Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

BLOG: Lavina výměn v NHL se přece spustila. Kdo je vítězem a poraženým uzávěrky přestupů?

Letos si daly kluby NHL s výměnami na poslední chvíli skutečně na čas. I přes komplikace ve specifické sezoně ale přece jen došlo na další zajímavou uzávěrku přestupů, která pročistila rozložení sil v konkrétních divizích. Komu se povedla a kdo naopak příležitost prováhal?

Nick Foligno se snaží dorazit puk do sítě
zdroj: Reuters autor: Jerome Miron

Každý rok slibuje období těsně před přestupovou uzávěrkou v zámoří napínavou podívanou. Složitá situace související s koronavirovou pandemií tentokrát nenahrávala velkému počtu výměn na rozdíl od minulých let, přesto generální manažeři klubů našli cestu k důležitým tahům s cílem uspět v play-off.

Faktorů ovlivňujících počet i načasování výměn bylo víc než obvykle. Za společného jmenovatele by se dal označit koronavirus, respektive jeho důsledky.

Zkrácená základní část má za následek mimo jiné to, že tabulky divizí NHL jsou nebývale vyrovnané. Hodně klubů před uzávěrkou přestupů tak nemělo jasno, zda mohou s postupem do play-off počítat a s cílem být na papíře lepší tým ještě posílit, nebo zda jsou vyhlídky na vyřazovací boje marné a část hráčského kádru naopak výměnami zhodnotit.

Týmy tak do poslední chvíle vyčkávaly s finálním rozhodnutím, jestli se přikloní na stranu kupujících, nebo prodávajících. Některé se spokojily s aktuální pozicí na hraně, takže nakonec se hráčů nezbavovaly, ani si nové nepořídily.

Proč si daly týmy s výměnami na čas? A jaké kluby potřebovaly posílit? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Důležitým faktorem je také z minulé sezony stejný platový strop klubového rozpočtu. Zatímco výška "stropu" v posledních letech neustále rostla, koronavirová pandemie, která loňskou sezonu přerušila před koncem základní části, způsobila úbytek ligových příjmů a dopad měla také na rozhodnutí o ponechání dosavadní výšky týmových rozpočtů.

Kluby tak s minimálním prostorem pod "stropem" nemohly přivádět dražší hráčské akvizice, i tak se ale dostalo na očekávaná jména. Vliv na konkrétní tahy manažerů měly tradičně ambice klubů, zranění hráčů a v neposlední řadě kroky konkurence. Nakonec se výměn událo snad ještě víc, než se čekalo.

A kdo patří mezi vítěze uzávěrky?

Generální manažer Toronta Kyle Dubas
zdroj: Reuters autor: Chris Young

Toronto Maple Leafs

Je to konečně jejich rok? Maple Leafs se proměnili už před sezonou z čistě technického týmu v důraznějšího a pro konkurenci nepříjemnějšího soupeře.

Generální manažer Kyle Dubas před uzávěrkou vylepšil už tak zkušený a o poznání tvrdší kádr hlavním přídavkem v podobě kapitána Columbusu Nicka Foligna, za kterého se nebál obětovat první kolo letošního draftu.

Motivace je zřejmá. Maple Leafs cítí po letech zklamání (hlavně v play-off) ideální čas, jak konečně úspěšně zaútočit na kýžený Stanley Cup, na který v Torontu čekají od roku 1967. Pomoci jim k tomu má právě zkušený univerzál Foligno, který loni v dresu Blue Jackets výrazně přispěl k dalšímu trpkému vyřazení Leafs už na začátku vyřazovacích bojů.

S vyhlídkou dlouhé cesty náročným play-off sáhlo Toronto i po Folignově spoluhráči Rileym Nashovi, i když je aktuálně zraněný a do hry se bude moct zapojit pravděpodobně až někdy v průběhu druhého kola. Jako pojistku do brankoviště navíc přivedlo českého gólmana Davida Ritticha pro případ, že nebude k dispozici na zranění náchylný Frederik Andersen, týmová jednička. Přesto se počítá s tím, že v nouzi bude chytat Jack Campbell, jenž prožívá nejlepší sezonu kariéry.

Kyle Palmieri v dresu New York Islanders
zdroj: Reuters autor: Brad Penner

New York Islanders

Už loni sáhli Ostrované po útočníkovi, který perfektně zapadl do týmové strategie. Tehdy přišel z Ottawy univerzál Jean-Gabriel Pageau. Tentokrát byla z Long Islandu poptávka po kanonýrovi a generální manažer Lou Lamoriello lovil ve známých vodách.

Bývalý šéf New Jersey Devils ukázal na střelce Ďáblů Kylea Palmieriho a jako bonus přibral zkušeného centra Travise Zajaca (hlavní protihodnotou bylo první kolo draftu). Situaci v obraně pak Lamoriello pojistil příchodem Braydona Coburna z Ottawy "zadarmo" (za sedmé kolo draftu).

Už tak nebezpečný tým Islanders je tedy ještě lepší a konkurentům ve Východní divizi naznačil, že se s ním musí počítat.

Které týmy budí rozpaky a nejistotu?

Taylor Hall v dresu Buffala
zdroj: USA Today Sports autor: Timothy T. Ludwig

Washington Capitals

Tahy Maple Leafs a Islanders mají zajímavé konsekvence pro situaci v obou divizích. Začněme na Východě. Pittsburgh se snahou zacelit díru na pozici centra přivedl z Los Angeles zkušeného Jeffa Cartera, jenž vypomůže oslabeným Penguins, kteří jsou aktuálně bez Jevgenije Malkina. Boston zase sáhl po nejzvučnějším jméně – Taylorovi Hallovi z Buffala, a to navíc nemusel při větší výměně obětovat první kolo draftu.

Na ocet tak zůstal čtvrtý tým ze skupiny pravděpodobně postupujících do play-off – Washington. Capitals nakonec nepřivedli zkušeného brankáře a do vyvrcholení sezony půjdou se sice talentovanou, ale vyřazovacími boji neprověřenou dvojicí gólmanů. Ačkoli Vítek Vaněček podává na nováčka skvělé výkony, je otázkou, zda zvládne tlak v play-off. V záloze je zkušenější Ilja Samsonov, jenž ale prožívá rozpačitou sezonu.

V poslední hodině přestupů navíc Capitals přikročili k rozpačité hráčské megavýměně, která se dotkla i útočníka Jakuba Vrány. Český forvard zamířil společně s dalším křídelníkem Richardem Pánikem a k tomu prvním a druhým kolem draftu za Anthonyho Manthu do Detroitu. Celá transakce se z pohledu Washingtonu jeví jako vysoce předražená.

Jeden z favoritů posledních let tak jde posledními kroky do risku, a až příští týdny ukážou, zda se promění v zisk. V opačném případě si vedení klubu bude vyčítat další promrhané příležitosti týmu, jehož jádro s kanonýrem Alexandrem Ovečkinem je na hraně zenitu.

Connor McDavid
zdroj: Reuters autor: Eric Bolte

Edmonton Oilers

Oilers si zase zahrávají s trpělivostí Connora McDavida. Edmonton loni narazil se svým specifickým útokem se dvěma superhvězdami (+ Leon Draisaitl), ale absencí dalších produktivních hráčů, na podprůměrné Chicago už v předkole.

Letos musí Olejáři přejít v play-off přes dva týmy z pravděpodobného tria Toronto, Winnipeg a Montreal. S aktuálním útokem to bude více než náročné a složité. A příchod obránce Dmitrije Kulikova z New Jersey situaci nijak nevylepšil.

Zdroj
ČT sport, CapFriendly, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články