Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Odstartovala extraliga, mistr padl s Brnem

Praha - První extraligové body v nové hokejové sezoně si připsali hokejisté Zlína, kteří zvítězili v zápase 2. kola na ledě Mladé Boleslavi 4:3. Nové posile Středočechů Jaroslavu Balaštíkovi se tak utkání proti svému bývalému klubu příliš nevydařilo. Gólem se na výhře Beranů podílel i kapitán Petr Čajánek, který se do extraligy vrátil po šesti letech. Hokejisté pražské Slavie v úvodním utkání extraligové sezony zdolali Karlovy Vary 2:1, když výsledek otočili ve třetí třetině. Na trefu Davida Zuckera z druhé části odpověděli Jakub Sklenář a v 53. minutě v přesilovce Tomáš Svoboda.

Třinec - Brno
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

BK Mladá Boleslav - PSG Zlín 3:4

Úvodní gól v nové sezoně vstřelil ve třetí minutě při svém prvním střídání Honejsek, když do poloprázdné branky zakončil povedenou kombinaci Čecha se Sýkorou a stylově tak oslavil svou extraligovou premiéru. Zlínští po povedeném úvodu polevili a přišly šance domácích. Vyrovnat mohl Plodek i každý člen nového elitního útoku Tomas - Výborný - Balaštík, ale povedlo se to až v 17. minutě Vrbatovi.

Ten byl dostatečně důrazný po buly v útočném pásmu a za šest vteřin dokázal využít přesilovku. Druhá třetina začala mnohem poklidněji. O to nečekanější byly dva rychlé góly Zlína těsně po polovině zápasu. Nejprve využil vůbec první zlínskou přesilovku Čajánek a za dalších 51 vteřin upravil na 3:1 pro hosty Kubiš. Mladá Boleslav se brzy oklepala a kontaktní gól zařídil Bahenský, k němuž se na pravý kruh vrátil kotouč po první střele. Na druhý pokus už zamířil do branky.

Dvě minuty před koncem druhé třetiny přerušilo hru ošetření zlínského obránce Matějíčka, kterého do zubů zasáhl kotouč a ledová plocha následně musela být očištěna od krve. Skóre 2:3 už se nezměnilo. Na začátku třetí dvacetiminutovky hráli domácí už sedmou přesilovku, ale k vyrovnání to nevedlo a vzápětí vrátil hostům dvoubrankový náskok Köhler.

Gólu předcházela nepovedená rozehrávka domácího gólmana Hübla, po níž na modré zachytil puk asistující Leška. Místo očekávaného náporu Mladé Boleslavi přišly dvě přesilovky hostů, ale po nich Středočeši přece jen snížili na 3:4. Z mezikruží napálil kotouč do branky Čutta. V závěrečném tlaku domácích mohl vyrovnat Bahenský, ale zblízka netrefil branku a Zlín už si první výhru pohlídal.

Je nám líto, video expirovalo.
Mladá Boleslav - Zlín

2. kolo hokejové extraligy:

BK Mladá Boleslav - PSG Zlín 3:4 (1:1, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 17. D. Vrbata (Plodek), 35. Bahenský (Mikulík), 54. Čutta (D. Výborný) - 3. Honejsek (F. Čech, T. Sýkora), 31. Čajánek (Důras, Veselý), 32. Kubiš (Roman Vlach, Zámorský), 44. Köhler (Leška). Rozhodčí: Homola, Fraňo - Bejček, Charvát. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:1. Diváci: 3 520.

Vladimír Jeřábek (Mladá Boleslav): "Zápas měl nasazení, ale my jsme začali hrát až po prvním inkasovaném gólu. Pak jsme díky bojovnosti vyrovnali, ale jestliže chceme vyhrát, nemůžeme pouštět soupeře do dvoubrankových vedení. Gól na 1:3 padl po hrubých chybách, což se nesmí stávat. Pak nás to stojí hrozně moc sil zvrátit výsledek."

Josef Turek (Zlín):"Byl to kvalitní zápas. Bylo vidět, že jde o první mistrovský zápas v nové sezoně. Chtěl bych pochválit všechny čtyři pětky i gólmana Sedláčka, který zachytal velice dobře. V našem výkonu byly některé nedostatky v obraně, ale mužstvo si teprve sedá. S výsledkem jsem spokojený."

HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 2:1

Slavia - Karlovy Vary
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Stejně jako na ostatních stadionech předcházela utkání minuta ticha za oběti leteckého neštěstí hokejistů Jaroslavle. Fanoušci Slavie na památku českých obětí Karla Rachůnka, Jana Marka a exslávisty Josefa Vašíčka rozprostřeli českou vlajku s čísly 4, 15 a 63. V průběhu první třetiny ještě rozvinuli transparent s ruským nápisem Jsme s vámi, znakem Jaroslavli a jmény všech tragicky zesnulých.

Do vedení mohli jít brzy hosté, ale Klímovu střelu zastavila tyč. V osmé minutě nepřekonal na druhé straně v úniku Mensatora Krenželok. Byl ale faulovaný a v přesilovce měl další možnost Hertl. V další početní výhodě Karlovarských ztroskotal na Kopřivovi Kumstát, Mensator kryl v 17. minutě nebezpečnou Kůrkovu teč. Gólmani kralovali i při dalších šancích. Slavia nevyužila další dvě přesilovky, když ve 28. minutě při Zuckerově trestu neproměnil sólo Doležal a neuspěl ani Jaškin z dorážky.

Z trestné lavice vracejícího se Zuckera pak vysunul do úniku gólman Mensator a Kopřiva už kapituloval. V 39. minutě fauloval Svoboda v úniku karlovarského Deje, ale nařízené trestné střílení slovenský útočník neproměnil. Slavia dokázala najít recept na Mensatora ve 44. minutě, když nejdříve po objetí branky vypálil tísněný Krenželok a Sklenář z dorážky už snadno skóroval. V 46. minutě nepřekonal Kopřivu faulovaný Bartánus, následovaly pak dvě početní výhody domácích a při Vachovcově trestu Slavia rozhodla. Rothovu střelu tečoval před Mensatorem Svoboda. Hostům k vyrovnání nepomohly v závěru ani dvě přesilovky.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia - K. Vary

HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 44. Sklenář (Krenželok), 53. T. Svoboda (Roth, Kůrka) - 28. Zucker (Mensator). Rozhodčí: Kalivoda, Lacina - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 3124.

Jiří Čelanský (Slavia): "Hráli jsme v podstatě první utkání po čtrnácti dnech a na hře to bylo hodně znát. Nemohli jsme se dlouho dostat do tempa. První domácí utkání jsme ale zvládli, získali jsme tři body a jsme za to rádi."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Po dlouhé pauze to bylo utkání, které mělo slušné tempo a úroveň. My jsme bohužel na body nedosáhli a bylo to vinou našich zbytečných vyloučení na útočné polovině. Slavia se v přesilovkách dostala do tlaku a nakonec díky nim zápas otočila. Možná kdybychom ve druhé třetině po našem gólu na 1:0 proměnili trestné střílení a další dvě tři šance, tak mohlo utkání dopadnout jinak."

HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Třinecká střídačka
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Hokejovým mistrům z Třince první zápas nové sezony zhořkl, doma podlehli Brnu 1:3. Napínavý zápas rozhodl čtyři minuty před koncem Hynek Zohorna, který svůj extraligový debut okořenil vítěznou brankou. Druhým hrdinou Komety byl gólman Sasu Hovi. Obhájci titulu měli takřka celé utkání velký tlak i spoustu šancí, ale právě finský gólman řadu šancí chytil. Tak rychlý a svižný zápas se na úvod sezony snad ani nečekal.

Mistr do něj vstoupil velkým tlakem, ale spoustou střel jen rozchytal gólmana Hoviho. Kometa se poprvé nadechla v páté minutě, obléhání čtvrté formace přineslo nejprve Koreisův projektil do tyče a záhy i jeho úspěšný reparát. Vedení Brna mohlo mít jepičí život. Ihned po buly měli vyrovnání na hokejkách McGregor a Bonk, ale Hovi znovu ukázal, že Oceláři s ním dnes budou mít těžké pořízení.

Domácí nehráli vůbec zle, měli pohyb, tlak i šance, ale střeleckou smůlu neprotrhli ani v 75 sekund trvající přesilovce pět na tři. Obdobný průběh měla i druhá třetina; Třinec tlačil, ale pálil příležitosti. Pokus Adamského poskakoval před brankovou čarou, Hovi zlikvidoval samostatný výpad Orsavy. Až dvě minuty před koncem druhé třetiny si našel cestu do brněnské sítě Lojkův ledabyle nahozený kotouč, který pravděpodobně těsně před gólmanem ještě změnil směr po slabé teči.

Mistr šel vytrvale za obratem. I díky krátké přesilovce proti třem dosáhl jeho nápor na začátku třetí části obrovské intenzity, ale Hovi byl jako magnet a přitáhl všechny nebezpečné rány. Sedm minut před koncem se však zaskvěl i třinecký Hamerlík - po sólu Pospíšila zmařil gólovou ránu Hrušky. Převaha Ocelářů v závěru ustala a hosté toho využili k překvapivému úderu. Po odraženém puku od zadního mantinelu se k dorážce dostal Zohorna a hned první extraligový start ozdobil gólem. Než se mistr otřepal, ujel po pravém křídle extřinecký Pospíšil a zpečetil vítězství Komety.

Je nám líto, video expirovalo.
Třinec - Brno

HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 38. Lojek (Kohn) - 6. Koreis (H. Zohorna, Jankovič), 56. H. Zohorna (Jankovič, Zohorna), 57. Pospíšil (Podkonický). Rozhodčí: Hradil, Trombík - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:10. Bez využití. Diváci: 4 481.

Břetislav Kopřiva (Třinec): "Největší náš nedostatek byla koncovka. Měli jsme převahu, větší tlak a hodně času jsme trávili v útočné třetině. Ale bohužel nám tam dneska nepadaly branky. Druhá věc jsou naše přesilové hry, ty se nám dneska nedařily, tam jsme měli rozhodnout. Klíčový byl gól na 2:1, my jsme měli nájezd, nedali ho, a soupeř toho pak využil a zápas pak dotáhl do konce.

Zdeněk Venera (Brno): "Důvody naší výhry bych shrnul do tří bodů. Za prvé bojovnost celého družstva, podařilo se nám přežít dvě oslabení ve třech, padali jsme do střel. Pak to byl výborný výkon Sasu Hoviho, který pochytal spoustu šancí. A nakonec výborný výkon čtvrté lajny, která si dneska svůj zápas vyhrála 2:0."

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - Bílí Tygři Liberec 5:2 (2:0, 2:2, 1:0)

Hokejisté Pardubic vstoupili do nové extraligové sezony výhrou nad Libercem 5:2. Mezi střelce se zapsaly i dvě zámořské posily Corey Elkins a Jonathan Sim. I v Pardubicích začal zápas minutou ticha k uctění památky tragicky zahynulých reprezentantů Marka, Vašíčka a Karla Rachůnka. V úvodní třetině dominovali domácí hráči, které do tempa dostaly hned zkraje zápasu dvě přesilovky. Ty však zůstaly nevyužity podobně jako na začátku druhé desetiminutovky početní výhody libereckého týmu. Tygři nekousali ani při minutové přesilovce pět na tři, ve které si nevytvořili žádnou šanci a na konci té druhé přesilovkové minuty měli naopak šanci domácí.

Na první branku sezony čekala ČEZ Arena do 17. minuty. V ní se radovali domácí diváci hned dvakrát. Nejprve využil přesilovku Nakládal po spolupráci s útočníky Kolářem a Koukalem a o šestačtyřicet vteřin později projel Somík libereckou polovinou jako nůž máslem, jeho přihrávku před Vošvrdu zužitkoval Elkins ve svou první branku v české extralize. V předposlední minutě mohl navýšit vedení domácích Buchtele, ale jeho střela skončila na tyčce liberecké branky. Ve druhé třetině propásli Východočeši možnost získat výrazný náskok a nakonec šli do třetí třetiny jen s dvoubrankovým náskokem.

Pardubičtí rychlostí přehrávali soupeře a vytvářeli si spoustu gólových šancí, jenže střeleckou mušku měli hodně vychýlenou. Pardubická převaha byla velmi výrazná, hosté v obraně nestačili a dopřávali pardubickým hráčům hodně možností ke kombinaci a klidu ke střelbě. Ve 33. minutě ujížděl Bartek sám na Vošvrdu, ale nepřekonal jej.

O tři minuty později zúročil Starý spolupráci s Kolářem a Koukalem ve třetí branku domácích. Následně se dočkali také hosté, když jim domácí obrana dopřála hodně místa a Bárta šikovným objetím branky snížil na dvoubrankový rozdíl. V závěru druhé třetiny pokračovaly střelecké hody.

Gólově se prosadil i kanonýr Východočechů Bartek a následně se mezi střelce zapsal i hostující Kudrna. Do střelecké listiny zápasu se zapsala také další zámořská posila Pardubic. Ve 44. minutě se po rychlé akci Rákose a Zohorny trefil Sim a domácí potřetí vedli o tři branky. Severočeši ve třetí třetině částečně vyrovnali hru, tlačili se do pardubické obranné třetiny, ale tam proti nim stála dobře organizovaná obrana. Další branka tak již nepadla.

Je nám líto, video expirovalo.
Pardubice - Liberec

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - Bílí Tygři Liberec 5:2 (2:0, 2:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Nakládal (Kolář I, Koukal), 17. Elkins (Somík), 36. Starý (Kolář II, Koukal), 39. Bartek (Sičák), 44. Sim (Rákos, T. Zohorna) - 38. Bárta (Dušek), 40. Kudrna (P. Nedvěd, Čakájík). Rozhodčí: A. Jeřábek, R. Polák - Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:0. Diváci: 8 640.

Pavel Hynek (Pardubice): "Chtěl bych poděkovat hráčům za předvedený výkon a jsem rád, že jsme v domácím prostředí zahájili sezonu vítězstvím. Pro vývoj utkání bylo důležité, že jsme v první třetině ubránili skoro minutovou přesilovku Liberce pět na tři a pak v následné přesilovce jsme dokázali otevřít skóre. Díky tomu jsme vyhráli první třetinu a tím se zklidnili. Myslím, že jsme dnes podali dobrý výkon."

Jiří Kalous (Liberec): "Hodnotí se mi těžko. Bylo to první utkání a musím říci, že domácí se na něj připravili dobře a v podstatě naprosto zaslouženě zvítězili. My jsme dneska s naším výkonem neměli šanci."

HC Plzeň 1929 - HC Vítkovice Steel 4:3 po sam. náj. (1:2, 2:0, 0:1 - 0:0)

Hokejisté Plzně zahájili nový ročník extraligy výhrou 4:3 po samostatných nájezdech nad Vítkovicemi. Hosté si sice záhy zajistili dvoubrankový náskok, ale domácí i díky trefám nových posil Mrni a Kaberleho dokázali do druhé přestávky skóre zvrátit. Ve třetí třetině však poslal utkání do prodloužení přesnou střelou Burger. V nastavení branka nepadla a druhý bod pro Západočechy zajistil Ondřej Kratěna.

Hosté i přes absence distancovaného Ujčíka a zraněného Szturce vstoupili do utkání aktivněji. Výrazně jim pomohla rychle využitá přesilovka, během níž se již po půlminutě hry tvrdou střelou od modré čáry prosadil Ovčačík. Po 72 odehraných vteřinách od úvodního vhazování navíc překvapil nového plzeňského gólmana Svobodu nahozením ze středního pásma Húževka. Vítkovičtí dobře bránili střední třetinu a nervózně hrající Západočeši se přes mírnou převahu k umazání dvoubrankového manka dlouho nepropracovali.

Snížit mohl až ve 12. minutě Straka, ale v rozhodující chvíli mu zakončení do odkryté branky znemožnil faulem Sýkora. V následné početní výhodě zatrnulo brankáři hostů Málkovi při střele Kováře mířící těsně vedle. Vítkovice se štěstím přežili i další oslabení, ovšem ještě před první přestávkou napodobil minelu svého protějšku ze začátku utkání Málek, když za svá záda pustil táhlý pokus mladíka Mrni z poloviny hřiště.

V úvodu prostřední části domácí vyrovnali díky využité přesilovce, poté co ideální přihrávku Jaroslava Hlinky zpoza branky zblízka nasměroval mimo Málkův dosah Kovář. Povzbuzení Indiáni poté předčili své protivníky v pohybu a obrat ve skóre se blížil. V jasných pozicích mezi kruhy nejprve neuspěl Pitule a vzápětí trefil Vostřák pouze levou tyč. Nápor domácích korunoval ve 29. minutě Kaberle, jenž na brankovišti dotlačil do sítě příhru Kováře. Od další pohromy poté uchránila hosty jen vychýlená muška nekrytého Mrni.

Hráči Vítkovic se opět připomněli až v přesilové hře, Malík a Trnka však střelami od modré čáry orazítkovali pouze brankovou konstrukci. Hostující kapitán Malík krátce před druhou sirénou překazil svému plzeňskému kolegovi Strakovi dokončit samostatný únik nedovoleným zákrokem. Nejstarší hráč domácí sestavy ale následné trestné střílení neproměnil.

Domácí ve třetí dvacetiminutovce dlouho spoléhali především na bezchybnou defenzivu a hosté stříleli z nepřipravených pozic. Devět minut před koncem ale po rychlé akci zamířil Burger z levého kruhu přesně pod břevno. Vyrovnaný stav mohli změnit Západočeši v průběhu vice než minutu trvající dvojnásobné početní výhody. Tu trestuhodně prohospodařili, a tak zápas dospěl do prodloužení. V něm Málek zlikvidoval šanci Kinrada, přesto bonusový bod brali domácí zásluhou jediného úspěšného exekutora nájezdů Kratěny.

HC Plzeň 1929 - HC Vítkovice Steel 4:3 po sam. náj. (1:2, 2:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Mrňa (St. Pierre, Kaberle), 22. Jan Kovář (J. Hlinka, Kratěna), 29. Kaberle (Jan Kovář), rozhodující nájezd Kratěna - 1. Ovčačík, 2. Húževka (M. Hlinka), 51. Burger (Kudělka). Rozhodčí: Minář, Turčan - Pešek, D. Jelínek. Vyloučení: 7:10. Využití: 1:1. Diváci: 6461.

Milan Razým (Plzeň): "Na první zápas sezony to bylo dobré utkání. Paradoxně vždy ten tým, co právě prohrával, byl v tu chvíli na ledě lepší. My jsme špatně vstoupili do zápasu a rychle prohrávali 0:2. Pak nám pomohla šťastná branka dostat se zpět do zápasu. Zvedli jsme se a skóre otočili. Nutno podotknout, že ve druhé třetině měli hosté dvě nastřelené tyče. Ve třetí třetině šel soupeř za vyrovnáním, což se mu povedlo. My jsme bohužel v závěru nevyužili přesilovku pět na tři. Nájezdy poté pro tohle utkání příznačně rozhodl náš šťastný gól."

Mojmír Trličík (Vítkovice): "Máme velkou radost, že jsme na úvod uhráli bod. Je o to cennější, že se nám to podařilo v Plzni, která byla favoritem. Máme radost také z toho, že náš výkon měl během utkání vzrůstající tendenci. V první polovině utkání nás soupeř přehrával. Měl větší drajv a tlak do brány. Na konci druhé třetiny už jsme cítili, že se chytáme a ve třetí třetině už byl náš výkon minimálně srovnatelný s domácími. Zaslouženě jsme vyrovnali a nakonec získali alespoň bod."

HC Verva Litvínov - HC Mountfield České Budějovice 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)

Hokejisté Litvínova vstoupili do nové extraligové sezony vydřenou výhrou nad Českými Budějovicemi 3:2, na které se dvěma góly podílel nově složený elitní útok Kubinčák, Viktor Hübl, Lukeš. Domácí si hned na úvod zahráli přesilovou hru, když byl už po jedenácti sekundách vyloučen za zdržování slovinský bek Kranjc. Početní výhodu však nevyužili, jedinou šanci měl obránce Gula. Na druhé straně prověřil Volkeho střelou od modré Kolarz, ale litvínovský brankář si s jeho pokusem poradil.

Skóre se poprvé měnilo v 5. minutě, když Kubinčák přihrál do jízdy Hüblovi, který tvrdou ranou z levého křídla vymetl pavučiny v českobudějovické brance. V polovině prvního dějství měl mezi kruhy napřaženo Květoň, ale v poslední chvíli mu po puku skočil obětavou rybičkou Skuhrovec a šanci mu zhatil. Ve 14. minutě dostal Frolík krásnou přihrávku do jízdy, ale jeho jedovatou střelu Kovář zneškodnil lapačkou. Na druhé straně se osmělili i hosté, když tvrdě vypálil od modré Novák, Volke nevěděl kde má puk, ale nakonec se zůstal puk pod jeho výstrojí. V poslední minutě se však již hosté radovali z vyrovnávací branky. V přesilové hře nabil Novák Vydarenému, jenž prostřelil Volkeho.

Na začátku druhé části Trávníček přenechal do tandemu najíždějícímu Černoškovi, ten ale zblízka trefil pouze Kováře. Na druhé straně prověřil domácího brankáře Podlešák, ale Volke ukryl puk pod svou výstroj. Ve 28. minutě po Gulově přihrávce vypálil Trávníček od modré bez přípravy, ale českobudějovický fantom v brance opět svůj tým podržel. Domácí měli i další šance, gólu se však dočkali ve 33. minutě, kdy nejprve vypálil Hübl, jeho střelu však hostující obrana zablokovala. K puku se dostal Lukeš, který nezištně našel Kubinčáka, jenž z mezikruží švihem poslal domácí opět do vedení.

Poté následovala 67 vteřin dlouhá přesilová hra domácích pěti proti třem, ale i přes velký tlak se nepodařilo litvínovským borcům zvýšit skóre. Jakmile se vyloučený Mertl vrátil z trestné lavice udeřil domácí útočník Hanzl, který dorazil puk za Kovářova záda. Litvínov se však z dvoubrankového vedení neradoval příliš dlouho, ve 39. minutě totiž Martynek nezištně našel Ptáčka, který bekhendovou kličkou překonal Volkeho a snížil na 2:3.

Třetí třetina příliš vzruchu nepřinesla. Domácí velmi dobře bránili střední pásmo, přes které se českobudějovičtí útočníci nedokázali dostat k brance. Spíš se museli hosté bránit domácím nájezdníkům, jako v případě Stříteského, který tvrdě pálil, ale pouze do Kováře. Poté se do šance dostal Jenáček, ale zblízka vysoko přestřelil. V závěru utkání odvolali hosté gólmana, ale ani hra v šesti se jim příliš nevedla. Naopak do odkryté branky mohl skórovat Hujsa a poté i Hübl.

HC Verva Litvínov - HC Mountfield České Budějovice 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. V. Hübl (Kubinčák, Lukeš), 33. Kubinčák (Lukeš, V. Hübl), 36. Hanzl (Kubát, Hujsa) - 20. Vydarený (Novák, Langhammer), 39. Ptáček (Martynek, Šimánek). Rozhodčí: Hodek, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:1. Diváci: 5065.

Vladimír Kýhos (Litvínov): "První zápas je lepší začínat venku, protože domácí prostředí svazuje nohy a ruce, to ale naštěstí nebyl dnes náš případ. Hráli jsme aktivně, to, co jsme chtěli hrát. Měli jsme dát více gólů, byli tam dva momenty, které mohli utkání ovlivnit. Nejprve vyrovnali v poslední minutě první třetiny na 1:1 a pak snížili na 3:2 v poslední minutě druhé třetiny. Musím klukům poděkovat za bojovnost. Jsem rád, že jsme vstup do sezony takhle zvládli."

Milan Kupka (České Budějovice): "Domácí byli od začátku aktivnější. Předčili nás v napadání. Vypracovali si dvoubrankový náskok a i když jsme se s tím v závěru pokusili něco udělat, tak si vítězství už nenechali vzít."

Rytíři Kladno - HC Sparta Praha 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

Kladno - Sparta
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Hokejisté Kladna vstoupili do extraligy výhrou nad Spartou 3:2. Pražanům k úspěchu nepomohly ani dvě přesilovkové branky Jana Hanzlíka, Rytíři totiž dokázali ve třetí třetině otočit stav zápasu z 1:2 na 3:2. Autorem vítězné branky byl obránce Pavel Skrbek. První zápas sezony přilákal do kladenského hlediště téměř šest tisíc diváků, kteří byli svědky zajímavého utkání. V sestavách obou celků byla celá řada hráčů, kteří v nedávné době oblékali dresy soupeře, na straně domácích například Hlaváč, Dragoun nebo Kafka, v dresu Sparty Ton nebo Tenkrát.

Do první velké příležitosti se dostal bývalý sparťan Hlaváč, ale hostující brankář Püpperle jeho šanci zlikvidoval. Oba celky se v první části hry spíše oťukávaly a čekaly na chybu soupeře. Většinou však marně, protože domácí gólman Chábera, stejně jako jeho protějšek Pöpperle, všechny náznaky dokázali pochytat. Na úvodní gól se tak čekalo až téměř do poloviny zápasu. Kladenský Skrbek se rozjel k velkému sólu, nejdříve si přihrál s Hlaváčem, aby před sparťanskou brankou přihrál Látalovi, jenž posunul puk na osamoceného Hlaváče, který otevřel skóre.

Kladenskou euforii mohl vzápětí rozmnožit Kalla, ale gól nepřidal. Hosté se brzy vzpamatovali. Yorick Treille ještě neuspěl, ale při početní výhodě propálil obránce Hanzlík vše před sebou a jeho střela skončila až za zády Chábery. Stejný hráč na začátku třetí třetiny zajistil Spartě i vedení, když šikovně tečoval střelu svého kolegy v obraně Krsteva. Kladenští Rytíři ve stylu bojovnosti a udatnosti nesložili zbraně a během pouhých 40 vteřin otočili vývoj zápasu.

Nejprve zůstal před sparťanskou brankou osamocený další exsparťan v kladenské sestavě Dragoun a následně se zapsal do střelecké listiny velice agilní Skrbek, který byl jedním z nejlepších hráčů na ledě. K očekávanému náporu v závěru se Sparta nedostala, protože byl vyloučen obránce Milam.

Rytíři Kladno - HC Sparta Praha 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 28. Hlaváč (Skrbek, M. Látal), 47. Dragoun (Hovorka, Kalla), 48. Skrbek (M. Látal) - 36. Jan Hanzlík (Tenkrát), 41. Jan Hanzlík (Tenkrát, Krstev). Rozhodčí: Smitka, Souček - Kis, J. Svoboda. Vyloučení: 9:5. Využití: 0:2. Diváci: 5618.

Zdeněk Vojta (Kladno): "Jsem velice rád, že přišla vysoká návštěva. Na začátku sezony viděli diváci velmi dobrý zápas a samozřejmě jsem rád, že naši hráči dokázali obrátit nepříznivý vývoj zápasu. Jedné věci se však musíme vyvarovat, protože jsme měli příliš vyloučených, hlavně z důvodu útočných faulů, což by se nám v následujících zápasech nemuselo vyplatit. Ovšem vstup do soutěže byl pro nás nesmírně důležitý, proto jsme za tři body moc rádi."

Richard Žemlička (Sparta): "Zápas byl skutečně velmi kvalitní. O osudu utkání rozhodla skutečnost, že na přelomu druhé a třetí třetiny jsme udělali několik osobních chyb a na druhé straně z celé řady přesilovek jsme dokázali pouze dvakrát skórovat."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články