Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Síň slávy NHL se rozšíří o další členy. Dostane se na legendu Devils Eliáše?

Národní hokejová liga oznámí už v úterý večer středoevropského času nové členy Síně slávy NHL. Řady vybrané společnosti těch nejlepších a nejuznávanějších hráčů historie by mohl doplnit i Patrik Eliáš, který může být zvolen hned v prvním roce po nedávném ukončení kariéry. Přidal by se tak k Dominiku Haškovi, který je zatím jediným českým zástupcem.

Patrik Eliáš
zdroj: AP Photo/Bill Kostroun

Členy Síně slávy NHL se mohou stát hráči, kteří jsou v "hokejovém důchodu" alespoň tři roky. Eliáš, jenž spojil svou dlouhou kariéru pouze s týmem New Jersey Devils, ukončil aktivní činnost po sezoně 2015/2016.

Za Devils hrál od ročníku 1995/1996 a celkem stihl nastoupit do dvaceti sezon. Od těžkých začátků nováčka, kterého si zástupci klubu vybrali ve druhém kole draftu 1994 jako celkově 51. v pořadí, se postupně vypracoval v jednu z klíčových osobností týmu a hlavní měrou se podílel na úspěšné éře New Jersey na přelomu století.

S Ďábly si celkově zahrál čtyřikrát ve finále play-off a v letech 2000 a 2003 dosáhl na Stanley Cup. Z Eliáše se postupem času stala hrající legenda týmu. Nejenže celou kariéru strávil v organizaci Devils, ale také se propracoval na první příčky v hlavních statistických ukazatelích klubu.

Bývalý šikovný útočník drží ofenzivní rekordy New Jersey v gólech (408), asistencích (617), bodech (1025), gólech v přesilovkách (113), bodech v přesilovkách (333), bodech v oslabení (33), vítězných gólech (80), gólech v prodloužení (16) i střelách na bránu (3287). Vévodí také klubovým statistikám v play-off, když má na svém kontě nejvíc gólů (45), asistencí (80), bodů (125), gólů v přesilovkách (21), bodů v přesilovkách (52) i střel na bránu (444).

"Vždycky doufáte (že bude zvolen), když máte bývalého spoluhráče, který byl tak úspěšný a drží všechny rekordy vaší organizace, ale je to hokej, takže to bude pravděpodobně těsné. Jeho jméno by ale mělo být zohledněno," uvedl na adresu Eliáše bývalý brankář klubu Martin Brodeur, další ikona Devils, jenž tak trochu naznačil, že letošní ročník bude vcelku našlapaný.

Kromě Eliáše jsou totiž ve hře taková hokejová esa jako Pierre Turgeon, Jeremy Roenick, Daniel Alfredsson, Alexandr Mogilnyj, Theo Fleury, Keith Tkachuk, Boris Michajlov, Doug Wilson, Sergej Zubov, Rod Brind’Amour, Kevin Lowe nebo Curtis Joseph. Eliáš navíc jako jediný může vstoupit do Síně slávy v nejkratší možné lhůtě, ostatní z výčtu čekají na tuto poctu řadu let a na některé se ani nemusí dostat.

Zda bude Eliáš mezi potenciální novou čtyřkou vyvolených už letos, nebo až později, ukáže až blízká budoucnost. Po vyřazení jeho klubového dresu z číselné řady Devils by se jednalo o dovršení Eliášova kariérního odkazu v nejlepší hokejové lize světa.

Zdroj
nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články