články