Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ten, který překonal "nedostižného" Howea. Marleau si připsal 1768. start v NHL

Jeden z rekordních zápisů věhlasné zámořské soutěže, který neměl být překonán, padl. Patrick Marleau ze San Jose odehrál v utkání proti Vegas 1768. zápas v základní části NHL, čímž překonal letitý rekord legendárního Gordieho Howea.

Patrick Marleau ze San Jose Sharks děkuje fanouškům při rekordním zápise v počtu utkání v NHL
zdroj: Reuters autor: John Locher

"Jako na emocionální horské dráze, byla to dlouhá jízda. Jsem velmi vděčný, že jsem toho byl schopen za podpory, kterou jsem měl po celou kariéru. Je to něco, na co nezapomenu," uvedl k rekordu Marleau po utkání, ve kterém musel s Sharks přijmout porážku 2:3 po samostatných nájezdech.

Dosavadní první místo držel Howe, jenž za Detroit a Hartford odehrál v základní části 1767 zápasů. Zdálo se, že jeho zápis nikdo nepřekoná, jelikož Howe k tomu potřeboval 26 sezon v profesionální lize. Když "Mr. Hockey" naskočil do posledního utkání dlouhodobé soutěže v sezoně 1979/1980, bylo mu 52 let.

V minulosti se výrazně přiblížil Mark Messier, který po 25 letech kariéry pověsil brusle na hřebík v roce 2004 s bilancí 1756 zápasů. Naposledy na rekord dotíral Jaromír Jágr, ani on už ale svou unikátní sbírku nedotáhl k historickému počinu, neboť se po nepovedeném posledním angažmá v Calgary zastavil na začátku roku 2018 na hodnotě 1733 duelů.

Howea překonal až po 41 letech Marleau, jenž bude aspoň v aktuální sezoně rekord stále posouvat. Jednačtyřicetiletý útočník, který většinu kariéry strávil v dresu se žralokem na prsou, symbolizuje hokejovou dlouhověkost dnes už legendárního draftového ročníku 1997.

Tehdy byl Marleau zvolen týmem Sharks jako celková dvojka draftu hned za budoucím dlouholetým parťákem Joem Thorntonem, jehož si tehdy vybral na první pozici Boston. Mimochodem, jako čtvrtý šel na řadu brankář Roberto Luongo. Populární "Lou" skončil s kariérou ve čtyřiceti v roce 2019. Na 12. místě byl zase zvolen Marián Hossa, kterého zastavily zdravotní problémy v roce 2017.

Ačkoli Marleau nestrávil celou dosavadní kariéru v San Jose a v minulých letech si prošel angažmá v Torontu a Pittsburghu, osud chtěl, že rekord v počtu zápasů pokořil v týmu, kde začínal a kde zajisté bude mít po konci kariéry vyvěšený dres s číslem 12 pod stropem haly.

Když vstřelil Marleau první gól v NHL, byl na podzim roku 1997 nejmladším hráčem ligy. Nyní, na sklonku ročníku 2020/2021 ve své 23. sezoně, je třetím nejstarším po Zdenovi Chárovi (44 let) a Thorntonovi (41).

K rekordu ho dovedly kromě technického umu (aktuálně 1196 bodů) a skvělého bruslení právě hokejová dlouhověkost, vytrvalost a absence zranění. Je skoro k neuvěření, že hned v 11 sezonách odehrál kompletní várku 82 zápasů v základní části. Navíc v dalších osmi ročnících přidal aspoň 76 utkání. Suma sumárum, Marleau vynechal za celou kariéru pouhých 49 vypsaných duelů.

A to ještě přišel kvůli dvěma výlukám NHL o 82 soubojů ve zrušené sezoně 2004/2005 o a dalších 34 ve zkráceném ročníku 2012/2013. A co ho stále drží na ledě? "Já to prostě miluju. Není nic lepšího," řekl Marleau.

Zdroj
ČT sport, nhl.com, Wikipedia

Hlavní zprávy

Nejčtenější články