Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ve stopách nejmladšího Zohorny. Chalupa podepsal smlouvu s Chicagem

Další český hráč míří z extraligy přímo do NHL. Po mladoboleslavském útočníkovi Radimu Zohornovi, který podepsal smlouvu s Pittsburghem, se na kontraktu dohodl Matěj Chalupa. Královéhradecký forvard kývl na dvouletou spolupráci s Chicagem, ročně by si měl vydělat 925 tisíc dolarů. U Blackhawks se sejde s Dominikem Kubalíkem a Davidem Kämpfem.

Matěj Chalupa
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Chalupa si získal pozornost jednoho z nejúspěšnějších klubů NHL v posledních letech i přesto, že neprošel draftem. Má za sebou sezonu, v níž se zařadil mezi ofenzivní tahouny Mountfieldu. Odehrál v ní 50 zápasů a připsal si 24 bodů za sedm gólů a 17 asistencí. V Lize mistrů přidal v 12 zápasech dalších 5 branek a celkově 7 bodů.

"Minulou sezonu jsem začínal v Kadani, takže jsem vůbec nečekal, že by něco takového mohlo přijít. Nemohl jsem tomu uvěřit, trochu jsem se z toho vzpamatovával. Postupně mi to začalo docházet a byl jsem hrozně šťastný," uvedl Chalupa na webu extraligového klubu.

Chicago s vydáním oficiálního oznámení nějakou dobu otálelo. "Jako první se to samozřejmě dozvěděla rodina a nejbližší kamarádi. Postupně se to dostává ven, takže mi pořád chodí zprávy. Je to hodně příjemný pocit, ale až tam odletím a budu přímo v Americe, tak si to asi budu uvědomovat čím dál víc," pokračoval Chalupa.

Pražský rodák navíc neskrýval nadšení, že si ho vybrali zrovna Blackhawks - tradiční klub, který patří mezi zakládající šestici NHL. "Moc mě to těší. Chicago je super, mají skvělý tým a strašně rád bych byl jeho součástí. Je to ale teď všechno teprve na začátku, je přede mnou ještě kus cesty. Musím furt makat a neusnout na vavřínech," uvědomuje si.

Kdy dostane příležitost podívat se do Chicaga a poznat nové spoluhráče, zatím vůbec neví. Situace v zámoří tomu příliš nenahrává a není ani jisté, kdy nová sezona začne. "Je pravda, že vůbec netuším, jak to bude. Měla by se dohrávat tato sezona a nová se rozjet v prosinci nebo v lednu. Mezitím se budu připravovat na novou výzvu." 

Po boku Kubalíka s Kämpfem 

Do kádru Blackhawks, kteří se jako poslední tým Západní konference vešli mezi postupující dvanáctku pro dohrání sezony pozastavené pandemií koronaviru, patří také další čeští útočníci Dominik Kubalík a David Kämpf.

Dominik Kubalík (číslo 8) slaví gól v dresu Chicaga
zdroj: ČTK/AP/ autor: Paul Sancya

"Sledoval jsem hlavně Dominika, se kterým jsem strávil nějaký čas v Plzni. Musím říct, že do NHL vlétl neskutečným způsobem. A samozřejmě jsem sledoval i Davida, který byl s bráchou v Chomutově," podotkl Chalupa.

Radim Zohorna se dohodl s Penguins na ročním dvoucestném kontraktu. Odchovanec Havlíčkova Brodu v letech 2017 a 2018 získal titul s Kometou Brno. "Radim je chytrý hráč s dobrým hokejovým myšlením a využívá svých dobrých parametrů jako výhody," uvedl generální manažer a viceprezident Pittsburghu Jim Rutherford.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články