Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Východ NHL slibuje návrat Kanady i příchod vyvoleného. Boston má Detroitu co vracet

New York - Fanoušci zámořského hokeje se dočkali, severoamerická NHL se vrátila. S novou jubilejní sezonou vyvstávají otázky, jak se bude vyvíjet letošní ročník. Východní konference nabízí některé jistoty, ale ve vzduchu je spíše více otazníků. Mezi ty největší patří osudy kanadských týmů, které loni úplně pohořely, dále pomyslný souboj Bostonu s Detroitem a také zástupci z řad nečekaných překvapení.

Carey Price (vlevo) a Auston Matthews (uprostřed)
zdroj: ČTK/PA autor: Paul Chiasson

Podobně jako v loňské sezoně by měla Východní konference být také v tomto ročníku tou vyrovnanější polovinou NHL. Zatímco na Západě se v posledních letech vytvořilo na čele několik silných týmů a zbytek konference spíše paběrkoval, Východ byl kromě dominantního Washingtonu méně přehledný a nasazení do jarního play-off se vykrystalizovalo až posledními zápasy základní části.

Mezi favority se opět zařadí Washington, jehož soupiska nedoznala výraznějších změn. Podobně je na tom obhájce Stanley Cupu z Pittsburghu. Vysoko se počítá s finalistou konference Tampou Bay nebo druhým týmem z Floridy – Panthers. Zatímco sestava Lightning se příliš nezměnila, Jágrův klub doznal změn v obraně, a navíc se bude muset vypořádat se zraněním Jonathana Huberdeaua, který bude chybět tři až čtyři měsíce.

Sport
zdroj: ČT4

Ottawa s novým vedením

Po krachu kanadských týmů se očekává jejich vzestup, a to právem. Ottawa nenavázala na sezonu 2014–15, ve které získala 99 bodů, díky nimž si zajistila postup do vyřazovacích bojů. Sbírka 85 bodů znamenala až jedenáctý nejlepší výsledek, a tak nastaly v létě očekávané změny.

Na pozici generálního manažera vystřídal Bryana Murrayho, který se potýká s rakovinou, dosavadní asistent Pierre Dorion a změna nastala také na místě hlavního trenéra – Davea Camerona nahradil Guy Boucher, který se v minulosti zviditelnil v Tampě Bay.

Kádr Senators si už takovými turbulencemi neprošel, kromě návratu ztraceného syna Chrise Kellyho byla nejzásadnějším pohybem na soupisce výměna Miky Zibanejada za dalšího útočníka Dericka Brassarda z New Yorku Rangers. Statisticky na tom byli loni oba podobně (58 vs. 51 bodů ve prospěch 29letého Brassarda), ale v případě Jezdců jde o pokračující snahu omladit mužstvo příchodem o šest let mladšího švédského forvarda.

Carey Price z Montrealu Canadiens
zdroj: ČTK/PA autor: Paul Chiasson

Montreal vyhlíží návrat krále

Montreal má také co napravovat. Poté, co v loňském říjnu raketově vstoupil do sezony a zvítězil v prvních devíti zápasech v řadě, přišel se zraněním brankáře Careyho Price tvrdý pád tabulkou dolů. Hokejisté Canadiens už do konce základní části nepříznivý osud nezvrátili a bylo jasné, že hlavní faktor představovala absence gólmanské jedničky.

Letos je však Price na plnohodnotný návrat perfektně připravený, což potvrdil na nedávno skončeném Světovém poháru. Kanadský brankář byl na turnaji velice dominantní – v pěti utkáních pustil ze 163 střel jen sedm puků, navrch přidal čisté konto v duelu proti české reprezentaci a s průměrem 1,4 branky na zápas a úspěšností zásahů 95,7 % ovládl brankářské statistiky. Pokud si formu přenese také do duelů slavných "Habs", můžeme očekávat jejich znovuzrození.

Montreal stál také za největším přestupem v letní přestávce, když se s Nashvillem dohodl na výměně hvězdných obránců. Do Kanady zamířil Shea Weber a k Predators zase P. K. Subban. Také útočná řada se dočkala změn, když Canadiens doplnili Andrew Shaw z Chicaga a Alexandr Radulov, který se vrátil do NHL z CSKA Moskva.

Auston Matthews
zdroj: Reuters/USA Today Sports

Příchod vyvoleného do Toronta

Na výsledkové, ale i herní vzkříšení čeká neméně slavné Toronto. Maple Leafs jsou jedním z klubů, které nejvíce doplatily na změny po výlukové sezoně 2004–05, a následná přestavba mužstva se managementu stále nedaří. Javorové listy jsou jedním ze zakládajících týmů Národní hokejové ligy, která se poprvé utvořila před sezonou 1917–18, přičemž na konci premiérového ročníku se Toronto radovalo ze Stanley Cupu.

Letos to při výročí na Stanley Cup nebude, ale čerstvě devatenáctiletý Auston Matthews slibuje kýženou změnu a obnovené naděje diváků v Air Canada Centre na světlejší budoucnost. Vytoužená jednička draftu zazářila mezi dospělými jak ve švýcarské lize, tak na mezinárodní úrovni v dresu USA na mistrovství světa v Rusku i na Světovém poháru v týmu mladíků do 23 let. Právě on má být vyvoleným a pozvednout v posledních letech zvadlé Leafs. Matthewsovi se předpovídá zisk Calder Trophy pro nejlepšího nováčka roku.

Už tak omlazenému kádru snižují věkový průměr další mladí hráči jako William Nylander (ročník narození 1996) a Mitchell Marner (1997). Vedení klubu se rozhodlo pro změnu také na brankářském postu. Gólmanská dvojice z minulé sezony, Jonathan Bernier a James Reimer, je po neuspokojivých výkonech pryč. Místo Berniera tak přišel Dán Frederik Andersen z Anaheimu, kterému bude krýt záda jiný zástupce skandinávské školy, Jhonas Enroth ze Švédska.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Česko - Severní Amerika 23: Matthews - 2:2 (51. min.)

Rivalita Bostonu s Detroitem obnovena

Lepší výkony se očekávají také od Bostonu, kterému smolně uniklo jarní play-off o pouhý bod. Medvědi se nemohli spolehnout na Tuukku Raska, který měl k dokonalé formě daleko. Do sestavy se po zranění vrátil David Krejčí, který nestihl Světový pohár, a v nově složeném útoku má nového spoluhráče. Bruins přilákali jedno z velkých jmen na trhu volných hráčů a podepsali Davida Backese, bývalého kapitána St. Louis Blues.

O tom, že se Boston nedostal ve Východní konferenci mezi osm nejlepších týmů, rozhodl Detroit. Red Wings posbírali stejný počet bodů (93), ale zaznamenali vyšší počet vítězství po 60 minutách a v prodloužení než Bruins. Rudá křídla tak natáhla neuvěřitelnou šňůru, která se táhne od roku 1990, kdy tento klub z Michiganu naposledy chyběl v bojích o Stanley Cup.

Série by však mohla skončit už letos. Red Wings přišli o Pavla Dacjuka (odchod do KHL) a 36letý Henrik Zetterberg se vrací po zranění, kvůli kterému zmeškal Světový pohár. Pokud nezapadnou nové posily v podobě Franse Nielsena a Thomase Vaneka do sestavy, mohla by to být pro Detroit rozlučková sezona nejen se starou Joe Louis Arenou (která se chystá na svou poslední sezonu), ale také s úspěšnou sérií.

Překvapit může Buffalo a New Jersey

Z týmů, které by mohly jít letos nečekaně nahoru, stojí za zmínku dva. Vedení Buffala Sabres přivedlo střelce z New Yorku Islanders Kylea Okposa, který dvakrát v posledních třech letech překonal hranici 20 branek, přičemž pokaždé vyprodukoval přes 60 bodů (64 a 69). Pokud ho kouč Dan Bylsma, který má prsten pro vítěze Stanley Cupu z roku 2009 (kdy vedl Pittsburgh), postaví k tvořivému centrovi Jacku Eichelovi, mohou Šavle mile překvapit.

Mnohem ofenzivnějšího představení se můžeme dočkat také od New Jersey. K Ďáblům přišel Taylor Hall z Edmontonu a o svou šanci se popere talent Pavel Zacha. Na smlouvu však stále čeká jiný zástupce českého hokeje, Patrik Eliáš. V brance se mužstvo může opřít o spolehlivého Coryho Schneidera, a pokud Kyle Palmieri zopakuje 30gólovou sezonu, poperou se Devils o play-off.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články