Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Snový začátek Pešána a spol. na lavičce národního týmu. Češi si poradili se Švédy i díky přesilovkám

Povedený start prožilo nové trenérské trio české hokejové reprezentace. Realizační tým Filip Pešán, Jaroslav Špaček a Martin Straka slavil při premiéře v tomto složení výhru 3:1 nad Švédskem v úvodním utkání Turnaje Karjaly i díky přesilovkovým trefám Filipa Hronka a Hynka Zohorny. Přímý přenos utkání Finsko – Česko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v sobotu od 16:10.

Filip Hronek (uprostřed) se raduje s Andrejem Nestrašilem
zdroj: ČTK/AP autor: Vesa Moilanen

V prvním zápase nové sezony Euro Hockey Tour Češi vedli už 3:0, když na góly v početních výhodách navázal povedenou akcí obránce Jakub Galvas, který podpořil útočné snažení včasným výpadem.

Švédové snížili až v závěrečné třetině, kdy se prosadil Friberg. Vedení udržel brankář Patrik Bartošák, který už víc střel za svá záda nepustil. Národní tým tak odstartoval turnaj v helsinské bublině tříbodovým vítězstvím. Premiérové starty si odbyli juniorští útočníci Michael Špaček a Jan Myšák, který si připsal asistenci u třetího gólu.

"Pocity mám výborné. Tým šlapal, podporoval se, hrál jako jeden kolektiv na ledě a myslím si, že jsme si zasloužili vyhrát. Na přípravě se změnila spousta věcí, myslím si, že jsme se s tím poprali správně. Kluci nehledali výmluvy, přistoupili jsme k tomu výborně," uvedl Pešán bezprostředně po utkání.

Do první velké šance se dostal ve čtvrté minutě český tým. Smejkal našel před brankou volného Koblížka, ale gólman Rubin Švédy podržel. Pešánův výběr měl převahu, ubránil se v polovině utkání při Jeřábkově trestu a ve 14. minutě měl další možnost Smejkal, ale tísněný Sellgrenem gólmana Frölundy nepřekonal.

Vedení se Češi dočkali v čase 16:34, kdy už po devíti sekundách využili přesilovou hru při Lindqvistově pobytu na trestné lavici. Nestrašil z rohu nabil na pravý kruh Hronkovi, který se trefil přesně do bližšího horního rohu švédské branky.

Na druhé straně Bartošáka nepřekonal Zaar a při Bristedtově vyloučení Češi zvýšili na 2:0. Nejdříve si Rubin poradil s dalším pokusem Hronka, který o chvíli později stál u zrodu druhé branky. Přihrál před branku Nestrašilovi, o jeho brusle se odrazil puk před Hynka Zohornu a ten doklepl puk do odkryté branky.

"Myslím, že těmi přesilovými hrami, které se nám povedlo využít, jsme se dostali do zápasu. Hned po buly nám vyšel signál, bylo to dobře sehrané skoro na jeden dotek a já to pak dobře trefil. Podobně se to podařilo i u druhého gólu. Něco jsme si ty dva dny zkoušeli a jsem rád, že se nám to povedlo zužitkovat v zápase," řekl Hronek.

V úvodu druhé části pomohla Rubinovi pravá tyč po Smejkalově bekhendové střele. Vzápětí při Hanssonově trestu Švédové poprvé v utkání oslabení přestáli. Snížit mohl při Nestrašilově vyloučení v 26. minutě Dahlén, ale z pravého kruhu trefil horní tyč.

V čase 26:56 vedli Češi už 3:0. Šimon Stránský našel mezi kruhy najetého obránce Galvase, který zamířil přesně k levé tyči. Pešánův tým byl při chuti a další příležitosti měli Špaček či Hynek a Tomáš Zohornové. Po 104 vteřinách závěrečného dějství přišel Bartošák o čisté konto.

Po Wedinově přihrávce usměrnil puk za gólmana finského Lahti bekhendem Friberg. Hned vzápětí mohl získat zpět tříbrankový náskok kapitán Tomáš Zohorna, ale Rubinovi pomohla levá tyč. Bezpečný náskok ale Češi uhájili jak při Špačkově trestu, tak i v dlouhé závěrečné power-play Švédska. Prázdnou branku při ní minul Smejkal.

Hokejový Turnaj Karjaly v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Švédsko 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. Hronek (Nestrašil, H. Zohorna), 19. H. Zohorna (Nestrašil, Hronek), 27. Galvas (Š. Stránský, Myšák) - 42. Friberg (Wedin, Wingerli). Rozhodčí: Brander, Brännare - Pekkala, Thomann (všichni Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Bez diváků.

ČR: Bartošák - Jeřábek, Galvas, Mozík, Klok, Hronek, Moravčík - Nestrašil, T. Zohorna, H. Zohorna - Lenc, O. Roman, Ordoš - R. Koblížek, M. Špaček, Smejkal - Myšák, Červený, Š. Stránský. Trenér: Filip Pešán.

Švédsko: Rubin - Nyberg, Sellgren, Hansson, Norlinder, G. Backström, Ollas Mattsson - M. Lindqvist, J. Nilsson, Dahlén - Zaar, L. Andersson, Bristedt - Berggren, Wingerli, Wedin - Friberg, Ölund, Sylvegard. Trenér: Johan Garpenlöv.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články