Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Plekanec zpečetil porážku Slovenska. Češi vyhráli 3:1

Praha - Čeští hokejisté vyhráli i svůj pátý zápas v Euro Hockey Challenge, když v pražské O2 areně zdolali Slovensko 3:1. Rozhodl v 55. minutě útočník Petr Tenkrát a při power play zpečetil výsledek nový kapitán Tomáš Plekanec. V pátek čeká svěřence trenéra Aloise Hadamczika závěrečné vystoupení v EHCh opět proti Slovensku v Bratislavě.

Čeští hokejisté
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Fanouškům v O2 areně se ukázaly první dvě posily národního týmu pro mistrovství světa ve Švédsku a Finsku z NHL - právě Plekanec z Montrealu a reprezentační nováček Jiří Tlustý z Caroliny. Plekanec vedl svůj útok hned do ofenzívy a šance měli už po několika vteřinách Tlustý i Tenkrát. Následovala opatrnější pasáž a v sedmé minutě vysunul Tenkrát mezi beky Tlustého, který ale blafákem na Hamerlíka nevyzrál.

Slovenský gólman byl pod palbou, ale po střelách Petružálka, Kašpara, Čáslavy ani Zámorského se bezbrankový stav nezměnil. Na druhé straně zahrozili Sersen a Kytnár. Při Cibákově vyloučení se dostali Slováci do přečíslení a po Hossově přihrávce vychytal Radivojeviče Štěpánek. Češi vzápětí početní výhodu využili, když Novotný ještě možnost neproměnil, ale bek Kutlák už Hamerlíka zblízka překonal.

Na zápase si aplaus užilo i patnáct žijících hokejových mistrů světa z roku 1972. Pořadatelé akce totiž utkání využili jako vzpomínku na čtyřicet let starý triumf tehdejšího Československa na šampionátu. "Až na Jaroslava Holíka a zesnulé tady byli všichni. Jsem rád, že takové akce jsou a můžeme si zavzpomínat," řekl brankář Jiří Holeček, který stejně jako jeho čtrnáct spoluhráčů převzal repliku tehdejšího dresu. Ve stejných nastoupili v první třetině i současní reprezentanti, Češi hráli v bílé variantě, Slováci v modré. "Moc jim to slušeno," uvedl slavný gólman.

Druhé dějství načal šancí hostů Sersen, český tým se následně neprosadil při Kudročově trestu, ale mohl skórovat ve vlastním oslabení, když pykal Nedvěd. Plekanec unikl po pravé straně, natlačil se před Hamerlíka, ale gólman Třince i za pomoci Sersenova faulu blafák do forhendu vykryl.

Je nám líto, video expirovalo.
Eurochallenge Cup

Štěpánek musel zasahovat po Bartovičově střele z pravého křídla i Ružičkově pokusu. V 35. minutě vyrovnal Kudroč, jehož nahození si našlo u pravé tyče cestu do české branky. Při Mojžíšově trestu ještě zkoušel štěstí bekhendem Radivojevič, při české přesilovce pálil na konci třetiny Tenkrát.

Alois Hadamczik: O Plekancovi není co diskutovat. Jsme rádi, že takového centra máme. Jirka Tlustý hrál první utkání a v žádném případě nezklamal. Je to dobrý hráč, dáme mu šanci ve více zápasech. Petr Tenkrát nachází svou tvář, je to dobrý bruslař, bojovník a hodně platný hráč. Celkově to byla velmi dobrá atmosféra. Chtěl bych poděkovat divákům, že přišli v takovém počtu a bavili se hokejem.

Slováci odolali v pokračujícím oslabení i na úvod třetího dějství. Na druhé straně se po objetí branky snažil změnit nerozhodný stav Hossa. Při Kytnárově vyloučení těsně minul branky z otočky Průcha, zblízka neuspěl ani Nedvěd, jehož další pokus Hamerlík také chytil. Při Nakládalově trestu měli možnosti Ružička a Surový.

Rozhodující gól padl v 56. minutě, kdy po Kutlákově střele zpracoval puk Tenkrát a forhendem ho poslal do odkryté branky. Češi měli i další šance, museli se ale v závěru bránit při Mojžíšově trestu. Český kouč Slovenska Vůjtek tak sáhl k power play, ale Plekanec 33 sekund před koncem z vlastního obranného pásma trefil prázdnou branku a pojistil výhru.

Česká republika - Slovensko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 18. Kutlák (Petružálek, Kašpar), 56. Tenkrát (Kutlák, Tlustý), 60. Plekanec - 35. Kudroč (Surový). Rozhodčí: Baluška (SR), Jeřábek - Blümel (oba ČR), Valach (SR). Vyloučení: 6:6, navíc Cibák (SR) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 9459.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články