Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Roach překonal Vokouna, Dopita přestřelil a bylo po nadějích. Češi na domácím MS padli

Domácí světový šampionát měl v roce 2004 v Praze a Ostravě přinést české zlato. Dlouho tomu vše nasvědčovalo, český tým s Jaromírem Jágrem a Martinem Strakou válcoval soupeře. Až přišlo čtvrtifnále proti Spojeným státům, které rozhodl v nájezdech Andy Roach. 

Andy Roach překonává Tomáše Vokouna
zdroj: ČTK/AP autor: MARTIN MEISSNER

Všeobecnou euforii vystřídalo 5. května kruté vystřízlivění. Trenér Slavomír Lener měl k dispozici řadu hvězd z NHL. Vedle Jágra byli v kádru například brankář Tomáš Vokoun, obránci Roman Hamrlík, Jiří Šlégr a Jaroslav Špaček či útočníci Martin Straka, Martin Havlát, Václav Prospal nebo Martin Ručinský.

Češi v základní skupině bez problémů přejeli týmy Lotyšska, Kazachstánu i Německa, v další fázi turnaje si poradili také s Rakušany, Švýcary a na závěr také s pozdějšími šampiony z Kanady. Ve čtvrtfinálovém "utkání pravdy" je čekali Američané, kteří v ostravské skupině skončili až čtvrtí.

Po bezbrankové úvodní třetině rozjásal zaplněné tribuny v Sazka areně ranou od modré Martin Škoula, vzápětí se po rychlé akci zpoza branky prosadil Jágr. Američané však nesložili zbraně a po trefách Parka a Westruma, jehož střelu nechtěně tečoval mezi Vokounovy betony Hlaváč, vyrovnali.

Martin Straka na MS 2004
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Desetiminutové nastavení nerozhodlo, a tak musely přijít na řadu nájezdy. V nich trefili Výborný s Jágrem tyč, pokusy Havláta s Průchou zlikvidoval brankář Conklin. Také Američané dvakrát rozezněli tyčku, ale v páté sérii předvedl podařený blafák do forhendu Roach. Dopita následně přestřelil a bylo po nadějích.

Češi poprvé v historii vyšli na domácím šampionátu po třech zlatech, jednom stříbru a třech bronzech medailově naprázdno. Čekání na první cenný kov od zlatého hattricku v letech 1999 až 2001 hokejisté rázně ukončili už následující rok ve Vídni.

Pod vedením kouče Vladimíra Růžičky nejprve oplatili Američanům čtvrtfinálové vyřazení po nájezdech, poté si poradili i se Švédskem a ve finále také s obhájcem titulu Kanadou a slavili jedenáctý titul. Dvanácté a dosud poslední zlato vybojovali Češi o pět let později, v Německu u toho znovu nechyběli ani Jágr s Vokounem.

Na stupně vítězů se hokejisté naposledy probojovali v roce 2012 díky bronzu, od té doby na další medaili čekají. Na dosud posledním domácím šampionátu před pěti lety neuspěli při Jágrově loučení s reprezentačním dresem v utkání o třetí místo s celkem USA. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články