Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Pešán chválil Bartošáka i juniory a uvedl: Myslím, že jsme Švédy zaskočili silnou hrou na kotouči

Na střídačce národního týmu prožil vítězný debut a pohodlnou výhru nad Švédskem 3:1, když Češi vedli po dvou třetinách už o tři góly. Hlavní trenér Filip Pešán si pochvaloval, že mu reprezentanti v úvodním utkání Turnaje Karjaly pomohli k úspěšné premiéře.

Česká hokejová reprezentace
zdroj: ČTK/AP autor: Vesa Moilanen

"Myslím, že jsme byli daleko lepším týmem než Švédové v první třetině, od druhé se ale hra vyrovnala a měli jsme občas problémy se zámkem Švédů v našem obranném pásmu. Soupeř tam byl velmi silný na kotouči. Inkasovali jsme i branku, která potom na začátku třetí třetiny zamíchala zápasem, ale obětavostí a velmi statečným výkonem mladých hráčů jsme dokázali ten zápas vyhrát," hodnotil utkání Pešán.

Český tým v závěru první třetiny získal dvoubrankový náskok díky přesilovkovým trefám Filipa Hronka a Hynka Zohorny, což podle Pešána rozhodlo. "Vytvořili jsme si tam náskok, který jsme pak i udrželi."

Přestože tým mohl společně trénovat jen v úterý a ve středu, sehrál hned první dvě početní výhody na turnaji ideálně. "Samozřejmě bych si to takhle představoval pořád, ale na druhou stranu musím říct, že je hrozně příjemné trénovat a pracovat s hráči s takovým přístupem, když oni sami chodí za trenéry a inspirují je," řekl Pešán.

"Kluci si sami k té přesilovce něco řekli. Přišli za mnou a Martinem Strakou, prokonzultovali jsme to, vyzkoušeli na tréninku a pak to v utkání po zásluze proměnili. Takhle bych si představoval přístup hráčů, kteří chtějí týmu pomoct," doplnil.

Vítězný návrat na hokejovou střídačku

Zápas koučoval naposledy v sezoně 2018/2019 v Liberci, kde ještě v minulé sezoně zůstal jako sportovní ředitel. Zároveň zaujal pozici šéftrenéra Českého hokeje, generálního manažera reprezentace do 20 let a dopředu daného nástupce Miloše Říhy staršího na lavičce národního týmu od této sezony.

"Trošičku nervózní jsem před zápasem byl, ale to jsem asi před každým zápasem. Kluci mi ale tím, jak k tomu zápasu přistoupili, pomohli. S kolegy jsme si vytvořili navíc velmi dobré pracovní prostředí, pomohli mi a myslím, že jsem ani nemusel řešit žádnou extrémně těžkou situaci, co se rozhodování v tom utkání týká. Za mě tedy ideální návrat zpátky," pochvaloval si.

Jeho tým od začátku předváděl aktivní hru. "Myslím, že jsme Švédy i trochu zaskočili tou velmi dobrou a silnou hrou na kotouči. Některé situace jsme využili k tomu, že jsme byli faulovaní a potom jsme ty přesilovky proměnili po dobrých individuálních výkonech. Do zápasu jsme šli s tím, že ten kotouč chceme mít my, hrát na něm, a minimálně půl zápasu se nám to i dařilo," podotkl Pešán.

Mladí odehráli parádní zápas, řekl Pešán

Ocenil výkon brankáře Patrika Bartošáka, který si připsal 19 úspěšných zákroků. "Patrik byl základním kamenem výhry. Měl tam pár těžkých zákroků. Líbí se mi jeho přístup k tréninku, zájem komunikovat nejen s kouči, ale i s obránci na ledě. Je to velmi aktivní brankář, což je přesně ten typ, s nímž se trenérovi dobře dělá," uvedl.

Debut v národním týmu si odbyli útočníci Michael Špaček a osmnáctiletý Jan Myšák. "Mladí kluci podle mého odehráli parádní zápas. Sebevědomí, urputní v soubojích a myslím, že do dalších zápasů je na jejich postech na čem pracovat," konstatoval Pešán.

Kvůli koronavirové krizi absolvoval debut v Hartwall Areně bez diváků, výjimkou na turnaji bude jen sobotní duel s domácími Finy, na který může omezený počet fanoušků. "Nezvyk to samozřejmě je, ale když se koukáte na fotbal nebo tenis, je tam opravdu slyšet každé slovo všech účastníků toho zápasu," řekl Pešán.

"Je to i pro nás samozřejmě nezvyklá věc, ale alespoň je poznat, kteří hráči dobře komunikují na ledě. Před tím prázdným hledištěm to bylo velmi dobře slyšet, alespoň z tohoto pohledu je to dobrá věc," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články