Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Říha: Navážeme na Pepíka Jandače se širším kádrem a dáme šanci mladým

Rozložit síly na více turnajů. To je plán trenéra českých hokejistů Miloše Říhy pro jednotlivé turnaje Euro Hockey Tour. Chce v turnajích sázet na mix zkušených reprezentantů i mladých nadějí a postupně tvořit kádr pro květnové mistrovství světa ve Švýcarsku, který doplní dostupné posily z NHL.

Reprezentační kouč Miloš Říha
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Rozhodli jsme se po komunikaci s hráči, že bychom to rozdělili na taková dvě mužstva, kde budu mít starší hráče, střední generaci i mladší hráče. Děláme to druhý rok. V prvním jsme utvořili ne tak široký tým a zápasů je strašně moc. Kluci už byli unavení. I těmi příjezdy, hlavně z KHL, to bylo dost náročné," řekl Říha.

"Loni jsme to trošku okleštili, ale ukázalo nám to, že spousta kluků byla psychicky i zdravotně opotřebovaná. Když jsme zhodnotili minulou sezonu, tak třeba Jirka Sekáč toho měl strašně moc a před mistrovstvím světa se sám omluvil," prohlásil Říha na adresu nejproduktivnějšího českého hráče minulé sezony KHL.

Nominaci rozebral i nový díl Hokej fokus podcastu:

"Musím navázat na Pepíka Jandače, který používal širší kádr a dával šanci i mladým. Rozšiřujeme národní tým o to, aby se i kluci z extraligy mohli seznámit s mezinárodním hokejem a pocítili, že to není tak jednoduché a je potřeba na sobě víc pracovat," nastínil Říha.

Bude ale také sázet na zkušené reprezentanty. Ze šestice hráčů, která v létě odešla ze zámoří do KHL, má v nominaci na Karjalu čtyři - beky Jakuba Jeřábka z Podolsku, Andreje Šustra z Kunlunu a útočníky Lukáše Sedláka z Čeljabinsku a Dmitrije Jaškina z Dynama Moskva. Další dva, zadáka Libora Šuláka z Čerepovce a útočníka Tomáše Hyku z Čeljabinsku, vyřadila zranění.

Je nám líto, video expirovalo.
Říha odtajnil nominaci na turnaj Karjaly

Jsme domluvení i s Gulašem a Sekáčem, říká Říha

Chce z nich i z dalších ostřílených reprezentantů vytvářet na turnajích mix podle aktuálních možností jejich využití a potřeb týmu. "Ti, kteří nepřijedou na první akci, budou připravení na druhé. S dalšími hráči, jako je Jirka Sekáč, Honza Kovář a Milan Gulaš, komunikujeme tak, abychom v mužstvu měli vždycky osobnosti, které mají týmu co říct, i mladé hráče, kteří se ukazují v extralize," podotkl Říha.

"Je pozitivní, že všichni ti hráči chtějí reprezentovat. Musím kvitovat, že se všichni těší a souhlasí s tím, že se takto rozdělí. Snažíme se na každém zápase, který navštívíme, s kluky komunikovat. Tam jsme dál oproti minulé sezoně. S tím nejlepším svědomím budeme stavět mužstvo, aby bylo konkurenceschopné a vítězné," uvedl Říha, který má na pozici asistenta vedle dosavadních spolupracovníků Roberta Reichla a Karla Mlejnka oficiálně i syna Miloše, kouče prvoligové Slavie.

Už na konci minulé sezony vedení Českého hokeje zveřejnilo, že Říha po vypršení dvouleté smlouvy po této sezoně skončí a nahradí jej Pešán, nynější šéftrenér svazu a generální manažer výběru do 20 let, který čeká na přelomu roku domácí mistrovství světa v Ostravě a Třinci.

"Samozřejmě spolu komunikujeme, ale má svých starostí dost s mistrovstvím světa dvacetiletých. Mluvíme spíše o tom, abychom jim nebrali hráče. Chtěli jsme vytáhnout některé úplně mladé hráče a vyzkoušet, ale domluvili jsme se, že dáme zelenou mistrovství světa dvacetiletých," prohlásil Říha.

V červnu šedesátiletý Říha těžce nesl způsob, jakým se dopředu dozvěděl o konci u národního týmu. Teď se těší do další práce. "Pro mě to není zklamání. Myslím si, že všichni to děláme pro hokej. Není to moje osobní záležitost. Nechci se k tomu vracet. Je to zase další náboj, abychom dokázali to, co minule, a povýšili to o tu placku," řekl. Přeje si skončit v květnu příštího roku po šampionátu v Lausanne a Curychu medailí, na kterou Češi čekají od bronzu ve Stockholmu a v Helsinkách v roce 2012.

"Spousta věcí se nám (na MS v Bratislavě) povedla a na závěr s Ruskem chyběla troška štěstí a mohlo to vyjít. Tvoříme teď zase něco jiného. Jsem rád, že i v NHL hráči jsou vidět. Třeba Chytil se vrátil zpátky a zase se ukázal. Je tam Pastrňák... Nevím, kdo bude na mistrovství světa, ale budeme se snažit postavit zase nejsilnější tým, co můžeme," dodal Říha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články