Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Litvínov se Zlínem sází na legendy, Jihočeši na sehranost

Praha - S cílem postoupit do čtvrtfinále a udržet ekonomickou stabilitu klubu půjde do nadcházející extraligové sezony Litvínov. To hokejisté Zlína jsou v předsezónních prognózách opatrnější, primárním cílem je vyhnout se skupině o udržení. Oba týmy povedou jako kapitáni klubové legendy, v Litvínově veterán Ručinský a ve Zlíně navrátilec z Ruska Čajánek. S cílem probojovat se do play off vstupují do sezony i České Budějovice. Vyšší mety si Jihočeši zatím nekladou, jejich výhodou by ale měl být takřka nezměněný kádr.

Ilustrační foto

Poprvé v historii budou mít Severočeši maskota a hrát budou pod novým názvem HC Verva Litvínov. "Naším prvořadým cílem v nadcházející sezoně je udržet ekonomickou stabilitu klubu a chceme klást velký důraz také na sportovní výkony a výsledky. To znamená, že naším cílem je postoupit minimálně do čtvrtfinále play off," řekl nový generální manažer klubu Petr Hojer.

Kouč Vladimír Kýhos do přípravy zařadil velký počet mladých hráčů a na soupisce pro extraligu má hned 11 hokejistů mladších 24 let. Právě sázka na mládí je zamýšlenou strategií klubu. "Není to věc vynucená otázkou nižšího rozpočtu nebo rozpočtové kázně, že bychom si nemohli dovolit dražší posily. Ale chceme se opravdu zaměřit na mládí a jít touto cestou," vysvětlil člen představenstva společnosti Unipetrol a člen představenstva klubu Martin Durčák.

Klub, jež vychoval celkem 23 hráčů, kteří hráli NHL, bude mít poprvé v historii maskota, jímž je gepard Vervák. Po minulé sezoně, kdy na dresu kombinoval bílou a černou barvu, se navíc vrací k původním základním barvám klubu žluté a černé. "Chceme se tak vrátit ke kořenům a orientovat se na naše odchovance, naši historii. I dres proto vychází z historických dresů," vysvětlil Durčák.

Je nám líto, video expirovalo.
Hodina před Tipsport extraligou

S postupnými cíli vstoupí do sezony Zlín, který se pod vedením trenérů Rostislava Vlacha a Josefa Turka chce hlavně vyhnout skupině o udržení. Největší posilou je zkušený útočník Petr Čajánek, který se vrátil z KHL, kde hrál za Petrohrad. V přípravě na novou sezonu odehráli Valaši deset zápasů, z toho osmkrát vyhráli. Kouč Vlach ale výsledky nepřeceňuje. "Jsme obezřetní. Neznamená to, že budeme vyhrávat i v extralize. Optimismus krotíme. Na druhou stranu mají hráči sebevědomí, což považuji za důležité," uvedl na Vlach.

Jedním z tahounů zlínského týmu bude pětatřicetiletý zkušený útočník Petr Leška, kterému chybí sedm zápasů k jubilejnímu 900. utkání v extralize. "Nesleduji takové statistiky a ani je neřeším. Přede mnou je další sezona. Důležité je vyhnout se zraněním. Do každého souboje však půjdu naplno," poznamenal Leška, který má jednoduchou hokejovou filosofii. "Chceme vyhrávat. Porážky nikoho nebaví," dodal. Berani se v sezoně představí i v nových dresech, v domácích zápasech budou hrát v modrých dresech.

České Budějovice se připravují na sezonu s nižším rozpočtem. Předběžně počítají s částkou zhruba 93 milionů korun, což je proti loňsku o deset milionů méně. "Ale dali jsme si za cíl rozpočet snížit až o 15 milionů a stále hledáme další úspory," uvedl generální manažer klubu František Joun. Podle něj zatím přesnou sumu, kterou Mountfield bude potřebovat na sezonu, nelze určit. Do částky se promítnou příjmy ze vstupného a zároveň případné prémie pro hráče za umístění. Joun řekl, že klub má nyní zajištěno 90 procent financí na sezonu, zbytek ještě shání.

Jihočeši v přípravě sehráli 12 zápasů, desetkrát zvítězili a dvakrát prohráli. V nové soutěži European Trophy si klub zajistil účast v prosincové finálové skupině. "Uhráli jsme přes léto dobré výsledky, ale nijak je nepřeceňujeme. Všichni si uvědomujeme, že se jedná pouze o přípravu," řekl trenér František Výborný. "Kádr má svou sílu, což se nám potvrdilo už v přípravě. Ale rozhodující bude až samotná soutěž, podle ní poznáme kvalitu týmu," dodal Zajíc. Podle něj dostanou v sezoně příležitost i mladí odchovanci klubu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články