Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Poslední československé zlato: Šejbův hattrick proti Kanadě rozjásal Sportovní halu

Kýžené prolomení sovětské nadvlády a zlato pro domácí hokejisty přinesl světový šampionát, který v roce 1985 hostila pražská Sportovní hala. Československo v čele se skvělým brankářem Jiřím Králíkem získalo 3. května 1985 díky hattricku Jiřího Šejby proti Kanadě šesté prvenství v historii a zároveň poslední federální. Samostatná Česká republika v následujících dvou dekádách tuto bilanci vyrovnala, na titul před domácím publikem ale zatím nedosáhla.

Pražskému šampionátu, jenž byl vrcholem pětiletého snažení trenérů Luďka Bukače a Stanislava Neveselého, předcházela tři druhá místa na velkých akcích, ale také neúspěch na Kanadském poháru 1984.

Příprava se týmu příliš nevydařila a ani v základní části turnaje nepřipomínal mužstvo, jež by mělo ukončit sovětskou nadvládu. Po porážce 1:5 se SSSR, 1:3 se Spojenými státy a remíze 4:4 s Kanadou postupovali Čechoslováci do finálové skupiny až ze 4. místa.

Tehdy dvaadvacetiletý Šejba byl na mistrovství nováčkem, do mužstva se dostal na poslední chvíli. Na turnaji, na kterém hrál v útoku s Jiřím Lálou a Dušanem Paškem, se poprvé trefil až v předposledním utkání s týmem USA. Čechoslováci ve třetí třetině zostudili zámořský celek sedmi brankami a zvítězili drtivě 11:2.

To už měl ale domácí tým za sebou nečekanou a pro sebevědomí důležitou výhru nad sbornou. V sedmé minutě využil podklouznutí sovětského brankáře Myškina Vladimír Růžička a vzápětí zvýšil po Šejbově akci z dorážky Pašek.

Obhájci titulu přes setrvalý tlak dokázali překonat fantasticky chytajícího Králíka pouze jednou, ve 46. minutě snížil na konečných 2:1 pro Československo Andrej Chomutov.

Díky vysoké výhře nad Američany stačila domácím v závěrečném duelu s Kanadou remíza. Také Javorové listy, jejichž barvy v Praze hájily vycházející hvězdy NHL Mario Lemieux, Ron Francis, Scott Stevens nebo Steve Yzerman, měly na kontě dvě vítězství, ale horší skóre.

Jiří Šejba překonává kanadského brankáře Riggina
zdroj: ČTK

Šejba odstartoval svoje galapředstavení v šesté minutě, kdy střelou k bližší tyči z kruhu na vhazování otevřel gólový účet zápasu. Podruhé prostřelil brankáře Patricka Riggina z obdobné pozice krátce po kanadském vyrovnání, ale největší parádu si nechal do poloviny utkání.

Za stavu 2:2 hráli Kanaďané přesilovku. Šejba se v obranném pásmu zmocnil puku, projel s ním celé kluziště, prudkým zaseknutím se zbavil obránce Stevense a blafákem jej potřetí poslal do sítě. V poslední třetině zvýšil na 4:2 kapitán Dárius Rusnák a zlatou tečku napsal trefou do prázdné branky Lála.

Šestý československý triumf ještě zvýraznilo vyhlášení Králíka nejlepším brankářem šampionátu, do týmu hvězd MS se dostal i útočník Vladimír Růžička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články