Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Radim Zohorna si plácl s Pittsburghem, podepsal roční smlouvu v NHL

První zahraniční angažmá Radima Zohorny je tady. A ne ledajaké. Útočník Mladé Boleslavi oslavil dnešní čtyřiadvacáté narozeniny jako nedraftovaný volný hráč podpisem roční dvoucestné smlouvy v NHL s Pittsburghem. "Neodletím do zámoří sbírat zážitky. Jedu tam hrát hokej, prosadit se do prvního týmu," prohlásil.

Radost hráčů Mladé Boleslavi po brance Šťastného
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Začne mi to docházet až později, protože to je sen každého hokejisty. Jsem rád, že jsem se tam dostal ještě teď. Není to pozdě ani příliš brzo. Jsem obrovsky natěšený na to, jak to bude celé probíhat," uvedl Zohorna.

Odchovanec Havlíčkova Brodu v letech 2017 a 2018 získal titul s Kometou Brno. "Radim je chytrý hráč s dobrým hokejovým myšlením a využívá svých dobrých parametrů jako výhody," uvedl generální manažer a viceprezident Pittsburghu Jim Rutherford.

Je nám líto, video expirovalo.
Zohorna směřuje do Pittsburghu

"Jeho schopnosti hrát na všech třech útočných postech slibují posílení naší ofenzivy," dodal Rutherford.

Zohorna, který měří 198 centimetrů a váží 101 kilogramů, debutoval v sezoně 2018/19 v české reprezentaci. Setkal se v jejím dresu i se svými staršími bratry Tomášem a Hynkem, kteří hrají v KHL za Chabarovsk. V uplynulé sezoně extraligy nasbíral v 46 zápasech v dresu Mladé Boleslavi 22 bodů za deset branek a 12 asistencí.

Do Mladé Boleslavi přestoupil loni v lednu výměnou za Jakuba Orsavu. V extralize má na kontě 203 utkání a 67 bodů za 35 branek a 32 asistencí.

"Mým cílem je udělat vše pro to, abych se udržel v prvním týmu Penguins. Je mi jasné, že to bude velmi náročný úkol, ale menší si klást nemohu. O tom, že bych mohl jít na farmu, momentálně vůbec neuvažuji," podotkl.

V reprezentaci sehrál za dvě sezony 16 utkání a zaznamenal tři body za asistence. Loni v únoru na Švédských hrách si zahrál v jednom útoku s bratry. Povedlo se jim to jako první bratrské trojici v historii české hokejové reprezentace. V dějinách československého hokeje už spolu reprezentovali slovenští sourozenci Marián, Peter a Anton Šťastní.

Nejmladší z bratrů Zohornů teď má jako první z rodiny okusit NHL. "Už loni byly nějaké nabídky a Tomáš mě tlačil, ať NHL zkusím. Je nadšený, že se to podařilo letos. Když se to nepovedlo jim, tak jsou rádi, že se to povede alespoň mně. Žádná závist tam nebude," řekl Zohorna.

Bratři Radim, Tomáš a Hynek Zohornové se radují z reprezentační branky
zdroj: Reuters autor: TT NEWS AGENCY

V Pittsburghu, v jehož dresu v minulosti zářila řada českých hokejistů v čele s Jaromírem Jágrem, v současné době působí útočník Dominik Simon. "I pro mě je to speciální klub. Jako malý jsem na Penguins koukal a měl jsem i dresy Pittsburghu s Jágrem a Strakou, v mé výbavě nechyběla ani klubová čepice," uvedl Zohorna.

"Ten klub se mi vždy líbil, takže jsem moc rád, že jdu právě tam. Je to hokejové město, navíc se může pochlubit skvělými výsledky v minulosti i v současných letech. Je zavazující být součástí takto výjimečné organizace," doplnil.

Zájem v zámoří o něj mělo více celků, jednání proběhlo s osmi kluby. Zohorna se může těšit i na setkání s hvězdným kapitán Penguins Sidneym Crosbym. "To je pro mě takový pojem, že vůbec nevím, jak budu reagovat, až ho uvidím," usmíval se Zohorna.

Na boj o NHL se cítí připravený lépe než před rokem. "Loni jsem ještě sám cítil, že není správná doba. V Brně moje sezona nebyla úplně dobrá. Až po přesunu do Boleslavi jsem začal cítit, že to má všechno hlavu a patu. Věřil jsem, že mi pomůže, když ještě rok zůstanu. A to se potvrdilo," uvedl Zohorna.

Teď se bude pečlivě chystat na přesun do Severní Ameriky. "Udělám maximum, abych byl připravený. Ohledně fyzické přípravy komunikuji s kondičním koučem Josefem Andrlem, budu makat tři až čtyři měsíce před odletem do zámoří," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články